Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, vineri, că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către mai mulţi recotri, care ocupă şi funcţii politice, printre cei incriminaţi fiind şi Nicolae Robu şi Ştefan Drăgulescu.
Pe lângă aceştia, ANI a constatat aceleaşi nereguli şi în cazul Ecaterinei Andronescu şi a lui Florian Popa.
Robu: ANI nu face decât să confirme că este un organism de presiune politică
La auzul veştii, Robu a declarat că decizia ANI “confirmă că este un organism de presiune politică”, iar instanţele de judecată vor stabili cine are dreptate în acest caz.
“ANI nu face decât să confirme că este un organism de presiune politică şi că nu are nicio legătură cu ideea de integritate şi legalitate. Eu am depus un punct de vedere scris la ANI în care am arătat că există, în mod evident, un suport legal de compatibilitate între funcţia de rector şi cea de senator dar până la urmă instanţele de judecată vor stabili cine are dreptate”, a afirmat Robu.
El a acuzat ANI de “hărţuire” deoarece în timpul anchetei i-a cerut să prezinte documente legate de toate funcţiile deţinute de-a lungul timpului în Universitatea Politehnica din Timişoara, nu doar din 2008, de când ocupă funcţia de senator.
“ANI se ocupă şi de hărţuirea celor intraţi în colimator pentru că mie, spre exemplu, pentru clarificarea situaţiei de compatibilitate sau incompatibilitate între cele două functii pe care le deţin în legislatura 2008-2012 ANI mi-a cerut documente privind toate funcţiile pe care le-am deţinut în universitate (Politehnica -n.r.) de-a lungul timpului: fişe fiscale, declaraţii de avere, ş.a.m.d.”, a mai spus Robu.
Drăgulescu: Dau în judecată instituţia care mi-a dat două rezoluţii contradictorii
La rândul lui, deputatul PDL de Timiş, Ştefan Drăgulescu, care ocupă şi funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara a declarat că va da în judecată agenţia de integritate deoarece, în decurs de un an şi jumătate, a dat două rezoluţii diferite.
“Când primesc hârtia de la ANI dau în judecată instituţia care a declarat odată compatibilitatea şi odată incompatibilitate. Deci într-un an şi jumătate eu am primit două rezoluţii contrare de la această instituţie. La sfârşitului anului 2009, în urma unor sesizări, am primit de la ANI că functia de parlamentar şi rector sunt compatibile. Mai mult, cele două comisii juridice, în special cea a Senatului, formate din oameni eminenţi, au stabilit că cele două funcţii sunt compatibile şi legea nu acţionează retroactiv”, a afirmat Drăgulescu.
Potrivit deputatului de Timiş, dacă “justiţia română nu va face dreptate în acest caz”, el este decis să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului.
“Deşi sunt convins că se va face dreptate în justiţie, dacă nu se va face dreptate, voi merge până la CEDO, pentru că nu am ce pierde, în câteva luni mă pensionez, deci în 2012 nu voi mai fi rector”, a mai spus Drăgulescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!