Robu a declarat că îi atenţionează în primul rând pe proprietarii din centrul istoric al Timişoarei, însă avertismentul său este valabil şi pentru ceilalţi timişoreni, să îşi întreţină clădirile, altfel vor fi „amendaţi fără menajamente”.
„Vreau să îi atenţionez pe proprietari să facă de urgenţă diligenţele pentru a-şi repara clădirile, pentru a le întreţine, pentru că vor fi amendaţi fără menajamente cu amenzile maxime şi, în plus, se va ajunge cât de curând să avem acea taxă pe paragină despre care eu am vorbit, pe care eu am propus-o cu ceva vreme în urmă, într-o anumită formulă pe care o consider funcţională, prevăzută în noul Cod Fiscal. Să nu se joace cu lucrurile acestea, că vor ajunge să plătească şi e păcat să-şi risipească banii pe amenzi. Am cerut să nu se mai practice în Timişoara statul la pândă pentru aplicarea de amenzi, dar în egală măsură am cerut ca acolo unde se vede nepăsare, sfidare a legii, să se intervină fără menajamente”, a atenţionat primarul Timişoarei.
Ce se întâmplă însă cu imobilele care sunt în proprietatea Primăriei Timişoara şi care sunt într-o stare avansată de degradare? Robu susţine că acolo unde nu există probleme de ordin juridic, vor fi reabilitate.
„Vor fi gata în câteva luni mai multe străzi din centrul istoric şi cu atât mai mult în centrul istoric am vrea să avem o altă faţă a clădirilor noastre. Evident, şi noi primăria avem de pus la punct propriile clădiri, am alocat fonduri pentru aşa ceva, suntem pregătiţi cu proiecte care vor fi depuse pe fondurile europene în momentul în care se va da drumul pe noile programe. Dau aici exemplu Liceului Electromotor, mai există şi situaţii critice, cum e cazul Liceului MIU, unde avem probleme cu proprietatea. Episcopia Romano-Catolică revendică o parte din clădirile care sunt acolo”, a mai spus Robu.
Şi în Piaţa Libertăţii, Primăria Veche a ajuns într-o stare de degradare avansată. Soluţia găsită de municipalitate a fost să suplimenteze spaţiul Facultăţii de Muzică, ceea ce înseamnă că o mare parte din imobil va fi gestionat de Universitatea de Vest.
„La Primăria Veche o bună parte din acoperiş a fost refăcută, se lucrează în continuare, în interior starea clădirii nu e deloc rea, pereţii sunt foarte solizi, nu avem deloc problemele structurale, am aprobat să suplimentăm spaţiul pe care l-am dat Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest, mai avem acolo spaţii care sunt în folosinţa unor structuri ale primăriei şi câteva folosite de partide şi de dna europarlamentar Maria Grapini, dar într-o perspectivă spaţiile acelea trebuie să aibă o altă destinaţie, odată cu schimbarea funcţionalităţii Pieţei Libertăţii”, a explicat primarul Timişoarei.
Proiectul de reabilitare a clădirilor istorice cu bani de la bugetul local, blocat de Ministerul Finantelor
În condiţiile în care mulţi timişoreni care locuiesc în clădiri istorice nu au bani să le şi întreţină, dar nici nu doresc să renunţe la apartamente, Primăria Timişoara a demarat două programe de ajutorare a acestora. Deşi promiţătoare, cele două programe s-au blocat la Ministerul Finanţelor. Robu explică: „Suntem blocaţi, pentru că Ministerul Finanţelor nu ne permite să punem în aplicare acea hotărâre a noastră în care avansam noi banii şi îi recuperăm ulterior. Ministerul Finanţelor interpretează un astfel de sprijin din partea primăriei ca pe un credit şi ni s-a dat răspunsul că nu putem avea funcţii de bancă, ni s-a spus că nu avem voie să avansăm banii respectivi, drept urmare momentan suntem blocaţi… dacă se schimbă legislaţia atunci cu bucurie vom pune în practică acest program.”
Totuşi, municipalitatea nu renunţă la programul de reabilitare a clădirilor istorice, însă acesta trebuie regândit.
„Nu renunţăm la program, vom vedea dacă apare o modificare, dacă nu ceea ce putem face este să îi ajutăm pe cetăţeni cu o cotă parte mai mare de contribuţie a primăriei, că asta e permisă, faţă de cum am gândit noi iniţial, însă aici avem o problemă – noi avem de întreţinut o mulţime de clădiri care sunt ale primăriei şi atunci sumele pe care le avem la dispoziţie pentru a sprijini reabilitarea clădirilor private sunt mici. Ar fi fost mai bună formula cu avansarea unor bani care după aceea se recuperau şi puteau fi folosiţi pentru alte lucruri… Din păcate, nici programele europene pentru România nu permit finanţarea unor astfel de lucrări. În alte părţi înţeleg că au fost disponibili bani europeni pentru repararea clădirilor monument istoric, chiar dacă ele erau proprietate privată”, a concluzionat Robu.
În Timişoara există circa 14.000 de imobile istorice, însă mare parte a acestui patrimoniu se află într-o stare avansată de degradare, ceea ce reprezintă un pericol nu numai pentru cei care locuiesc în aceste clădiri, ci şi pentru trecători, care pot fi loviţi oricând de o bucată de tencuială sau o ţiglă desprinsă de pe acoperiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!