Doro Alen şi Meszaros Szabolcs, doi tineri de 23 de ani, din Majdan şi Rabe, sate aflate în Voivodina, aproape de graniţa cu România şi Ungaria au venit de dimineaţă, pe biciclete, să fie primii care ajung la o îngheţată în Szeged. În spatele lor, o familie din Beba Veche – bunici, copii, nepoţi – urmăresc întrecerea sportivă a 60 de puşti veniţi din toate cele trei ţări vecine.
Familia Berbecaru şi Irina Pop nu vor merge anul acesta în Serbia, unde au verişori, dar vor petrece în sat, unde sunt anunţate focuri de artificii şi muzică populară. E sărbătoare şi în satele sârbeşti şi în cele maghiare de lângă graniţă. „De 14 ani, în fiecare sfârşit de mai, sărbătorim aici apropierea cetăţenilor din cele trei ţări şi colaborarea dintre autorităţile judeţene. Evenimentul nostru arată că dorinţele politice sunt identice cu ale societăţii civile, cu ale celor ce trăiesc în zonă şi vor să colaboreze, să se întâlnească şi să desfăşoare activităţi culturale sau economice”, a declarat Anna Magyar, preşedintele Adunării Generale Csongrád, cea care a deschis manifestările organizate sâmbătă la Triplex Confinium.
Imediat după ce Tomislav Stantić, secretar al Secretariatului Interregional şi Autorităţii Publice din Voivodina şi Adam Crăciunescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş au vorbit despre semnificaţia sărbătorii Euroregiunii DKMT, 60 de copii din cele trei ţări ale euroregiunii au participat la Crosul transfrontalier.
Întrecerea a fost urmată, la Szeged, de Adunarea Generală a Euroregiunii DKMT. Menuţa Iovescu, director general al Camerei de Comerţi şi Industrie Timişoara avorbit despre cooperarea camerelor de comerţ din cadrul Euroregiunii DKMT. „Camera de Comerţ Timişoara are 23 de proiecte implementate împreună cu Serbia şi Ungaria, iar partenerii din DKMT au în total peste 100 de proiecte. Ne dorim pe viitor să existe proiecte de finanţare şi să aplicăm toate cele trei ţări împreună. Iar aşteptările firmelor sunt ca toate Consiliile Judeţene din Euroregiune să realizeze infrastructura, a spus Menuţa Iovescu.
Cristian Drăgan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad a prezentat detalii despre cooperarea în domeniul intervenţiei în caz de situaţii de urgenţă şi înfiinţarea unui centru euroregional de pregătire la Arad, iar Csókási Eszter, directorul SUP Nonprofit DKMT SRL a făcut o informare despre proiectele societăţii. Adunarea s-a încheiat cu predarea preşedinţiei DKMT de către reprezentanţii Ungariei către Serbia.
Anna Maghyar a predat lui Tomislav Stantić, cubul de sticlă, simbol al Euroregiunii DKMT. „Sperăm să dezvoltăm activităţile noastre de până acum în cadrul DKMT. Ceea ce ne propunem noi este să avem mai multe proiecte în special pe oraşele mai mici din zona frontierei dintre Voivodina şi Ungaria şi Voivodina şi România”, a declarat Tomislav Stantić. Legat de faptul că două judeţe (Hunedoare din România şi Bekescsaba din Ungaria) s-au retras din DKMT, Anna Maghyar a precizat că: „DKMT este o idee de succes şi nu se măsoară în numărul judeţelor care participă la proiecte, ci al lucrurilor pe care le facem împreună. Dacă unele judeţe simt că nu au suficiente de primit din această colaborare, decid să facă aşa cum vor ele”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!