În cazul parcării din zona centrală, primarul a precizat că, dacă va fi nevoie, aceasta va fi construită și sub o parte din parcul care împrejmuiește Castelul Huniade. De asemenea, în cazul parcării de pe strada Arieș, aceasta ar putea avea și locuri în subteran.
„Acolo va fi noul stadion pe care sigur îl va face tot CNI la propunerea Consiliului Județean, pe care noi îl susținem în acest proiect. Acolo va fi în zonă și sala polivalentă mare”, a spus Robu.
Toate aceste detalii vor fi stabilite, însă, după realizarea studiului de fezabilitate.
UPDATE. Parcarea subterană de la Hotel Central va fi pe două niveluri
După conferința de presă susținută marți, primarul Nicolae Robu a explicat mai amănunțit ce dorește să facă în zona centrală.
„Am dau undă verde la societatea de drumuri a primăriei să demareze un proiect de realizare a unei parcări subterane cu 2 niveluri în fața Hotelului Central. Terenul de acolo este în domeniul public al municipiului Timișoara și vrem să valorificăm mai bine acest teren și asta se poate face cu o coborâre în subsol, pentru 2 niveluri, de exemplu. Proiectanții vor stabili cât este rațional sub aspect tehnico-economic. Nu vă pot spune câte locuri, se va analiza inclusiv posibilitatea de a se folosi și terenul care la suprafață este spațiu verde. Nu este al primăriei, în jurul muzeului, la suprafață, este al Consiliului Județean, dar vom vedea dacă putem să intrăm într-un parteneriat, astfel încât să extindem nivelurile de parcare și sub acel spațiu verde, fără să-l afectăm”, a spus Robu.
În cazul celei de-a doua parcări, cea de lângă Casa Tineretului, aceasta ar urma să aibă cel puțin 500 de locuri.
„La Casa Tineretului vrem să facem o clădire mai complexă, care avea și câteva sute bune de locuri de parcare. În orice caz, un minim minimorum de 500 de locuri de parcare. Eu aș opta pentru mai multe, dar Direcția Edilitară are anumite rețineri, spunând că dacă va fi o parcare de capacitate și mai mare există posibilitate ca traficul pe strada Arieș să fie perturbat. SDM va găsi modalitatea de finanțare și este posibil să intre în parteneriate cu investitori care fac pe banii lor. Dacă după analizele care se vor face vor ajunge la concluzia că își pot permite să facă cu resurse proprii, este și libertatea aceasta. Pe noi ne interesează doar să existe parcări. Nu știu când va fi gata studiul de fezabilitate, le-am cerut celor de la SDM să se miște cât mai repede. SDM se va ocupa, cu proiectanți proprii, sau se va recurge la proiectanți prin procedură de achiziție, nu am intrat în detalii”, a mai spus Robu.
Primarul a mai explicat că el și-ar fi dorit o parcare subterană și în Piața Unirii, însă aceasta nu s-a mai făcut de teama descoperirilor arheologice, care ar fi întârziat proiectul și ar fi dus la riscul pierderii fondurilor europene.
„În fiecare an vin firme care se interesează dacă avem teren unde să facă ele parcări. Sunt foarte mulți cei care se interesează. Toate par firme serioase. Terenul de la Hotel Central nu a fost niciodată luat în considerare până acum, pentru că la noi în toată zona centrală există foarte mari rețineri, există groaza de descoperiri arheologice. Trebuie să ne asumăm și asta, din aceeași teamă nu s-a făcut o parcare subterană în Piața Unirii. Eu n-am putut să mai schimb proiectul, pentru că l-aș fi schimbat, acolo s-a ratat o mare șansă de a avea sute de locuri de parcare. Există căi de acces foarte bune de pe toate direcțiile. N-a existat curajul, la acea vreme, de teama descoperirilor arheologice, care s-ar fi făcut, dar le gestionezi și pe ele”, a mai explicat Robu.
El este extrem de optimist și susține că lucrările ar putea începe chiar din 2019 și s-ar putea termina în șase luni.
„În 2019 ar putea să înceapă lucrările. Astfel de parcaje se fac relativ repede, în 6 luni, un an pot fi gata. O parcare supraterană poate fi gata în 6 luni, până la un an. Avem exemple în Timișoara. Și cele subterane, dacă nu durează foarte mult cercetările arheologice, în ipoteza foarte puțin probabilă că vor fi descoperiri, și ele merg destul de repede, că nu sunt construcții chiar așa pretențioase. Mai bine zis, sunt soluții cunoscute, nu inventăm noi nimic acum”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!