Michael Theurer, parlamentar german, a fost cel care a recunoscut că a descoperit în cele trei deplasări efectuate în ultima perioadă aici o Românie puţin altfel decât credea inţial. „Da, într-adevăr am constatat că ceea ce ştiam noi la Bruxelles nu se potriveşte cu ce am constatat în urma vizitelor. Noi va trebui să ne adaptăm modul de lucru. Am descoperit că sunt probleme atât la nivel local, trebuie să vedem cum se pot rezolva, dar trebuie ca şi noi să ne îmbunătăţim modul de lucru”, a declarat Michael Theurer.
Şeful delegaţiei REGI, Lambert van Nistelrooij, consideră că un rol foarte important în dezvoltarea în continuare la nivel regional a României va reveni mediului universitar. „Am asistat astăzi (n.r. vineri) la prezentările efectuate atât de Universitatea Politehnica, dar şi cea a Universităţii de Vest. Eu consider că mediul academic va avea un rol hotărâtor în dezvoltarea ulterioară a României. Nu aveţi nevoie numai de funcţionari ci mai ales de antreprenori. Aceştia vor dezvolta economia care va susţine dezvoltarea”, a declarat van Nistelrooij. Într-o întrevedere susţinută cu conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, europarlamentarul european a insistat, din nou, asupra necesităţii reorganizării teritoriale a României. Totuşi, el a admis că decizia şi voinţa în această chestiune delicată aparţine ţării respective nu Uniunii Europene. „Repet exemplul Poloniei, aici gradul de absorbţie al fondurilor europene a crescut substanţial odată cu reorganizarea teritorială. Şi Olanda şi Germania, toate ţările membre ale Uniunii Europene au trecut prin această experienţă, am învăţat, probabil este momentul ca şi România să înveţe pe propria piele ce înseamnă lipsa acestor schimbări. Important este ca oamenii să fie principalii beneficiari ai proiectelor sectoriale. Iar din ce am văzut în aceste trei zile ale vizitei în România am constatat că proiectele care au beneficiat de bani europeni chiar erau necesare scoetăţii, indiferent dacă era vorba de iniţiative în domeniul economic, al culturii sau al turismului”, a mai declarat van Nistelrooij.
Surpriza cea mai mare pregătită de ADR Vest pentru cei zece membri ai delegaţiei a fost organizarea unei vizite la Muzeul de Artă. Aceştia au rămas total impresionaţi de ce au văzut la Palatul Baroc, de colecţia de tablouri Corneliu Baba şi de colecţia de artă italiană şi barocă expusă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!