În urmă cu puțin timp s-a încheiat ședința de la Ministerul Energiei unde s-a hotărât obligația OMV Petrom de a licenția conducta de gaz pentru ca mai apoi să o predea la TransGaz, toate demersurile urmând a fi desfășurate fără întreruperea livrării furnizării de gaze în zona Deta și în celelalte localități.
„Mă bucur că au fost luate în considerare toate adresele noastre oficiale și am fost ascultați atât formal cât și informal cu privire la riscurile uriașe care ar fi decurs din oprirea alimentării cu gaz a zonei Deta. Am făcut tot posibilul pentru orașul Deta, am participat la zeci de întâlniri, am explicat și am convins factorii de decizie. Iată că eforturile mele nu au fost inutile. Un mare mulțumesc domnului secretar de stat Doru Vișan care a dat dovadă de profesionalism și o atitudine impecabilă pe parcursul soluționării crizei gazului” a spus primarul localității Deta, Petru Roman, prezent la ședința de la Ministerul Energiei, alături de reprezentanții Instituției Prefectului Timiș, ai TransGaz, ai OMV Petrom, ai ANRE, ai Consiliului Județean Timiș și ai primăriilor din zona Deta.
După criza gazului din toamna anului trecut, când aceste localități au rămas fără alimentare cu gaze naturale, OMV Petrom a anunțat autoritățile zilele trecute că se va opri alimentarea cu gaz în Banloc, Denta, Deta, Moravița și Voiteg, din 1 martie… Nu s-a întâmplat acest lucru și nu se va întâmpla.
În prag de iarnă 2018, OMV și-a asumat sprijinul activității furnizorilor și distribuitorilor prin accesul la Sistemul Național de Transport Gaze până la data de 1 martie 2019. S-a hotărât ca până la 1 martie 2019, furnizorii Delgaz Grid și Premier Energy, împreună cu ANR și Transgaz să identifice soluția tehnică și legală pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților care au fost afectate de criza gazului în Timiș. Concret? S-a pus problema preluării conductei de la unul dintre distribuitori, lucru care se pare că nu s-a întâmplat…
Locuitorii din Deta, Denta, Voiteg, Banloc și Moravița au rămas fără gaz în toamna anului trecut, în prag de iarnă. Cauza? Scăderea capacității sondei de la Partoș, care aparține de OMV Petrom. Practic, OMV Petrom (furnizor) le-a transmis distribuitorilor (Delgaz Grid și Premier Energy) că poate livra doar o anumită cotă de gaz (în cazul acesta 180-190 de metri cubi pe oră), cantitate insuficientă, în cazul în care numai o centrală de apartament consumă aproximativ 2,8 metri cubi de gaz pe oră. OMV Petrom a spus că nu poate furniza mai mult gaz pentru că atâta este capacitatea sondei de la Partoș și exista o soluție de preluare a conductei de la Foeni pentru a prelua gaze din Sistemul Național de Transport de către distribuitori, de la OMV Petrom. Distribuitorul, din ce declară primarii din localitățile afectate, nu dorește să preia această conductă deoarece este fisurată și necesită investiții.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/timisul-intra-din-nou-in-criza-gazului-peste-2-000-de-elevi-ar-putea-incepe-primavara-fara-incalzire-in-scoli/2205433
http://www.tion.ro/deta-ramane-fara-gaze-naturale-o-avarie-la-sistemul-de-extractie-a-oprit-furnizarea-combustibilului/2192871
Citiți principiile noastre de moderare aici!