Peste 200 de invenţii şi inovaţii din cele mai multe domenii sunt prezentate până vineri, la Salonul Invenţiilor Timişoara, eveniment aflat deja la ediţia a doua, am aflat de la Remi Rădulescu, timişoreanul care organizează evenimentul. Predomină lucrările puse la punct în domeniul agricol, biologic, zootehnic, dar şi din sănătate şi mediul tehnic.
Chiar din domeniul tehnic provine şi una dintre cele mai interesante invenţii prezentate la Salon. Vorbim deja de o invenţie complet funcţională, care este deja prezentă pe piaţă şi care aduce deja bani celor şapte tineri care au pus la punct proiectul, în oraşul de pe Bega. Este vorba de o imprimantă 3D care se vinde ca pita caldă! Symme3D, cum se numeşte proiectul, a necesitat un an de activitate de creaţie, dar a meritat. Sunt peste 500 de comenzi care au sosit deja pe adresa creatorilor, în mai puţin de un an.
„Imprimanta noastră este extrem de utilă, mai ales în partea de realizare de prototipuri. În momentul în care vrei să realizezi diferite asemenea prototipuri, dar nu ești sigur de ele și va trebui să faci modificări este foarte în regulă să folosești imprimanta. Cealaltă alternativă ar fi un procedeu similar, cu injecții de mase plastice, care e extrem de costisitor mai ales pentru producție mică, pe când cu această imprimantă 3D poți să treci de la partea de proiectare la partea de produs într-o singură zi. Este utilă și pentru cei din domeniul design, arhitectură, pentru că pot fi realizate machete de clădiri, diferite componente pentru hobby-uri. De exemplu, dacă ai nevoie de o piesă pentru dronă, nu mai trebuie să apelezi la diferite firme, o realizează imprimanta”, ne-a declarat Mihai Soare, conducătorul societăţii producătoare.
Cei şapte fondatori au descoperit o necesitate, o nişă pe piaţă şi au trecut la proiectare. Au realizat un produs nou, inovativ, reproiectând complet sistemul de imprimare. Este un proiect integral realizat în cadrul grupului. Unii au intrat direct în cadrul firmei, alţii au renunţat la slujbe bune pentru a face parte din colectiv. Activitatea este intensă, dar şi dificilă. Până şi placa electronică de bază a sistemului este manufacturată de unul dintre asociaţi, fără a beneficia de ajutorul unei linii de producţii sau a unor roboţi.
„Ideea de a realiza imprimanta 3D a apărut dintr-o necesitate, am reușit să rezolvăm niște probleme care apăreau, mai ales legate de mișcare, ceea ce alții încă nu au reușit. Este un produs realizat integral de noi, chiar şi placa de bază e realizată de un coleg, care face singur această operaţiune, chiar dacă e extrem de dificil. De asemenea, şi pe partea de soft am reuşit să obţinem rezultate foarte bune, pentru că am rezolvat problemele care apăreau în sistemul Delta.”, am mai aflat de la Mihai Soare.
Efortul timişorenilor a meritat, au sute de comenzi, din păcate nu pot face faţă acestora, lunar fiind realizate în jur de 15 asemenea maşinării revoluţionare. În funcţie de dimensiune şi complexitate, utilajele costă de la 1.500 până la 13.000 de euro, ceea ce le face competitive pe piaţă. Desigur, o asemenea invenţie a atras şi interesul unor investitori, dar niciuna nu a satisfăcut doleanţele deţinătorilor firmei, mai spune Soare. Cea mai mare este una venită de la un fond de investiţii din Anglia, acesta era dispus să aducă 1,5 milioane de euro pentru dezvoltarea firmei.
Salonul Invenţiilor poate fi vizitat până vineri, la Casa Tineretului, intrarea fiind gratuită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!