Dacă rectorii celor două universităţi nu par prea încrezători că o soluţie de genul celei propuse de primar, de a decala programul acestor instituţii de învăţământ, ar putea fi pusă în aplicare în acest moment şi mai ales că ar conduce într-adevăr la descongesionarea traficului, ba chiar rectorul Universităţii de Vest, Marilen Pirtea, a recomandat modificarea programului de lucru la primărie, Robu îşi menţine punctul de vedere. Decalarea programului universităţilor este „soluţia” pentru a scăpa de ambuteiaje, în opinia sa.
„Rezultate ar da, fără îndoială, această măsură, pentru că un număr foarte mare de studenţi ai celor două universităţi, circa 15.000-20.000, vin la şcoală în acest areal. În total, cele două universităţi au peste 30.000 de studenţi. Mai puţin de jumătate locuiesc în Complexul Studenţesc. Rămân 15.000-20.000 de studenţi care locuiesc în diverse alte locuri în oraş. Fiind un număr atât de mare de studenţi care nu stau în Complex, majoritatea covârşitoare stau fie în gazdă, fie au propriile locuinţe. Ei încarcă traficul nu numai pe bulevardul Vasile Pârvan, ci şi pe alte diverse străzi pe care trebuie să le parcurgă. Studenţii încarcă traficul… Dar eu am spus de la început că nu doresc să producem perturbări în învăţământ. Am vorbit cu cei doi rectori, au spus că vor să discute cu colegii, să analizeze care ar fi consecinţele unei asemenea măsuri, şi apoi îmi vor comunica ce au decis”, a afirmat primarul.
Şi viceprimarul Dan Diaconu crede că o astfel de măsură ar produce rezultate vizibile în trafic, edilul afirmând că există „studii neoficiale” care arată că aproximativ 50% dintre studenţi circulă cu maşina.
Cât despre propunerea rectorului UVT de a decala programul angajaţilor municipalităţii, Robu spune că el chiar s-a gândit la asta.
„Legat de ceea ce a spus domnul Marilen Pirtea, eu chiar am avut în intenţie să schimb orarul primăriei încă din 15 septembrie, la ora 07.30 sau 08.30. Nu am făcut schimbarea pentru că în primărie sunt 500 de angajaţi, nu 15.000 şi, în plus, nu am făcut-o pentru că se vorbea că va alinia Guvernul programul instituţiilor. Dar dacă angajaţii primăriei, prin numărul lor, ar putea să afecteze traficul semnificativ atunci n-aş avea nicio problemă în a modifica programul. Dacă erau mii, aş fi modificat programul”, susţine Robu.
Primarul Timişoarei crede că o soluţie ar fi ca şi alţi angajatori din oraş să se gândească să modifice programul de lucru al personalului lor, în speranţa că astfel se va circula mai lejer în oraş.
„Altă soluţie ar fi ca angajatorii să ia ei iniţiative de eşalonare a programului. Până la urmă este şi în interesul lor şi al angajaţilor lor să se circule fluent. Eu nu am cum să creez, peste noapte, străzi noi în Timişoara. Eu am demarat lucrări de modernizare, mă ocup ca ele să avanseze rapid, o parte au avansat, dar oraşul este atât de rămas în urmă încât vom mai avea de suportat. Eu nu pot decât să le solicit angajatorilor să analizeze acest lucru, cu titlu de recomandare. Problema asta e veche…”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!