„Având în vedere că unele dintre societăţile comerciale ale Primăriei Timişoara funcţionează pe pierderi, am luat iniţiativa de a propune Consiliului Local Timişoara ca, din calitatea sa de acţionar unic al acestor societăţi, să dea mandat imperativ Consiliilor de Administraţie ale societăţilor sale să schimbe sistemul de salarizare al directorilor. Salariile directorilor vor avea o componentă fixă pe care eu o voi propune la nivelul salariului city managerului, în jur de 4.000 de lei, la care se adaugă o componentă la latitudinea consiliului de administraţie care poate fi acordată doar dacă societatea are un bilanţ pozitiv pe ultimele şase luni. Fără a se lua în considerare datoriile istorice. Ăsta e sistemul prin care dorim să încurajăm performanţa”, a afirmat Robu.
Primarul a precizat că nu i se pare normal ca directorii care administrează societăţi neprofitabile să câştige salarii mari.
„Dacă societăţile sunt performante, este firesc ca directorii lor să câştige mai bine, dacă nu sunt performante, e la fel de firesc să câştige mai puţin. (…)Dacă o societate e profitabilă, eu sunt liberal. Nu am nicio problemă să câştige cei care fac performanţă. O problemă este atunci când o societate care merge pe pierdere acordă salarii mari”, a mai spus Robu.
Edilul Timişoarei a explicat că, de asemenea, se va introduce o prevedere prin care niciun salariat al unei societăţi comerciale să nu poată câştiga mai mult decât directorul.
Propunerea lui Nicolae Robu va fi dezbătută săptămâna viitoare, în cadrul şedinţei de plen a Consiliului Local Timişoara, şi ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Societăţile comerciale şi regiile aflate în subordinea Consiliului Local Timişoara sunt: RATT, Aquatim, Colterm, Drumuri Municipale, Horticultura şi Pieţe S.A. De asemenea, municipalitatea deţine acţiuni şi la Retim, însă societatea nu este sub controlul total al autorităţilor locale.
În urmă cu câteva zile, primarul Nicolae Robu afirma că nu este normal ca el să aibă un salariu de 5.900 de lei pe lună, în timp ce directorii de societăţi comerciale aflate în subordinea municipalităţii timişorene să câştige şi peste 10.000 de lei pe lună. Acum, primarul susţine că decizia de a lega salariile directorilor de performanţă nu are nicio legătură cu declaraţiile făcute săptămâna trecută.
UPDATE: Topul salariilor încasate de directorii societăţilor aflate în subordinea Primăriei Timişoara
Conform declaraţiilor de avere completate, dintre directorii societăţilor comerciale şi regiilor aflate în subordinea Primăriei Timişoara, cel mai bine câştigă directorul Aquatim, Ilie Vlaicu. Acesta a raportat, în 2012, un venit anual de 99.800 de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de peste 8000 de lei. Acest venit include însă şi orele pe care Vlaicu le ţine la Universitatea de Vest din Timişoara şi la Universitatea Politehnica.
Destul de bine a câştigat şi directorul Colterm, Petrică Pampu, care a raportat, în 2013, un venit anual de 86.914 lei, ceea ce înseamnă că a încasat lunar peste 7.200 de lei în calitatea de director general al societăţii de termoficare din Timişoara.
Pe locul trei în topul salariilor se află directorul Horticultura, Andrei Drăgilă, care, conform declaraţiei de avere din 2013, a avut un venit anual de 77.223 de lei. Adică aproape 6.500 de lei pe lună.
Directorul Pieţe S.A., Victor Ştefan, raporta, în ultima declaraţie de avere completată în 2013, un venit anual de 49.591 de lei, adică puţin peste 4.000 de lei pe lună.
Ioan Octavian Bulboacă, directorul general al Societăţii Drumuri Municipale a încasat, conform ultimei declaraţii de avere, 45.911 lei, adică 3825 de lei pe lună.
Topul este încheiat de directorul RATT, Ioan Goia, care a declarat un venit anual de 42.912 lei, ceea ce înseamnă puţin peste 3.500 de lei pe lună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!