La finele lunii octombrie, suma medie cerută pentru apartamentele disponibile spre vânzare pe plan național, noi și vechi, era de 980 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu o diferență de 52,4% față de punctul de apogeu al pieței, conform datelor unuia dintre principalele portaluri imobiliare din România. Se pare că această criză a fost benefică pentru cei care vor o locuinţă, preţurile au ajuns la un nivel decent. Pentru comparaţie, în luna martie a anului 2008, pretențiile proprietarilor se ridicau, în medie, la 2.058 de euro pe metru pătrat. Pragul minim al prețurilor a fost atins în luna decembrie a anului trecut, când se ajunsese la o valoare de 891 euro pe metru pătrat, cu 10% mai mică decât cea înregistrată în prezent.
Piața apartamentelor vechi și cea a locuințelor nou-construite au avut o dinamică diferită. Conform unui studiu derulat de portalul imobiliar, aproape 36% din populația urbană de peste 25 ani din șase mari orașe ale țării (București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Iași) are sau a avut o nevoie imobiliară activă într-un interval de șase luni. Mai mult de jumătate dintre respondenți, respectiv o pondere de 52% din total, au menționat nevoia de a cumpăra o proprietate, în vreme ce diferența de 48% este divizată între cei interesați să închirieze, să dea spre închiriere sau să vândă. Totuși, când vine vorba de achiziție, aproape jumătate dintre cumpărători iau în vedere un interval egal sau mai mare de șase luni. Principalul criteriu de achiziție a unei locuințe rămâne prețul (pentru 75% dintre potențialii cumpărători), urmat de zonă (în proporție de 57%) și confort (pentru 37%). Pe de altă parte, vechimea imobilului este un criteriu decisiv pentru 24% dintre respondenți. 45% dintre cei chestionați au în vedere o perioadă mai mare de șase luni pentru a încheia tranzacția vizată, iar 43% sunt dispuși să plătească un comision către un agent imobiliar.
Locuinţele cu 2 și 3 camere, în topul preferințelor
În mod interesant, distribuția cererii de apartamente pe categorii variază semnificativ în funcție de perioada de construcție. Pe segmentul blocurilor finalizate înainte de 1977, spre exemplu, cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere (46%), urmate de cele cu trei camere (36%), în timp ce garsonierele și locuințele cu patru camere și mai mult dețin câte o cotă de 9% din total.
Preferințele românilor pentru apartamentele construite între 1978 și 2000 arată diferit. Cele mai căutate sunt unitățile locative cu trei camere (în proporție de 40%), urmate de cele cu două camere (32%); locuințele cu patru camere sau mai mult sunt atractive pentru 15% dintre clienți, în vreme ce garsonierele atrag atenția a 13% dintre aceștia.
În ceea ce privește blocurile ridicate după anul 2000, 43% dintre potențialii cumpărători sunt interesați de apartamente cu două camere, 35% și-ar dori o locuință cu trei camere, 13% ar prefera o garsonieră și doar 9% ar opta pentru o unitate locativă cu patru camere sau mai mult.
Citiți principiile noastre de moderare aici!