Timp de două zile, Timişoara găzduieşte o întâlnire a specialiştilor europeni ce lucrează în cadrul proiectului I am roma (Eu sunt rom), proiect ce are ca scop promovarea diversităţii culturale şi dialogul intercultural ca metode de a lucra împotriva stereotipurilor şi prejudecăţilor de orice fel.
Un număr de 30 de persoane din 7 ţări europene discută metode de acţiune care să fie implementate în vederea schimbării mentalităţii existente la adresa comunităţiilor de romi din Europa. „Cred că strategiile privind populaţia roma trebuie să fie coordonate de romi. Această comunitate, ca multe altele, este şi ea în tranziţie. E adevărat că vârstnicii din comunităţile de romi mai spun că vor să trăiască după tradiţii vechi de acum 100 de ani, dar tinerii romi – mai ales cei din universităţi sau cu diverse calificări – au o altă dorinţă şi schimbarea va veni. De aceea trebuie investit în tinerii romi. Ei trebuie să fie educaţi, să se califice şi să se angajeze. În plus, trebuie să se schimbe mentalitatea vizavi de romi. Trebuie să vă schimbaţi ideea că toţi romii sunt hoţi. E ca şi cum ai spune că femeile trebuie să fie casnice. Sunt mentalităţi vechi şi, fie că place sau nu, populaţia roma se schimbă”, a spus, miercuri, la Timişoara, Haroon Saad, directorul QeC, European Regeneration Area s Network din Bruxelles.
Întâlnirea se desfăşoară la Hotel Continental, iar între participanţi se numără şi Cornelia Kirali, elevă în clasa a XI-a din Biled. Acolo s-a derulat o parte a proiectului, în care elevii din localitate au luat legătura cu romii din comunitate încercând să identifice problemele lor pentru a propune apoi comunităţii locale soluţii. „Am intrat în legătură cu romii din Uleiniţa, o zonă aproape de centrul localităţii Biled. Nu au apă, nu au toaletă în curte,nu au curent electric. Practic, igiena este cea mai mare problemă, motiv pentru care vrem să propunem primăriei locale înfiinţarea unui Centru de zi în cadrul internatului nefucnţional de la Grupul Şcolar Agricol din Biled, iar în cadrul centrului de zi să existe maşini de spălat şi duşuri pentru ca cei care au nevoie să beneficieze de aceste condiţii de igienă”, a spus Cornelia Kirali.
Mesajul cheie al proiectului „Eu sunt rom” este unul de solidaritate, inspirit de celebra declaraţie a preşedintelui american JF Kennedy într-un discurs ţinut în iunie 1963, în Berlinul de Vest ameninţat de către tancurile sovietice. „Prin a spune “Ich bin ein Berliner”, JF Kennedy şi-a exprimat solidaritatea întregii lumi democratice cu Berlinul de Vest care s-a opus opresiunii sovietice. Prin urmare, înţelegem titlul proiectului “I am Roma – Sunt rom/a” în sensul că toţi suntem romi, solidari cu romii atâta timp cât drepturile lor nu sunt pe deplin respectate şi atâta timp cât încă există inegalităţi sociale structurale”, a precizat Romina Matei, din partea Institutului Intercultural Timişoara, partener în proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!