Istoria ruinei de pe Savoya este una complicată. A fost închiriată de femeia de afaceri Rodica Vlad de la Primăria Timișoara în anul 2001, în urma unei licitații. Un an mai târziu, municipalitatea a emis un act adițional prin care îi impunea Rodicăi Vlad să investească peste 200.000 de euro în reabilitarea clădirii. Ea a semnat actul adițional, apoi a demonstrat că nu se pot face lucrări de reabilitare, pentru că ruina s-ar fi prăbușit. S-a ajuns în instanță, iar cinci ani mai târziu, în 2006, femeia de afaceri a cumpărat clădirea cu 100.000 de euro. Nu a stat mult și a vândut-o unei firme italiene, prețul vehiculat la acea vreme fiind de 1 milion de euro.
Apoi, timp de 14 ani, acolo nu s-a mai întâmplat nimic, în ciuda unor proteste ale timișorenilor. Iar imobilul s-a degradat până când nu a mai putut fi salvat. În 2016, proprietarul SC Stagione Imobiliare SRL şi SC Pir – Pool & Idroesse România SA s-a ales cu o amendă de 8.000 de lei de la Poliția Locală. Oamenii legii nu s-au concentrat prea tare pe ruina de pe Savoya, iar clădirea nu se află nici anul acesta pe lista celor supraimpozitate de primărie pentru paragină.
Restaurant, spații comerciale și apartamente la etaj
Noul proprietar, SC Imobiliare C16 SRL, pare însă decis să reconstruiască clădirea, așa că, la începutul anului, a depus o propunere de Plan Urbanistic Zonal. Din vechiul imobil va rămâne doar fântâna, declarată monument istoric.
Potrivit intențiilor proprietarilor, la subsol ar urma să fie un restaurant, cu un spațiu expozițional pentru punerea în valoare a fântânii-monument, la parter ar trebui să fie spații comerciale, iar la etaj, apartamente. Sunt și trei variante de fațadă pentru ambele laturi, către str. Ungureanu și către strada Savoya. Va fi restaurată și curtea interioară.
„În urma unor săpături în sit s-a descoperit o fântână datând din sec XVIII, declarată monument. Proprietarii își propun demontarea părții construite existente, cu recuperarea elementelor prețioase (coloane de fontă, piese de piatră, etc.) care urmează a fi reintegrate în clădirea care va fi extinsă pe verticală în regim de înălțime S+P+2E+M, preluând aliniamentul cornișei străzii Eugeniu de Savoya. De asemenea, în urma consultărilor cu persoane avizate din cadrul Direcției pentru Cultură a Județului Timiș, imobilul propus, prin soluția arhitecturală aleasă, va pune în valoare fântâna-monument, descoperită pe șantier”, se arată în documentația anexată proiectului.
Cu PUZ-ul aprobat, noul proprietar poate obține acum autorizația de construcție.
Articole pe aceeași temă:
Ruina de pe Savoya se transformă. Va deveni o clădire cu restaurant și apartamente
Dupa 17 ani a aparut un proiect pentru ruina de pe Savoya
Trimite articolul
XLa urma urmei tot mafioții cîștigă și Timișoara pierde din nou istorie restul imobilelor urmează una după alta !!!
-
Ce fain s-a rezolvat…ramane o fantana in subsol, promit sa reutilizeze niste materiale din constructia initiala (le inglobeaza in fundatie, probabil). In rest dezvoltatorul are liber sa ridice maximum de nivele (oare asa era originalul?).
Nici macar nu isi propun sa construiasca folosind planurile initiale…
Se pare ca daca proprietaryl are suficienta rabdare poate face orice. -
Pana la alegeri mai dau astia si pentru Casa Muhle un PUZ nou… pentru cladire cu 5 nivele si turnulete!
Din cate aproximez eu, acolo nu sunt mai mult de 100 de metri patrati. Nu e cam mult 1 milion de euro?
-
Hai sa zicem 200.
-
Sunt aproape 400 de mp
-
“Femeia de afaceri Rodica Vlad”.
Atat!
Cum a ajuns aia sa fie vanduta de primarie pe 100.000 euro unei persoane private…nu e curios nimeni? Aloo…domnii ziaristi. Doar daca se intampla pe vremea lui robu erati interesati?
Era și cazul.
Sunt supi! Fuarte rau! Noua vrem si place ruine. Jos capitalism!
repede s-au miscat si cu aceast puz. toate ,magariile ilegale cat mai este acest nemenic primar.
-
Repede p dreaq 2 ani
Pot sa iau si eu doua caramizi ca amitire? Multumesc