Deși a promis că în șase luni după ce va ocupa fotoliul de primar al Timișoarei va desființa „cvasigeneral, fâșiile de pământ (pretinse «spații verzi») dintre trotuare și carosabil – principala sursă a prafului și noroiului din Timișoara”, Nicolae Robu recunoaște că nu i-a ieșit… nici măcar după trei ani și jumătate de mandat. Motivul? Avea nevoie de avize de la Mediu.
„Am spus că voi desființa toate fâșiile de pretinse spații verzi, care, de fapt, erau denaturate în spații de noroi, de pământ uscat sau de noroi, dintre trotuar și carosabil. Nu am putut să fac asta, pentru că acele fâșii figurează ca spații verzi. Pe reparații nu le puteam desființa, trebuia să mă duc cu proiect de investiții, care să aibă aviz de la Mediu și, drept urmare, era imposibil să le desființez așa cum credeam eu că se va putea face. Nu mi-am închipuit că birocrația este atât de complicată. Sigur, este foarte bine să protejăm spațiile verzi, dar în mintea mea, prin noțiunea de spațiu verde se înțelegea altceva decât ceea ce era acolo, o fâșie de un metru”, ne-a declarat Robu.
Primarul susține însă că a făcut altceva: a pus muncitorii firmelor contractate de primărie să ia din pământul din fâșiile de spații verzi, pentru ca noroiul să nu mai ajungă pe străzi.
„Am dislocat cantități uriașe de pământ din aceste spații, care excedau bordurilor și care atunci când ploua, făceau să se reverse din ele noroi, peste carosabil. Apoi, când vremea se încălzea, noroiul respectiv se transforma în praf”, ne-a mai spus primarul.
Practic, edilul-șef ne spune că Timișoara este mult mai curată decât pe vremea fostei administrații. Mai ales după ce municipalitatea a cumpărat o stație de filtrare a aerului cu aproape 200.000 de euro…
„Asta o arată măsurătorile făcute de Comisia Europeană, cu stațiile pe care ea și le gestionează, unde nimeni nu poate denatura rezultatele măsurătorilor. Timișoara este singurul oraș din România care a fost scos de pe lista neagră a Comisiei Europene în ceea ce privește calitatea aerului. Nu știu dacă este și singurul din Europa, dar din România da. Să nu se înțeleagă de aici că eu aș fi mulțumit de calitatea aerului din Timișoara. Nu sunt mulțumit și vreau să depun în continuare toate eforturile pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Trebuie să avem în vedere că această îmbunătățire s-a obținut în condițiile în care orașul a fost plin de șantiere”, a dezvăluit primarul.
Potrivit acestuia, stația de filtrare a aerului funcționează foarte bine și chiar se simte o îmbunătățire a calității aerului în zona în care este pusă. Deși la început spuneau că mai cumpără o stație dacă prima își face… efectul, oficialii primăriei s-au răzgândit și spun că asta nu mai reprezintă o prioritate.
„Noi am aprobat una și am spus că, după ce o folosim un timp suficient de îndelungat, vom vedea cât de performantă este. Toată lumea spune că își face treaba, că se simte indubitabil o îmbunătățire a calității aerului pe o anumită rază în jurul ei, o rază destul de mare, dar nu este acesta lucrul cel mai prioritar pentru noi acum. Nu vom lua în perioada imediat următoare, nici într-un caz. Eu aș dori să facem, în primul rând, să nu ajungă praf în atmosferă și abia în al doilea rând să intervenim să distrugem acele particule de praf care totuși ajung, cu diverse tehnologii. Această stație cuprinde tehnologia cea mai avansată existentă în lume, o tehnologie bazată pe plasmă, prin care pur și simplu acele pulberi se transformă în energie”, a conchis Robu.
Stația de filtrare a aerului cumpărată la propunerea consilierului local Petrică Folică cu 190.000 de euro a fost mutată în luna aprilie a anului 2015 pe strada Gavril Musicescu, din Piața Sf. Gheorghe, după ce a stat acolo vreme de șase luni.
Voi ați simțit o îmbunătățire a calității aerului în Timișoara? Îi dați dreptate primarului sau vi se pare la fel de murdar orașul?
Alte articole pe aceeași temă:
Timisoara are prima statie de filtrare a aerului. A fost amplasata in Piata Sfantul Gheorghe
Citiți principiile noastre de moderare aici!