Democrat-liberalii au anunţat de dinainte că nu vor vota bugetul, „făcut pe genunchi” în opinia lor. Aleşii locali ai PDL au organizat un briefing de presă, marţi, chiar înainte să înceapă şedinţa de consiliu local de la primărie, pentru a-şi spune părerea despre buget.
Printre altele, au reclamat faptul că nu sunt prevăzuţi bani pentru Filarmonica Banatul – situaţie care s-a schimbat ulterior în plen pentru că s-au alocat fonduri, 575.000 de lei, printr-un amendament, pentru Sala Capitol şi pentru instrumente muzicale – şi că sunt foarte multe studii de fezabilitate şi proiecte care se ”plimbă” de la an la an şi care, după părerea lor, nu vor putea fi realizate.
„Bugetul este făcut pe genunchi. Am fost înștiințați de domnul Gârboni de la Filarmonca Banatul că pentru această instituție nu s-a acordat niciun leu anul acesta la capitolul investiții, în condițiile în care dorim să devenim Capitală Culturală Europeană. Filarmonica este un important centru cultural al orașului. Este o bătaie de joc să nu aloci bani pentru filarmonică. Nu știu dacă este o rea-voință sau o scăpare. Considerăm că bugetul este făcut fără nicio bază de seriozitate”, a afirmat consilierul local Ştefan Sandu.
Ce-ar fi vrut aleşii PDL? De exemplu ca Primăria Timişoara să încheie parteneriate cu Guvernul pentru refacerea Gării de Nord şi pentru celelalte tronsoane ale şoselei de centură. Inclusiv ca municipalitatea să contribuie cu bani pentru a se realiza lucrări la aceste obiective care ţin de Ministerul Transporturilor.
„Am fi dorit să fie specificat azi, în bugetul local, un parteneriat – dacă nu se putea altfel – pentru realizarea centurii ocolitoare a Timișoarei. S-a făcut anul trecut un parteneriat pentru definitivarea lucrărilor la sala polivalentă a Politehnicii (…) Pe de altă parte, am fi dorit ca în acest buget să fie prevăzut un parteneriat cu SNCFR pentru rezolvarea problemei de la Gara de Nord. Nu cred că ar fi o problemă ca domnul primar, care este vicepreședinte al PNL la nivel naţional, să poată să negocieze cu Ministerul Transporturilor astfel încât această poartă rușinoasă de intrare în Timișoara să primească o înfățișare care să ne facă cinste. Litigiile s-au finalizat. Deci, acestea sunt prioritățile Timișoarei, noi vedem un buget plin de studii de fezabilitate care se plimbă de la an la an și se ignoră promisiunile electorale”, a adăugat Sandu.
Consilierul PDL Ovidiu Ciuhandu i-a prezentat aceste propuneri şi primarului Nicolae Robu în plenul consiliului local.
Consilierul PSD Radu Ţoancă le-a reamintit democrat-liberalilor că toate guvernele, inclusiv cele conduse de PDL, au rămas restante vizavi de Banat şi de Timişoara.
„Căutam cu lupa, şi pe vremea dumneavoastră, un leu de la Guvern. Haideţi să fim puţin mai realişti. Nu sunteţi reprezentanţii unei formaţiuni venite din spuma mării sau din altă lume, aţi avut contact cu realităţile. Vă rog puţin mai multă responsabilitate”, le-a spus Ţoancă pedeliştilor.
A intervenit din nou Ştefan Sandu, care a reamintit că Guvernul PDL a început să finanţeze sala polivalentă a Universităţii Politehnica din zona Stadionului „Dan Păltinişanu”, iar Guvernul USL nu a mai susţinut apoi acest obiectiv. Alesul a făcut referire inclusiv la proiectele primăriei pe fonduri europene semnate… în timpul guvernării PDL ca fiind un merit al partidului din care face parte faptul că au fost finanţate. „Îl aşteptăm pe Boc primar”, a replicat Ţoancă, în timp ce Robu i-a spus că se află într-o „gravă eroare” pentru că acele proiecte au început sub mandatul său.
Primarul a admis însă că Sandu are dreptate în privinţa sălii polivalente a UPT. A intervenit şi consilierul PNŢCD Adrian Orza, care a amintit că toate proiectele pe fonduri europene au fost iniţiate de administraţia Ciuhandu.
Revenind la gară şi centură, există în continuare promisiuni. „Centura de Sud va intra la finanţare, toată documentaţia este pregătită, dar titularul de proiect este CNADNR. În platforma mea electorală era prevăzută centura şi eu nu mă dezic de acest obiectiv şi sper ca promisiunile pe care le-am obţinut de la Guvernul României să se materializeze începând cu acest an. Nu se vor finaliza în 2014, dar să înceapă. În privinţa gării lucrurile stau asemănător. Sper ca în acest an să înceapă lucrările de reabilitare (…) Noi ne-am arătat disponibilitatea să contribuim, dar problema nu a fost de ordin financiar în privinţa gării, au fost acele procese”, a declarat Robu.
Edilul spune că primăria nu are cum să prevadă bani, din punct de vedere legal, pentru cele două obiective.
„E un joc politic (…) N-aveam cum să prevedem fonduri pentru centură și Gara de Nord, pentru că aceste obiective nu aparțin Primăriei Municipiului Timişoara. Centura Timișoarei aprține CNADNR, iar Gara de Nord Ministerului Transporturilor, drept urmare noi nu avem dreptul legal de a aloca fonduri pentru obiective care nu sunt în jurisdicția noastră. Dar nu ne sunt indiferente aceste obiective, am făcut foarte mult lobby și voi continua să insist la ministerele de resort (…) Avem inclusiv disponibilitatea, dacă lucrul acesta va fi absolut necesar, de a ne asocia la acele proiecte, numai că asta e mai greu de făcut, pentru că asocierea ar presupune inclusiv să devenim coproprietari, în funcție de volumul de bani pe care i-am aloca. Au promis cei din ministerele respective că se vor rezolva și aceste probleme foarte acute (…) Am discutat cu directorul CNADNR, sucursala regională, domnul Ambruș, și este pregătit din toate punctele de vedere și acționează în consecință”, a conchis primarul.
Bugetul Timişoarei pe 2014 a fost adoptat, marţi, cu 17 voturi „pentru”. Aleşii PDL au votat împotrivă, iar consilierii PNŢCD Flavius Boncea şi Bogdan Herzog s-au abţinut.
Vă reamintim că Timişoara dispune anul acesta de un buget record, de aproximativ 307 milioane de euro, dar zero lei de la Guvern pentru investiţii noi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!