Între 20 şi 31 octombrie, timişenii sunt rugaţi să stea acasă şi să aştepte omul cu formularele. Solicitaţi-i să se legitimeze şi oferiţi toate informaţiile necesare.
Este pentru prima dată când aderarea României la Uniunea Europeană va fi simţită pe deplin în datele statistice ale ţării. Sondajul este unul paneuropean: în premieră, la acţiunea de recensământ vor participa toate ţările UE. Situaţia finală întocmită va oferi o imagine (aproape) ideală referitoare la situaţia demografică a naţiunilor de pe bătrânul continent. Primele rezultate parţiale legate de datele colectate sunt aşteptate în ianuarie 2012, iar rezultatele finale vor fi cuantificate până la jumătatea anului viitor.
Repetiţie generală la Recensamantul Agricol
Recensământul agricol a fost o excelentă posibilitate de repetiţie generală pentru cea mai importantă cercetare statistică desfăşurată în ultimii ani în România. Ultimul recensământ al populaţiei a avut loc în anul 2002, dar la începutul acestui an a fost susţinută şi o acţiune de cercetare „de probă”, ocazie cu care s-a făcut o simulare a procesului în câteva localităţi. Printre acestea şi unele din Timiş.
„Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor este singura operaţiune care produce la intervale regulate numărarea oficială a populaţiei pe teritoriul unei ţări, dar şi informatii referitoare la stocul de locuinţe. Aceste informaţii nu pot fi obţinute altfel decât printr-o participare şi cooperare responsabilă a tuturor locuitorilor judeţului Timiş, ai municipiului Timişoara care, prin răspunsurile lor oneste, vor contribui la cunoaşterea caracteristicilor actuale de viaţă ale timişenilor. Toate aceste informaţii se bucură, în conformitate cu Legea statistică, de confidenţialitate absolută şi ele nu pot fi folosite în niciun fel de circumstanţe altfel decât în scopuri statistice. Să nu uităm, judeţul Timiş se află pe locul 2, după Bucureşti, în multe privinţe, atât din punct de vedere economic cât şi social, şi mult înaintea unor vecini de-ai noştri. E timpul să arătăm acest lucru şi prin modul exemplar de desfăşurare a acestei ample acţiuni”, ne-a declarat Sorin Belea, directorul executiv al Direcţiei de Statistică Timiş.
Acţiunea durează din 20 până în 31 octombrie
Acţiunea ce va demara pe 20 octombrie va implica un număr foarte mare de oameni, de ordinul zecilor de mii de persoane. Numai în Timiş vor participa la acţiune 2741 de recenzori, dintre care 1334 numai în Timişoara. Acţiunea de strângere a datelor va începe pe data de 20 octombire şi se va finaliza pe 31 octombrie. Mai apoi va urma partea delicată a cuantificării datelor, de strângere a formularelor completate şi de introducere a datelor în calculator.
Oamenii aleşi special pentru completarea formularelor tipizate au fost selectaţi pe baza studiilor, s-a cerut pentru angajarea temporară cel puţin studii liceale absolvite şi cazier judiciar curat. Cetăţenii trebuie să aibă grijă cui vor deschide uşa! Recenzorii se vor identifica pe baza legitimaţiei şi a cărţii de identitate. De asemenea, vor avea asupra lor o mapă specială de culoare albastră, pe care va fi inscripţionată sigla recensământului.
Cine participă la recensământ?
Cercetarea statistică inclusă în recensământ vizează toată populaţia. Ce trebuie să facă cetăţenii pentru a participa? Să fie la domiciliu atunci când vor fi vzitaţi la recenzori. Operaţiunea de strângere a datelor nu este una uşoară. Chestionarele sunt destul de multe, chiar dacă trebuie completate doar două -trei rânduri pe acel formular. Pe fiecare locuinţă se vor completa cel puţin trei tipuri de chestionare. Unul albastru va include date despre locuinţa respectivă, cel de culoare verde se va completa pe fiecare gospodărie din locuinţa respectivă (prin gospodărie întelegându-se grupul de persoane care folosesc banii la comun) şi un formular roşu pentru fiecare persoană. Românii lucrează destul de mult în străinătate. Pentru cei care sunt plecaţi vor răspunde cei încă aflaţi în ţară, mai puţin în privinţa caracteristicilor etno-culturale. Deci, dacă o persoană este plecată în străinatate, la muncă de exemplu, se vor completa câteva formulare speciale. Este vorba de unul de culoare mov sau unul de culoare maro, în funcţie de fiecare caz în parte.
Recenzorii fac toată treaba, dumneavoastră doar răspundeţi la întrebări
Recenzorii sunt cei ce completează formularele, şi aceasta doar cu pix de culoare albastră sau neagră şi fără ştersături. Completarea se va face cu majuscule, iar acolo unde nu există raspuns la întrebarea respectivă nu sa va bara, nu se va scrie „0”, ci căsuţele vor rămâne goale. Respondenţii sunt obligaţi să semneze formularele.
Dacă persoana vizitată nu este găsită la domiciliu recenzorul este obligat să revină la adresa respectivă până când este cel vizitat este găsit acasă.
Rugămintea celor de la Statistică este ca la domiciliu să fie cineva şi să încerce să nu irosească timpul scurt şi preţios al fiecărui recenzor. Volumul de muncă al recenzorilor este foarte mare, fiecare recenzor are alocate câte 100 de locuinţe, pe care treuie să le acopere în doar 12 zile. În aceste condiţii, este extrem de important ca recenzorii să fie ajutaţi în efectuarea cercetării statistice.
Primele rezultate parţiale ale recensământului sunt aşteptate în luna ianuarie 2012, iar rezultatele provizorii în iunie 2012.
„Mulţumesc tuturor celor ce au participat la pregătirea organizatorică a recensamantului, mulţumesc recenzorilor, care sunt cei ce vor duce greul în această primă etapă, dar mai ales mulţumesc anticipat tuturor locuitorilor judeţului nostru care ne vor primi în casele lor”, ne-a mai declarat Sorin Belea, directorul executiv al Direcţiei Statistice Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!