Ordinul Arhitecților din România a câștigat licitația municipalității și va trebui să pregătească concursul de soluții pentru MultipleXity, conform surselor noastre. Arhitecții vor trebui să asigure „servicii de consultanță în vederea organizării unui concurs de soluții pentru amenajarea Centrului pentru artă, tehnologie și experiment MultipleXity în Timișoara”. Mai precis, OAR va trebui să pregătească regulamentul și toate documentele necesare pentru concursul de soluții, exact ca în cazul competiției pentru Turnul de Apă din Iosefin.
Primăria Timișoara a pus la bătaie aproape 128.000 de lei cu TVA pentru contract, adică echivalentul a 27.000 de euro, însă cu siguranță suma a scăzut în urma licitației. Am încercat să confirmăm câștigătorul licitației, dar oficialii PMT nu au vrut să declare nimic pe acest subiect, pregătind o conferință de presă pe această temă abia pentru ziua de joi. Din respect pentru cititorii tion.ro, redacția noastră a vrut să facă public cât mai repede aceste informații.
Centrul de artă estimat în dosarul de candidatură la 12 milioane de euro se face chiar în locul atelierelor și al fostului sediu al STPT de pe Take Ionescu, vizavi de muzeul de transport. Primăria a luat recent din administrarea STPT toate clădirile, chiar și muzeul, în care societatea a investit bani frumoși pentru renovare. Nu se știe însă când îi va primi de la primărie, mai ales că acum nu mai poate face încasări nici măcar din închirierea muzeului pentru diverse evenimente.
„Va trebui să dăm bani către STPT. Se va face o evaluare, se va vedea cât din valoarea investiției s-a amortizat deja și diferența va trebui dată. Asta, ca logică, eu nu știu cum se vor întâmpla lucrurile când experții își vor spune părerea. Muzeul se preia imediat. Realizarea MultipleXity este deja pe procedură. Să vedem ce trebuie construit acolo, ce trebuie un amenajat. Se merge pe ideea de concurs de soluții pentru a se concepe ce să se facă sub numele acesta de MultipleXity. Apoi, evident, asta presupune și amenajări corespunzătoare și dotări tehnice. Astea pot fi materializate apoi printr-o licitație”, a explicat primarul Timișoarei pentru tion.ro.
Potrivit lui Robu, anul acesta vom afla cu siguranță ce presupune MultipleXity, clădirea care va „răsări” vizavi de muzeul de transport.
„În mod cert vom ști în acest an ce trebuie să facem acolo. Putem să terminăm pe parcursul lui 2020. Va fi vizavi de Muzeul «Corneliu Miklosi», acolo unde a fost sediul RATT. Acolo unde s-au început deja lucrări. Nu știu dacă în integralitatea sa, cât e. Acolo s-au început lucrări, este o clădire în curte, nu m-am ocupat eu de detalii. Sunt acum în lucru la specialiști, să facă analizele de rigoare”, a completat Nicolae Robu pentru tion.ro.
Ce se întâmplă mai departe cu muzeul de transport? Rămâne muzeu și ar urma să fie administrat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, cel mai probabil.
„Muzeul «Corneliu Mikloși» rămâne muzeu. Îl folosim ca muzeu, dar nu este firesc ca o societate comercială de transport să se ocupe de administrarea unui muzeu, că are treabă destulă să ofere servicii de transport de calitate. El intră în administrarea structurilor orientate pe cultură ale PMT, așa cum este normal. E limpede, cultura nu-ți aduce venituri așa de ușor. Un muzeu nu-ți aduce bani câți cheltuiește. Cultura îți aduce alte beneficii. Există acte culturale de masă, care îți aduc și venituri, dar cele mai multe acte de cultură costă mai mult decât aduc ca venituri. Dar ele îți aduc alte beneficii. Nu trebuie să discutăm despre cultură mercantil. Asta este concepția mea, chit că sunt liberal și unii m-ar acuza”, a mai spus edilul-șef.
Timișoara și-a asumat, în dosarul de candidatură, cel puțin 11 proiecte culturale, printre care și Muzeul Revoluției Române, MultipleXity, Centrul de Cultură Mărășești, Centrul Cultural Sinagoga, Reabilitarea Castelului Huniade, Centrul Cultural „Turnul de Apă Iosefin”.
„Sunt toate în mișcare (cele asumate prin bidbook – n.r.), sunt în diverse stadii. Atât cât s-a putut, s-a făcut. Nu depinde numai de noi”, a conchis primarul Timișoarei, cu referire la proiectele asumate.
Angajamentele pe infrastructură culturală:
1. Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment – 12 milioane de euro. Bugetul local și fonduri UE
2. Noua sală de spectacole a Teatrului German de Stat – 1,5 milioane de euro. Finalizare: 2018, conversia unei clădiri industriale
3. Centrul de Cultură Mărășești – 5 milioane de euro. Finalizare: 2017, pregătit pentru finanțare FEDR. Cel mai vechi spital public din Europa de Est va deveni centru cultural
4. Centrul Cultural Sinagoga – 2, 5 milioane de euro. Finalizare: 2018, pregătit pentru finanțare FEDR.
5. Reabilitarea Palatului Culturii – 15,5 milioane de euro. Finanțare națională și fonduri UE
6. Muzeul Revoluției Române – 3 milioane de euro. Finanțare: Ministerul Culturii, finalizare: 2018
7. Conversia fostelor săli de cinematograf – 2 milioane de euro. Bugetul local, finalizare: 2018
8. Reabilitarea Castelului Huniade – 11 milioane de euro. Fonduri locale și județene, finalizare: 2020
9. Reabilitarea muzeului Satului Bănățean – 3 milioane de euro. Bugetul local, finalizare: 2020
10. Centrul Cultural „Turnul de apă” Iosefin – 200.000 euro, finalizare 2018
11. Centrul Cultural și Educațional Kuncz – în curs de planificare.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/multiplexity-se-naste-greu-dar-e-gata-pana-in-2021-crede-robu-primaria-inca-n-a-decis-cum-despagubeste-stpt-pentru-muzeu/2292009
http://www.tion.ro/multiplexity-are-doi-ofertanti-pentru-concursul-de-solutii-a-intrat-si-oar-in-joc/2244156
Citiți principiile noastre de moderare aici!