Subiectul a stârnit polemici aprinse și în urmă cu două săptămâni, când a căzut la vot deoarece nu a beneficiat de suficiente sufragii, liberalii refuzând să o voteze.
În plenul din 24 mai, primul amendament i-a aparținut consilierului local Roxana Iliescu (Pro România), care propus reintroducerea pe agendă a Festivalul de operă și operetă din Parcul Rozelor.
Aceasta a identificat și sursa de finanțare: „suma de 50.000 de lei poate fi luată de la Excentrica, 25.000 lei, respectiv de la Ecopol, aflat la punctul 13 pe agendă”.
A luat apoi cuvântul primarul Dominic Fritz, care a dorit să facă unele precizări.
„Agenda culturală pe care o votăm astăzi nu cuprinde evenimentele culturale finanțate de Municipiul Timișoara. Este, de fapt, doar programul cultural al Casei de Cultură. O mare parte a evenimentelor culturale nu se întâmplă prin Casa de Cultură, ci la filarmonică, la teatrele german și maghiar și multe la Centrul de Proiecte. E foarte important să înțelegem asta. Festivalul de operă se face oricum în colaborare cu Casa de Cultură, care gestionează scena din Parcul Rozelor”, a replicat primarul Dominic Fritz.
Edilul a declarat că Opera Națională Română din Timișoara a depus deja cereri de finanțare pentru câte un weekend de festival, una la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara și alta la Consiliul Județean Timiș.
„Ar fi fost frumos să depună și la Ministerul Culturii pentru că Opera, care are un director superb, este finanțată de Ministerul Culturii, care nu și-a respectat angajamentele luate pentru capitala culturală. Timișoara a văzut foarte puțini bani, atât pentru investiții, cât și pentru programul cultural. Ideea că Opera Națională Română din Timișoara este o cumva o instituție săracă și fără susținere de la bugetul local s-ar prăbuși este o idee falsă. Timișoara așteaptă cu multă nerăbdare și drag finanțarea promisă de Ministerul Culturii. Sperăm că se va rezolva acum cu noua Ordonanță 42, care trenează de peste un an și jumătate”, a afirmat edilul-șef.
Acesta a făcut aluzie la Festivalul JazzTM: „Am mai avut lucruri despre care s-a spus că sunt îngropate și ne trezim că se născuse înainte să fie omorâte”.
Consilierul Roxana Iliescu și-a retras amendamentul după ce primarul Fritz a asigurat-o că dacă solicitarea depusă la Centrul de Proiecte, pe fondul de urgență, nu primește răspuns pozitiv, Festivalul de Operă și Operetă va fi finanțat prin Casa de Cultură a Municipiului.
Simion Moșiu (PNL) a cerut, din nou, să se renunțe la denumirea Banatica, sub care s-au desfășurat anul trecut Ruga Timișoarei și Festivalul Minorităților.
„Legat de numirea Rugii Timișoarei, ea trebuie să revină la noțiunea de Ruga Timișoarei. O să fac un amendament ca din Banatica, titlul mare, să rămână Ruga Timișoarei, iar a treia zi, sub denumirea de Banatica, să aibă loc Festivalul Etniilor. Dacă ai musafiri, nu îi chemi: hai la mine la Banatica, îi chemi la Rugă”, a precizat Simion Moșiu (PNL).
Amendamentul a trecut, nu înainte ca primarul Dominic Fritz să spună că „propun simbolic să dați un vot în favoarea Rugii Timișoarei. Nu cred că sunt «antirugiști» aici”.
Subiectul JazzTM nu avea cum să lipsească din discuțiile consilierilor locali.
„În urmă cu două săptămâni am asistat la un festival de ipocrizie, un spectacol în care consilierii PNL au fost actorii principali. Dar aș dori să știți că v-ați jucat în primul rând cu munca și viața celor implicați în aceste evenimente și motivul, mărul discordiei, a fost un eveniment pe care dumneavoastră, domnule Diaconu, știați foarte bine că este finanțat de câteva luni bune. Totuși, ați ales să faceți acest circ și continuați acest circ. Ați pus niște bețe în roate unor evenimente tradiționale în oraș și vreau să înțelegem care e scopul. De ce ați întârziat aprobarea agendei culturale? Pentru circ politic? Cum reprezentanți interesele cetățenilor cu aceste luări de cuvânt care sunt pură ipocrizie și orgoliu? Iar ceea ce s-a întâmplat cu JazzTM a arătat cât de mult vă pasă de Agenda culturală. Puteați să găsiți oricare alt motiv să nu o votați, nu un festival despre care știați foarte bine, în calitate de consilier al președintelui Nica Alin că este deja finanțat”, a declarat consilierul local Paula Romocean (USR).
Agenda culturală pentru anul 2022 a fost adoptată cu 21 de voturi pentru. Cele 5,3 milioane de lei alocate se împart astfel:
Târgul de Paști (9 – 27 aprilie) – 150.000 lei
9 Mai – Ziua Europei (8 – 9 mai) – 50.000 lei
Cireșar (1 – 30 iunie) – 125.000 lei
Festivalul Inimilor (30 iunie – 9 iulie) – 700.000 lei
Ziua Timișoarei (1 – 3 august) – 460.000 lei
Ruga Timișoarei + Ziua Minorităților (15 – 18 septembrie) – 250.000 lei
Străzi pentru comunitate (1, 8, 15 octombrie) – 250.000 lei
Excentrica – acțiuni în cartiere – (1 ianuarie – 31 decembrie) – 450.000 lei
1 decembrie, Ziua Națională – 85.000 lei
Manifestări dedicate Revoluției din 1989 (15 – 22 decembrie) – 130.000 lei
Târgul de Crăciun (1 – 31 decembrie) – 250.000 lei
Revelion 2023 – 300.000 lei – Bella Santiago featuring Versus & Ansamblul Timișul, foc de artificii
Etnopol (1 ianuarie – 31 decembrie) – 530.000 lei
Edupol (1 ianuarie – 31 decembrie) – 350.000 lei
Dare! Capitală Culturală Europeană (1 ianuarie – 31 decembrie) – 1,25 milioane de lei
Pe aceeași temă:
Agenda culturală a Timișoarei, luată la puricat la Casa de Cultură a Municipiului
Citiți principiile noastre de moderare aici!