Ceremonia oficială de deschidere a Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen – a avut loc vineri dimineaţa, în prezenţa mai multor autorităţi.
OncoGen este primul centru de cercetare în domeniul terapiilor genice cu dotări de ultimă generație din România, dedicat cercetării în domenii conexe specialităților clinice din cadrul spitalului.
Misiunea centrului OncoGen este dezvoltarea de metode avansate de diagnostic și terapie a cancerului și a bolilor cronice degenerative cu morbiditate crescută şi cu opţiuni terapeutice limitate.
Echipa de cercetători va îndeplini această misiune atât printr-o abordare interdisciplinară a activităţilor de cercetare fundamentală, translațională și clinică, cât şi prin susţinerea de programe educaționale și parteneriate cu mediul academic și cel industrial.
„N-am vrut să inventăm apa caldă, am copiat pur şi simplu un institut de cercetări din Germania, de la Ulm, care avea aceeaşi structură ca şi noi”, spune profesorul Virgil Păunescu, managerul de proiect OncoGen.
Centrul este singurul de acest tip din estul Europei și prin condițiile și standardele de înaltă siguranță pe care le îndeplineşte, va permite dezvoltarea de noi produse terapeutice pentru uz uman.
Includerea Centrului Oncogen în reţeaua internațională de centre cu dotări similare va facilita derularea de studii clinice multicentrice pentru dezvoltarea de tratamente inovatoare în cancer şi bolile cronice degenerative.
„În calitate de colaboratori ne raliem la ceea ce s-a realizat prin această secţie de cercetări oncologice ca să putem atinge nivelul pe care ni-l dorim”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.
În acest centru se urmăreşte promovarea cercetării cu potenţial aplicativ în domeniul terapiilor avansate cu celule stem umane în medicina regenerativă şi pentru obţinerea de produse imunoterapeutice bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculară. Cele patru direcții de cercetare promovate în centrul OncoGen sunt terapii avansate în cancer – biologia celulelor tumorale, medicina regenerativă – studiul celulelor stem adulte, sănătate și factori de mediu și imunoterapii.
„Mă bucură foarte mult că s-a finalizat acest proiect şi pentru că îi ştiu începuturile, dificultăţile. Îl felicit pe domnul Păunescu că a avut luciditatea să <nu descopere apa caldă>, ci că s-a inspirat din performanţele altora. Îmi exprim speranţa că şi Institutul Oncologic va începe să se construiască prin implicare guvernamentală”, a spus, la rândul său, primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Obiectivul final al Centrului OncoGen este dezvoltarea unui pol de competență științifică și tehnologică la standarde europene pentru diagnostic, tratament și prevenție, cu o echipă de cercetare multidisciplinară, activitatea de cercetare fiind orientată spre translatarea rezultatelor cercetării în terapii avansate. În cadrul Centrului OncoGen au fost create 15 noi laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente de vârf, ceea ce va asigura premisele desfășurării unei activități de cercetare de nivel european.
„Am înţeles că aici obiectul cercetării vor fi celulele, genele oamenilor. Iată ce înseamnă cercetarea. De ce atât de mare spaţiul? Pentru că celula este un univers. Pentru a include un univers iată că a trebuit un spaţiu atât de modern şi atât de bine realizat. Poate să uniţi centrul speranţei, pentru că astăzi în Timişoara se arborează un drapel al speranţei aşteptat de atâţia oameni înlăcrimaţi în ţara noastră şi nu numai. Să dea Bunul Dumnezeu să se blocheze într-o zi canalele de ştiri printr-o informaţie dată de aici că s-au descoperit mari intervenţii pentru această boală”, a spus mitropolitul Banatului, ÎPSS Ioan.
Centrul va beneficia de expertiza științifică a unui nucleu de 25 de cercetători, dintre care 15 încadraţi pe posturi nou create, la care se vor adăuga numeroase posibilități de lucru pentru masteranzi, doctoranzi și post-doctoranzi.
„Față de alte centre din Europa nu știu ce are deosebit, dar față de centrele din țară și din estul Europei, are modelul german, cel mai avansat, de care am vorbit. Cel inaugurat anul trecut la Ulm. Noi aici avem, cu ajutorul părții germane, al companiilor germane, cele mai moderne facilități de microproducție, de medicamente, culturi de celule, celule stem și vaccinuri din Europa la ora actuală”, a mai declarat profesorul Virgil Păunescu.
Construcția și dotarea Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului s-au realizat in perioada 2010-2015, pe baza finanțării prin Programul operațional sectorial. Valoarea totală a proiectului a fost de 54.389.610 lei, din care costuri eligibile au fost de 44.000.000 lei, respectiv 38.909.200 lei din FEDR și 5.090.800 lei din bugetul național.
Citiți principiile noastre de moderare aici!