Şaizeci de ani şi multe amintiri îi despart pe cei care au auzit, le-au trăit sau măcar au suferit efectele deportărilor în Bărăgan, de Rusaliile Negre, noaptea de 18 spre 19 iunie 1951, atunci când s-a dat startul celui mai dur proiect de epurare socială pe care l-a inventat regimul comunist. Peste 44 000 de oameni, bărbaţi, femei, bătrâni şi copii fără deosebire, au fost siliţi atunci să-şi părăsească gospodăriile din Banat sau Mehedinţi şi să îndure vitregia exilului în deşertul de stepă al Bărăganului.
Bordeiele de sub pământ, săpate ca în comuna primitivă, munca silnică, viaţa de zi cu zi, grozăvia iernilor, naşterea, nunţile, moartea, dar şi întoarcerea din pustiu, stigmatul dezmoştenirii şi suferinţele care i-au unit pe cei care au îndurat, au format cea mai dură opresiune comunistă. cu toate au fost prezentate în imagini şi mărturii, nu arareori şocante, pentru cei care, într-un număr neaşteptat de mare şi a căror medie scăzută de vârstă nu a fost mai puţin surprinzătoare, au participat la vernisajul de marţi al expoziţiei din Aula Bibliotecii Centrale Universitare Timişoara.
Nu mai puţin zguduitoare au fost mărturiile celor care au supravieţuit plecării şi, mai ales, întoarcerii din acest adevărat gulag românesc, mulţi dintre ei copii ai deceniului 5.
„Toţi cei care au trecut prin traumatizanta experienţă a deportărilor, oameni aşezaţi, gospodari cum sunt bănăţenii, vorbesc despre acea perioada în termenii unei catastrofe. Pe de altă parte, deţinuţii politici, scoşi din beciurile închisorii comuniste, au privit Bărăganul ca pe o primă rază de lumină şi libertate. E fascinant cum istoria, chiar cea a unei tragedii naţionale cum a fost deportarea, poate fi atât de relativă, în funcţie de unghiul în care o priveşti”, a mărturisit Ana Blandiana, poeta timişoreană aflată în conducerea Memorialului de la Sighet.
Expoziţia „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan” face parte din proiectul „Memoria deportărilor din România” realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, de pe simezele timişorene urmând să-şi continue călătoria începută pe 25 martie la Muzeul Naţional al Satului cu etapele programate la la Drobeta Turnu Severin, Brăila şi apoi la Memorialul Sighet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!