„Unii cu criticatul, alții cu făcutul! Vă place, dragi prieteni, cum se conturează a arăta noua clădire a Spitalului de Copii? De jumătate de secol, în Timișoara nu s-a mai construit nicio clădire spitalicească! La fel cum nu s-a construit niciun pasaj, niciun pod, niciun…, niciun…, niciun…! Sau, după caz, nicio…! Ei bine, iată că administrația liberală a Timișoarei, pe care dv. m-ați mandatat să o conduc, construiește! Construiește de toate, schimbând radical orașul nostru în bine, așa cum am promis!”, a scris, joi, pe Facebook, primarul Nicolae Robu.
Edilul a postat și câteva fotografii ale clădirii aflate în construcție, unul dintre ziduri fiind vopsit aproape integral în roșu. Noul corp de clădire al spitalului de copii are o poveste lungă și încâlcită. Vorbim despre o clădire cu demisol, parter și șase etaje, care va găzdui șapte secții ale Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”.
Dacă ar fi fost să ne luăm după promisiunile electorale, spitalul ar fi trebuit să fie gata în 2014. Asta promitea, în 2012, la lansarea candidaților USL la alegerile parlamentare, premierul de atunci, Victor Ponta. Amplasamentul pentru șantier a fost însă predat de primărie către Prompt SA abia în mai 2014. Lucrarea era estimată la peste 10 milioane de euro. Șantierul a început cu o pauză, pentru că amplasamentul a fost liber de sarcini doar în februarie 2015. Prompt a lucrat până în noiembrie 2015, ducând clădirea până la ultimul nivel, minus acoperiș, reclamând pe parcurs diferite erori din proiect. Firma a intrat apoi în insolvență, a urmat o pauză, iar din noiembrie 2016 constructorul este Sulfatim SA.
În vara lui 2018, lucrările au fost oprite câteva săptămâni, pentru că municipalitatea avea datorii către constructor. În 2019, cel puțin la nivel declarativ, banii nu ar trebui să fie o problemă. În ianuarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a venit la Timișoara și a promis sprijin financiar. Primarul Nicolae Robu i-a cerut inițial 20 milioane de lei pentru finalizarea acestui obiectiv, care în momentul de față este construit în proporție de 65 la sută. Pintea a spus că va aloca 15 milioane de lei, restul, până la 22 de milioane (suma necesară pentru finalizare), urmând să fie alocat de la bugetul local. Robu a fost de acord, așa că primăria va aloca în acest an 7 milioane de lei, pe lângă cele 15 milioane ale ministerului, urmând ca în decembrie 2019 să fie finalizată construcția, iar după aceea Ministerul Sănătății să doteze clădirea cu echipamentele medicale necesare.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2180432″]
[related-post post_id=”2077024″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!