Majoritatea romilor din Timiş nu trăiesc în palate, ci în case de chirpici, care, cel mai adesea nu sunt nici măcar conectate la curent. Majoritatea nu au acte şi din acest motiv le este imposibil să îşi depăşească condiţia. Lipsa educaţiei îi face adesea să fie victimele traficului de persoane, de pe urma cărora profită câteva persoane, atât de etnie romă, cât şi români.
„Mulţi romi nu au nici măcar certificat de naştere. Şi atunci cum se face că ei ajung în Franţa, sau Spania”, a întrebat în timpul acestei şedinţe Mariana Petersel, preşedintele ONG-ului „Generaţia Tânără”. Tot ea a furnizat şi răspunsul: „Trec ilegal, ajutaţi de filierele de trafic de persoane. Odată ajunşi în Franţa sau Italia sunt mutaţi în tabere. Pentru ei asta nu este un lucru rău, pentru că în acele tabere beneficiază de mai multe dotări decât în casele de chirpici din care au plecat, de exemplu, de curent, de antene satelit…”, a mai spus Petersel.
O altă problemă a romilor, care se reflectă şi asupra celorlalţi locuitori ai judeţului Timiş este reintegrarea lor în societate odată ce se întorc din ţările europene. Proiecte sunt, însă există situaţii în care romii pur şi simplu refuză să le urmeze. „De ce ar trebui o familie de romi să îşi trimită copiii la şcoală când vede că vecinul, care merge în străinătate regulat, are bani şi maşini? Trebuie găsite modalităţi de stimulare a romilor să urmeze programele puse la dispoziţie atât de ONG-uri cât şi de Guvern”, a subliniat prefectul Mircea Băcală.
Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Timiş au afirmat că, din cauza ameninţărilor de pe forumurile cotidianelor locale, s-au întâlnit cu organizatorii mitingului de luni ce va avea loc în faţa Prefecturii Timiş şi a Centrului Cultural Francez pentru a-i avertiza.
Prefectul de Timiş a afirmat că astfel de întâlniri vor mai avea loc la prefectură, urmând ca la acestea să fie invitaţi atât istorici specializaţi pe trecutul acestei etnii cât şi psihologi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!