Imediat după alegerile europarlamentare, Nicolae Robu a părăsit Timişoara. În timp ce în birourile politice ale filialelor locale se aranjau noi majorităţi, primarul vizita Singapore şi Da Nang.
„În Singapore am participat la cea mai mare reuniune mondială a primarilor din orașele de prim rang în țările lor și de importanță semnificativă pe plan internațional. Întrucât aveam de mai mult timp o invitație de a vizita orașul Da Nang (Vietnam), cu care există relații de pe vremea fostei administrații, am legat cele două”, a explicat Robu la întoarcerea în Timişoara.
Primarul se declară impresionat de ceea ce a văzut în Singapore şi susţine că dezvoltarea Timişoarei se va produce doar dacă administraţia locală începe să planifice proiecte pe următorii zeci de ani şi să lase deoparte „stilul pompieristic” adoptat până acum.
„În Singapore, totul este impresionant. Este o dezvoltare urbană ieșită din comun. S-a reușit, pe de o parte, să se construiască enorm, și pe verticală, foarte mult, și deasupra, și în subteran, dar s-a reușit să se asigure și foarte, foarte multă vegetație. Sunt spații verzi în neștire, sunt flori în neștire. E adevărat că și clima este foarte prielnică și vegetația merge foarte bine. Am stat de vorbă cu participanții – din vreo 250 de orașe, am fost singurul din România, din Ungaria a fost viceprimarul Budapestei, au fost foarte multe firme prezente, la un centru de conferințe imens, și am văzut care sunt abordările altora. Ei vorbesc despre orașele lor la anul 2050. De exemplu, un oraș din Canada, care are la momentul actual 250.000 de locuitori. Primarul îmi spunea că ei acum fac masterplanul pentru momentul în care orașul va avea peste un million de locuitori. Așa se abordează, în perspectivă. Noi suntem obișnuiți doar să intervenim pompieristic, să mai punem o plombă pe ici, pe colo și atunci când cineva vine să abordeze lucrurile vizionar și cu proiecte îndrăznețe, în România este luat în derâdere. Eu mă bucur că am avut și cu această ocazie că acea propunere, să se genereze în Timișoara acel proiect «Timișoara – Viziune 2030» – eu propusesem inițial 2050 – a prins contur și, la ora actuală, se și implementează o bună parte din ideile care au fost generate în acel context. Este obligatoriu pentru orașele mari să privească lucrurile dincolo de ziua de mâine, pe termen lung și chiar foarte lung”, mai spune primarul Nicolae Robu.
În Singapore, Robu a fost impresionat de aşa-numitele „clădiri-verzi” – imobile extrem de eficiente din punct de vedere energetic, pe acoperişul cărora există chiar şi mici parcuri – şi speră ca această tendinţă să apară şi în Timişoara.
„Cei din Europa, mai aproape de noi, au auzit, dar majoritatea sigur că nu au auzit de Timișoara. Cred că putem să dezvoltăm și noi clădiri verzi. Am văzut câteva așa-numite clădiri verzi, unde erau etaje dedicate pentru a fi spații verzi, unde erau sus arbori, chiar arbori destul de înalți. Eu am stat într-un hotel cu 57 de etaje – la etajul 34 – iar la etajul 57 era piscină în aer liber. Acolo n-au fost inhibiții. Sigur că proiectele au fost făcute de arhitecți de prim rang din lume, așa se produc dezvoltările acestea avangardiste, cu concursuri internaționale de soluții… Trebuie să încurajăm clădirile verzi, încă nu am stabilit cum vom acționa, dar vom avea în vedere lucrul acesta, vom asigura niște facilități pentru clădirile care vor fi prevăzute cu așa ceva”, mai povesteşte primarul.
Pe de altă parte, Robu a fost impresionat de sistemele inteligente folosite de administraţia din Singapore pentru a controla tot, de la managementul traficului, la prevenirea criminalităţii. Totuşi, primarul Timişoarei crede că nu trebuie exagerat în această privinţă, deoarece riscăm să implementăm un „Big Brother” în municipiu.
„Nu trebuie neapărat ce am văzut în Singapore să implementăm la noi. Dar am văzut preocuparea pentru conceptul de oraș inteligent. Şi noi trebuie să implementăm asta: management inteligent al iluminatului, management inteligent al încălzirii și, respectiv, răcirii în întreprinderi, management inteligent al energiei în general și așa mai departe. Totul cu atributul de inteligent. Securitate inteligentă, traffic management… Noi suntem cu anumite lucruri pe trend, categoric. Am văzut demonstrații făcute de firme, cu software-ul lor, pentru asigurarea securității în orașe. Era impresionant, nu se putea întâmpla nimic în orașe fără să poată fi prins făptașul. Instantaneu te localizau în zona în care s-a întâmplat ceva ce prezenta interes, încât totul era sub control. Sigur că această idee nu este un confortabilă, ajungem în zona Big Brother, în zona în care ne pierdem intimitatea, de aceea trebuie să avem și o doză de reținere, să nu aplicăm aceste soluții în mod exagerat, astfel încât după aceea să nu ne mai simțim confortabil”, a concluzionat primarul Timişoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!