„Rolul de tată este unul greu. Trebuie să oferi libertate copilului”, spunea actorul Alexandru Papadopol prezent miercuri la Timişoara.
„Eu sunt sigur că toţi părinţii îşi învaţă copiii să nu se îndatoreze, să nu cheltuie mai mult decât îi ţine buzunarul, dar asta se întâmplă”, a mai spus acesta.
Conform studiului intitulat „Care este rolul tatălui în familia dumneavoastră?”, într-o familie din cinci din România, copiii nu înțeleg ce se întâmplă cu bugetul, deoarece problemele financiare nu se discută în fața lor.
În doar 31% din familiile afectate de probleme financiare, copiii înțeleg că sunt nevoiți să renunțe la unele plăceri și să se rezume la strictul necesar.
O treime dintre taţii chestionați în cadrul studiului își doresc să găsească în primul rând înţelegere din partea copiilor şi a membrilor familiei în cazul în care i-ar anunţa că se confruntă cu o situaţie financiară dificilă. Respondenţii mai resimt tristeţe (12%), mândrie – atunci când ceilalţi membri înţeleg situaţia precară prin care trec (12%), dar şi remuşcări generate de faptul că nu au putut preveni această situaţie (11%).
Totodată, mai mult de jumătate dintre respondenţi au speranţa că viitorul financiar al copiilor va arăta mai bine decât situaţia lor prezentă, în timp ce 28% consideră că au asigurat un viitor financiar liniştit pentru copiii lor. Doar 4% dintre taţi cred că viitorul celor mici arată mai sumbru decât situaţia lor financiară actuală. Cei mai mulţi respondenţi sunt de părere că educaţia financiară este foarte importantă pentru viitorul copiilor, de la bugetarea corectă a banilor (36%) la însuşirea mai multor noţiuni de educaţie fianciară (16%) şi până la optimizarea cheltuielilor (30%).
Când vine vorba de oferirea unor sfaturi copiilor în cazul în care ar intra în datorii, peste 47% dintre taţi le-ar spune acestora ca pe viitor să cheltuiască atât cât îşi permit, iar o treime le-ar recomanda să încerce să-şi achite cât mai repede cu putinţă datoriile. Peste 18% din părinţi şi-ar sfătui copiii să ajungă la un acord cu creditorul pentru a facilita returnarea banilor datoraţi, în timp ce doar 2% dintre respondenţi şi-ar sfătui fiii sau fiicele să se ascundă de instituţiile faţă de care aceştia sunt datori.
Potrivit studiului, aproape două treimi dintre bărbații români câștigă mai mult decât partenerele lor, însă, în opinia celor mai mulți dintre bărbații chestionați, nu contează cine câștigă mai mult în cadrul familiei.
De asemenea, plata facturilor și a creditelor bancare cade în sarcina soțului sau a partenerului de viață în cele mai multe cazuri: 56%. Sunt însă considerabil de multe familii (32%) în cazul cărora plățile sunt responsabilitatea ambilor parteneri, în mod egal. Pe de altă parte, în cazul a 12% dintre respondenți, achitarea datoriilor cade în responsabilitatea soției sau a partenerei de viaţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!