Primarul Nicolae Robu a anunţat că decizia în privinţa chioşcurilor din centru a fost deja luată. Edilul spune că nici nu ştie ce se vinde în ele, dar în scurt timp vor fi desfiinţate.
„Am decis eliminarea tuturor chioşcurilor din Piaţa Victoriei. Continuăm astfel acţiunea de înfrumuseţare a oraşului, acţiune care desigur că are în prim plan zona centrală sau zonele centrale, dar care nu va neglija nici zonele mai puţin centrale. Sunt vreo patru-cinci chioşcuri, nu ştiu ce se vinde în ele. Unele sunt de reviste şi diverse, nici nu ştiu ale cui sunt, nu ne-a interesat. Acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare, nu trebuie hotărâre de consiliu local”, a declarat, joi, Robu.
Unde se vor vinde reviste, ziare şi flori? În alte zone ale oraşului, nu în Piaţa Victoriei, spun reprezentanţii administraţiei locale.
În opinia primarului acele gherete arată rău şi n-au ce căuta lângă frumoasele clădiri din centru, chiar dacă şi imobilele se află într-o starea avansată de degradare multe dintre ele. Edilul a dezvăluit şi ce ar urma să fie în locul chioşcurilor din Piaţa Operei: noi terase!
„Arată foarte rău (…) Nu ştiu să vi le definesc, sunt vreo patru-cinci chioşcuri, nu cred că sunt mai multe. Pe partea cu Librăria Eminescu este un chioşc de reviste, mai sunt două chioşcuri pe partea cealaltă… Nu arată civizilzat şi în acele scuaruri ar arăta mult mai bine de exemplu o terasă. Şi ar fi mult mai în folosul oraşului, decât să pui un chioşc, care e în disonanţă cu clădirile istorice, foarte frumoase, chiar dacă sunt în stare proastă”, a adăugat Robu.
Conducerea primăriei are în plan şi desfiinţarea chioşcurilor din Piaţa 700, dar comercianţii de acolo vor mai fi păsuiţi un timp. Şi asta, pentru că în zonă au început lucrările la o nouă construcţie, pe două nivele, unde ar urma să se mute şi cei care au acum chioşcuri, spune edilul-şef. Este vorba despre construcţia pe care urmează să o realizeze societatea care a deţinut acvariul din centru, SC Art SRL. Municipalitatea le-a oferit trei terenuri la schimb firmelor care aveau în proprietate pasajul subteran din Piaţa Victoriei şi „acvariul” pentru a pleca din centru, printre care şi cel pe care se afla… parcarea ADP din Piaţa 700.
„Şi pe acelea le vom desfiinţa (n.r. – chioşcurile din zona Piaţei 700), atunci când vom putea să oferim o alternativă. În momentul în care acea construcţie cu două niveluri din Piaţa 700, realizată pe structură metalică, pentru că nu va fi nicidecum ceva care să ne aducă aminte de acvariu, va fi finalizată, există un angajament că cei care desfăşoară activităţi comerciale în chioşcuri vor fi preluaţi în acea construcţie. De altfel, contractele sunt de mult expirate pentru acele chioşcuri. Noi am hotărât în consiliul local să nu le ridicăm încă pentru că e mai bine să lăsăm o şansă şi patronilor şi lucrătorilor de acolo practic să câştige o pâine”, a conchis primarul.
UPDATE. Unii dintre consilierii locali dezaprobă decizia primarului. Fostul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza crede că n-ar trebui eliminat acest tip de comerţ, ci ar trebui ca administraţia oraşului să impună un model de chioşc care să fie agreat pentru zona centrală, existând şi o hotărâre de consiliu local care prevede acest lucru.
„Există o hotărâre de consiliu votată, prin care se dă Direcţiei de Urbanism a primăriei posibilitatea să impună nişte modele de chioşcuri care să se potrivească în zonă din punct de vedere arhitectural. În mod cert primarul nu a fost informat cu există o astfel de hotărâre. Acest tip de comerţ se practică peste tot în lume. Şi la Viena şi la Paris există chioşcuri, nu doar de ziare, cărţi şi reviste, inclusiv de alimentaţie publică – e adevărat că asta ar mai riscant la noi. Până la urmă ce vom face? Vom elimina şi oamenii că poate nu-s conform cu ”normele”? Mi se pare total nepotrivit cu ceea ce se doreşte în Timişoara. Chioşcurile trebuie să existe, dar trebuie impuse anumite reguli pentru comercianţi. Îmi amintesc că am participat împreună cu domnul Robu la o dezbatere, am discutat despre Legea comerţului şi s-a propus atunci să facem o comisie, să încercăm să găsim o soluţie să le impunem celorlalţi comercianţi care sunt la parterul imobilelor nişte reguli, să impunem un anumit model din punct de vedere estetic, să nu mai avem acea pleiadă de reclame luminoase, să impunem un anumit tip de comerţ, dar nu să-l eliminăm…”, a afirmat Orza.
Consilierul local îi aminteşte primarului şi că există un regulament privind terasele, care nu se mai respectă în ultima perioadă, susţine Orza, pentru că la terasele din centrul istoric au început să apară umbrele colorate, şi nu în culori pastel, cu reclame mari. Asta, ca să nu mai vorbim de cutiile roz apărute prin staţiile RATT, noile pay-point-uri amplasate în oraş… cu aprobarea Comisiei de ordine publică de la nivelul primăriei, unele la marginea trotuarului, lângă carosabil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!