Robu a afirmat în intervenţia sa că sunt regretabile manifestările extremiste ce au loc o dată la câteva luni, îndreptate împotriva comunităţii rome din Timişoara, însă, la fel de regretabile sunt şi turnuleţele care au răsărit după Revoluţie în multe zone emblematice ale oraşului.
„Nu se dau aprobări pentru manifestările care au loc. Se cer aprobări pentru manifestări legale, însă, din păcate, odată obţinută aprobarea, aceşti cetăţeni (reprezentanţii Noua Dreaptă –n.r.) se manifestă contrar celor spuse înainte de a primi aprobarea. (…) Îmi este disconfortabil şi pentru că Timişoara este oraşul în care zone emblematice ale sale au ajuns pline de turnuleţe şi oraşul în care se produc blocaje cumplite şi parade care sunt deplasate. Dar este cumplit să vorbesc şi despre situaţia în care trăiesc comunităţi numeroase de romi aflate la marginea oraşului”, a afirmat Robu.
În opinia primarului, nu este acceptabil ca în 2013, numeroase străzi din Timişoara, în special acolo unde trăiesc comunităţi rome sărace, să fie fără apă şi canalizare.
„Ne-am obişnuit să proclamăm că Timişoara este un oraş de cinci stele, dar după ce am devenit primar am putut vedea că nu ne-am dezvoltat armonios, că au rămas în oraşul nostru discrepanţe majore. Nu este normal să fim în situaţia de a nu avea canalizare, alimentare cu apă caldă şi rece, într-un oraş precum Timişoara, pe un număr mare de străzi. În 2014 sper să pot anunţa că nu mai există niciun metru pătrat pe care să nu existe utilităţi”, a mai spus Robu.
El a povestit că în satul natal, Bocsig, în tinereţea sa, copiii romi erau duşi la şcoală, iar educaţia acestora trebuie să fie prioritară şi în România modernă.
„Dacă vom continua să nu avem intervenţiile necesare, potrivite, pentru rezolvarea problemei, atunci viitorul ne va putea pune în situaţii care ar putea deveni cumplite. Cred că trebuie să se acţioneze la nivelul educaţiei. De aici pleacă toate. (…) Fără şcoală, şansa de incluziune socială este nulă. Este extrem de important ca elita comunităţii rome să fie sprijinită în a veni cu soluţiile cele mai potrivite pentru soluţionarea problemelor. Integrarea în muncă este doar o consecinţă a educaţiei. Pentru că atunci când oamenii vor ajunge să fie educaţi, mă îndoiesc că vor fi probleme în a le asigura locuri de muncă”, a afirmat primarul Timişoarei.
Geoană: Rata de somaj la tinerii romi este catastrofală
La rândul lui, fostul premier Mircea Geoană a declarat că problema incluziunii sociale a romilor reprezintă o bombă cu ceas în România, care „ne va exploda în faţă în 30-40 de ani”.
„România este o ţară care are o cultură a intoleranţei şi discriminării care încă este foarte puternică. Şi atât timp cât ne uităm la semeni ai noştri cu o privire încărcată de resentimente, România nu va fi o ţară democratică şi nu va fi o ţară europeană. Într-o criză economică precum aceea pe care o traversăm este uşor să găseşti ţapi ispăşitori. De aceea, până şi în Europa dezvoltată apar formaţiuni care ne aduc aminte de elemente neofasciste. (…) Ştim la ce s-a ajuns în trecut atunci când chestiuni de etică morală nu au fost respectate”, a afirmat fostul premier al României.
Mircea Geoană a precizat că în acest moment 85 la sută din romii tineri, cu vârste până în 25 de ani, nu au un loc de muncă, iar acest lucru îi împinge spre infracţionalitate.
„Fiecare tânăr trebuie să aibă o şansă egală de start: acces la educaţie, acces la o slujbă bună, sunt lucruri pe care trebuie să încercăm să le punem în practică. Altfel, următoarele victime vom fi noi: bănăţeni cu ardeleni, olteni cu dobrogeni. Mă uitam pe nişte cifre ale Băncii Mondiale. România, dacă ar putea asigura tinerilor de etnie romă acces la piaţa muncii în condiţii comparabile cu ale majorităţii, rata de angajare în România ar creşte între 5 şi 10 la sută, iar PIB-ul între 4 şi 6 la sută. Închipuiţi-vă ce ar însemna să poţi să pui un segment al populaţiei la treabă şi să oferi o şansă de realizare. Rata de şomaj la tinerii romi de până în 25 de ani este de 85 la sută. Media naţională e de 25 la sută. Avem cu toţii obligaţia să găsim o soluţie la problema angajării tinerilor, însă la romi rata este catastrofală”, a mai spus Geoană.
El a mai precizat că această problemă reprezintă o „bombă cu ceas” ce ne va exploda în faţă în 30-40 de ani.
„Această problemă este o bombă cu ceas şi dacă România nu îşi face o strategie viabilă de luptă împotriva excluziunii sociale a romilor, aceasta ne va exploda în faţă în 30-40 de ani”, a precizat Geoană.
În opinia lui, inclusiv faptul că România este ţinută la uşa Schengen se datorează faptului că nu a rezolvat problema incluziunii sociale a romilor, statele europene temându-se de ceea ce se va întâmpla odată cu deschiderea graniţelor.
„Aşa cum nu vreau ca populaţia romă să fie folosită ca ţap ispăşitor pentru problemele noastre, nu vreau ca România să fie folosită ca ţap ispăşitor pentru problemele lor”, a concluzionat Geoană.
Grindeanu: În fiecare vară, străzile din Timişoara sunt blocate de Maserati şi Bugatti
Pe de altă parte, deputatul Sorin Grindeanu a afirmat că inclusiv clasa politică din România a avut interes să ţină populaţia romă la un nivel extrem de jos al educaţiei, pentru a fi mult mai uşor de manipulat, chiar cumpărat în timpul alegerilor.
„În Timişoara, deşi este un oraş cosmopolit, cam o dată la o lună, două luni, au loc marşuri ale Noua Dreaptă, prin centrul Timişoarei, exact îndreptate împotriva populaţiei rome. Nu putem să îi facem vinovaţi pe toţi, în integralitate, din cauza unei minorităţi. Sigur, avem manifestări în fiecare vară, când străzile sunt blocate de Maserati, Bugatti sau Ferrari. Însă asta este o minoritate. Dacă mergem în Kuncz sau Fratelia, unde există o populaţie romă bogată, acolo nu există Maserati sau Bugatti. Politicul, în ultimii ani, a încercat să ţină populaţia romă, pentru că e uşor să îi manipulezi dacă sunt săraci şi fără şcoală. Hai să spunem direct: e mult mai uşor să şi cumperi voturile”, a declarat Grindeanu.
În opinia lui, clasa politică nu mai este atât de interesată de acest aspect, deoarece există presiunea ca România să intre în spaţiul Schengen.
Citiți principiile noastre de moderare aici!