Primarul Timişoarei a afirmat că s-a încercat folosirea cu ultrasunete pentru alungarea ciorilor din centrul oraşului, însă această metodă nu a funcţionat. Un alt eşec a fost înregistrat şi atunci când s-a încercat distrugerea cuiburilor. El a respins şi ideea folosirii de anticoncepţionale, care i-a fost sugerată pe Facebook. Au mai rămas două soluţii, în opinia lui Nicolae Robu: alungarea ciorilor prin folosirea de artificii şi vânarea lor.
„Am avut săptămana aceasta acţiuni concrete de intervenţie şi ne-am lămurit pe ce cale să mergem în continuare şi pe ce cale nu. Am folosit echipamente producătoare de ultrasunete, care în alte părţi ar fi dat rezultate, dar concluzia la noi este că ciorile Timişoarei nu se sperie de ultrasunete. S-au adaptat foarte bine în Timişoara şi nici măcar ultrasunetele nu le alungă. Am distrus cuiburile. Au fost echipe serioase de intervenţie acolo în parc, cu utilaje serioase şi s-a dus o muncă deloc uşoară. Asta, desigur, perturbă habitatul, dar ciorile sunt acolo încă în număr foarte mare. Şi vin în fiecare seară în stoluri uriaşe care înnegresc cerul. Analizând cu atenţie Legea ciorii, în această perioadă este permis şi vânatul. Numai că este o restricţie de folosire a armelor”, a spus Robu.
El a precizat că vânătorii vor putea sta doar într-un anumit perimetru, deoarece legea prevede ca aceste partide de vânătoare să aibă loc doar la minimum 50 de metri de clădirile cu până la patru etaje şi la minimum 100 de metri de clădirile mai înalte.
„Vom apela la vânători şi le vom cere să intervină, desigur, dintr-un perimetru stabilit în acord cu restricţiile prevăzute de lege. (…) Cred că e o foarte mare diferenţă între această idee şi focurile de artificii. Ele produc un anumit efect prin sunet şi lumină”, a mai spus Robu.
El a dat asigurări că partidele de vânătoare nu vor avea loc în timpul slujbelor de la Catedrală şi speră ca ele să îşi producă efectul, deşi metoda a mai fost încercată şi în timpul administraţiei Ciuhandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!