Colterm a primit puțin peste 100 de milioane de lei de la Primăria Timișoara, care și-a plătit subvențiile în avans printr-un împrumut luat din Trezorerie, pentru ca societatea de termoficare să le poată oferi căldură și apă caldă celor 55.000 de timișoreni racordați la sistemul centralizat de încălzire. Robu mai vrea însă un credit, pentru a putea achita datoriile istorice ale Colterm, care adună an de an penalități de milioane de lei.
„Eu i-am pus la treabă în acești ani pentru reducerea costurilor, pentru creșterea veniturilor și tocmai în urma presiunii pe care am pus-o continuu și a reducerii costurilor și creșterii veniturilor, s-a ajuns la un bilanț pozitiv, pentru că la ora actuală Colterm este pe plus ca și funcționare curentă. Din păcate, datoriile istorice, pe care nu le putem achita fără un credit bancar și în situația de până acum nicio bancă nu era dispusă să dea credit, aceste datorii aduc penalități și majorări în fiecare an, asta este partea foarte proastă a lucrurilor. Eu nu am nicio vină că s-au moștenit vreo 200 de milioane sau cât au fost la început, s-a făcut o compensare importantă, nu mai știu în ce an, a fost o măsură bună a guvernului de atunci, tocmai că s-a înțeles că nu e așa simplă problema”, a declarat, marți, primarul Timișoarei.
Edilul-șef spune că nu se poate ajunge la desființarea Colterm, pentru că în caz contrar Timișoara ar ajunge să fie un oraș foarte poluat. Spune că s-a văzut ce se întâmplă dacă se desființează sistemul centralizat de încălzire în Baia Mare.
„Ce ne-am face dacă în oraș ar apărea încă 60.000 de centrale termice de apartament, că are 60.000 de abonați Colterm acum. Știți ce s-ar întâmpla? Primarul Falcă de la Arad a spus-o: știe că la Baia Mare, unde știm bine că industria s-a oprit, din cauza poluării, după 20 de ani, fără industria poluatoare, poluarea e mai mare decât era atunci datorită zecilor de mii de centrale termice care au apărut prin închiderea centralei de furnizare a agentului termic centralizat. Nu degeaba este o preocupare și la nivel european și o încurajare a ținerii în viață a sistemelor centralizate de funcționare a agentului termic, pentru că fiecare centrală de apartament aduce cu sine o poluare care se produce exact în partea din atmosferă pe care o respirăm. La centrale sunt coșuri înalte, se mai dispersează fumul și gazele care rezultă din ardere, astea nu sunt păreri personale, aici nici nu e loc de discuții, aici sunt măsurători făcute cu tehnologie și cu știința stabilirii lucrurilor, e știință, nu e dezbatere. Ei, noi nu vrem să ajungem acolo, am investit și fonduri europene pentru retehnologizare și sperăm să reușim să scăpăm și de acele datorii istorice”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Edilul se luptă acum să mai facă rost de un credit pentru Colterm, pentru plata datoriilor istorice. Mai mult, susține că, în urma presiunilor pe care le-a făcut, a reușit să șteargă unele penalități acumulate la datoriile istorice.
„Acum facem diligențe în continuare pentru un credit bancar care să ne permită să plătim din datoriile istorice. Și eu am făcut o înțelegere verbală cu E.ON, că în momentul în care plătim datoriile istorice propriu-zise, ei renunță la pretenția de a le plăti și penalitățile cumulate. Dacă plătim 10 milioane din datorii, aceste 10 milioane au adus nu știu câte milioane de penalități din totalul penalităților, se șterg acelea. Cred că ar fi extraordinar să reușim să obținem un credit bancar și pentru asta”, a conchis Robu.
Colterm se chinuie de ceva vreme să facă rost de un credit bancar pentru a-și șterge datoriile istorice, însă nicio bancă nu a fost de acord să îi dea un împrumut, pentru că societatea de termoficare nu avea cu ce să garanteze plata acestuia.
Oficialii PMT, dar și ai Colterm s-au ferit să spună la ce valoare se ridică datoriile istorice ale societății. Primăria Timișoara a întins multe mâini de ajutor către Colterm, mai întâi prin creșterea capitalului social, apoi prin cumpărarea de certificate verzi. Anul acesta, Timișoara a rămas fără apă caldă pentru că reprezentanții Colterm nu au putut plăti la timp furnizorul de gaz.
Vă reamintim, Colterm are și un plan de creștere a prețului la gigacalorie din 2021 și vrea 28 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Detalii puteți afla AICI!
Potrivit reprezentanților Colterm, societatea de termoficare mai are în jur de 55.000 de abonați în Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2139531″]
[related-post post_id=”2130950″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!