În noul raport Eurostat, în anul 2020, în fermele din Uniunea Europeană existau peste 8 milioane de stupi de albine comerciali, cu un milion mai mult în comparație cu datele anterioare. Numărătoarea nu include însă stupii din gospodării sau stupinele individuale.
Albinele joacă un rol esențial în agricultură și menținerea în echilibru a ecosistemelor naturale. Estimările arată că polenizatorii, printre care se numără albinele de miere, bondarii și albinele sălbatice, aduc câștiguri anuale de cel puțin 22 de miliarde de euro la industria agricolă europeană.
Tot datele Eurostat arată că peste 80% din polenizarea culturilor și florei sălbatice din Europa are loc cu implicarea directă sau indirectă a albinelor. Cu toate acestea, albinele se confruntă cu numeroase amenințări − de la pesticide și poluare, la reducerea habitatelor naturale și schimbările climatice.
În ceea ce privește România, aceasta rămâne „capitala producției de miere”. Aici sunt cei mai mulți stupi de albine comerciali din toată Uniunea Europeană, în regiunea de NV fiind peste 250.000.
Citiți principiile noastre de moderare aici!