S-au scurs patru ani de când oficialii municipalității le-au promis reprezentanților marilor companii din oraș care susțin învățământul dual că elevii vor avea un atelier decent pentru desfășurarea orelor în sistem dual sau la școala profesională, la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand”. La începutul acestui an, la o întâlnire cu experții europeni care au venit la Timișoara să discute soarta învățământului profesional, reprezentanții PMT ridicau din umeri.
Detalii, AICI!
„Profesorii sunt pregătiți, companiile sunt pregătite. De la primărie și de la guvern nu primim nimic. De cinci ani. În alte orașe e mai ușor. Am schimbat școli în Macedonia, Tunisia. Republica Moldova. Aici, profesorii sunt motivați, avem nevoie și de implicarea autorităților”, spunea oficiala unei companii, în luna februarie. I s-a promis atunci că în trei luni atelierul va fi renovat.
Am ajuns în noiembrie, iar reprezentanții primăriei au reușit să taie panglica atelierului de la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand”.
„Noi susținem învățământul profesional cu tot ce putem, pentru că suntem convinși că el trebuie susținut. Trebuie să corectăm cu pârghiile noastre ceea ce s-a făcut rău în România prin marginalizarea învățământului profesional. O comunitate nu poate progresa, nu poate fi performantă, dacă nu are tot spectrul de specialiști, dacă nu are un corp muncitoresc calificat, nu are cum să se dezvolte. Avem în Timișoara o mulțime de companii, ele necesită personal cu studii superioare într-o anumită proporție, dar necesită mai ales muncitori bine calificați. Noi punem mare accent pe învățământul profesional și îl facem din ce în ce mai mult după modelul german, ca învățământ dual. Asta înseamnă în parteneriate cu companiile. Aici vrem să creăm o școală de excelență în domeniul profesional. Și cred că am făcut pași importanți. Procesul de dotare va continua, vom investi atât cât trebuie pentru a putea pretinde, cu susținere în practică, că aici avem o școală de excelență”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Vorbim despre o clădire de doar 560 de metri pătrați, în care s-au investit puțin peste 900.000 de lei cu TVA, echivalentul a 190.000 de euro.
„Lucrările efectuate la acest obiectiv sunt necesare învățământului profesional dual, care la această unitate înseamnă opt clase de școală profesională cu 220 de elevi în total (62 de elevi la profilul electric, 78 – electromecanic, 80 de elevi – operatori mașini cu comandă numerică. 80 de elevi sunt cazați gratuit în internatul școlii. În acest an școlar concurența a fost mare și sunt patru clase a IX-a cu 116 elevi. Pentru anul viitor școlar sunt 120 de solicitări și vor fi iarăși 4 clase a IX-a”, transmit reprezentanții primăriei.
Practic, la clădirea-atelier de la „Regele Ferdinand” s-au făcut lucrări de consolidare structurală, lucrări de termo-hidroizolație a acoperișului tip terasă, lucrări de reparații și reamenajare a spațiului interior, lucrări de instalații sanitare interioare, lucrări de instalații electrice, lucrări de protecție incendiu interioare și lucrări de instalații interioare de aer comprimat.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/companiile-care-sustin-invatamantul-dual-din-timisoara-ce-implicarea-autoritatilor-un-atelier-este-renovat-de-ani-de-zile/2201503
Trimite articolul
XPare a fi un atelier Second Hand, supraevaluat.
Aia 200mii au ajuns la careva in buzunar .Ce e acolo nu valoreaza mi mult de 5mii …..
Cred ca Robu habar nu are ce ciripeste, in Timisoara exista de zeci de ani scoli profesioanale si/sau cu filiere educationale specifice: tehnic – Electrotimis, Ungureanu, Colegiul de Vest, Coanda s.a., artistic – Liceul de Arte, Colegiul National Ion Vidu, medical – Colegiul National Ana Aslan, teologic – Logos, Gerhardium, economic – Saverio Nitti, inclusiv o sumedenie de scoli pentru copii cu nevoi speciale – Scoala Waldorf plus numeroase licee si centre cu educatie incluziva, colegii tehnologice si particulare. Cam tot spectrul educational e cuprins in Timisoara. Dar da, sustin sistemul profesional dual.
A durat 4 ani si s-au cheltuit 190000 euro pentru 560metri patrati.
Aceasta reprezinta 339 euro / metru patrat.
Cine aproba si coordoneaza astfel de proiecte ???
Acolo să se angajeze și să rămână, maistru.
Atata stie acest primar sa taie panglici si sa de-a din gura , in rest proiecte mici pe care orice om le putea face. Haide-ti sa l punem in balanta cu primarul de la Oradea , care a curatat primaria in primul rand de lenesi si nu adusi proprii oameni ci oameni de calitate care stiu sa aduca proiecte europene. Timisoara are nevoie de : 1. Centura orasului cu 2 benzi pe sens (este obligatoriu); 2. Centrul Timisoarei schimbat din scoarta , nu cum sa facut Libertatii , o mare rosie si atat cu stalpi aia de lumina de la un centru comercial chinezesc. Gara de nord care este horror , Etc. Sun multe proiecte marete insa ……. nimic sa faca aceasta administratie.
Patru ani pentru utilarea unui atelier, aprox. 4000lei/elev. Asta e omul care promite poduri, parcari supra-etajate, parcuri noi, o maternitate noua,etc, etc. Si cate un catarg, ici si colo.
Cu banii astia ridica atelierul de la 0.
Ar fi bine ca reprezentantii USR sa faca o reevaluare a lucrarii, si sa ceare prin legea accesului la informatiile publice detalii despre aceasta lucrare supraevaluata cu cel putin 50%,.pentru ca atunci cand vor prelua primaria sa trimita doar actele la DNA.