Târgul de Crăciun de la Timişoara a fost deschis oficial sâmbătă seara, de Ziua Naţională a României, când primarul oraşului a pornit şi iluminatul festiv de sărbători. Comercianţii au fost distribuiţi anul acesta în trei zone, nu într-una, ca la ediţiile anterioare ale târgului: în Piaţa Victoriei, în parcarea de la Modex şi pe strada Mărăşeşti. Şi numărul lor a crescut, în zona centrală a oraşului fiind amplasate acum aproape o sută de căsuţe. Cei care au venit cu mâncare se află, majoritatea, în parcarea de la Modex, unde se vând de la plăcinte, mititei, frigărui, grătare, cărnaţi, hamsii şi murături la răcituri, sărmăluţe şi salată de boeuf sau de vinete, dar standuri cu mezeluri, clătite, cozonaci, plăcinte şi colaci secuieşti sunt şi în Piaţa Victoriei, la fel cum clătite şi dulciuri pot fi găsite şi pe strada Mărăşeşti. La căsuţele din centru se mai vând decoraţiuni de Crăciun, fulare, căciuli, jucării şi diverse alte produse, în timp ce de pe strada Mărăşeşti pot fi achiziţionate şi pernuţe colorate sau tricouri cu diferite mesaje.
Oricum, primarul Nicolae Robu s-a arătat încântat de modul în care arată căsuţele, în special cele de pe strada Mărăşeşti. „Am venit cu câteva noutăţi în acest an. Am prevăzut căsuţe pe noua stradă pietonală Mărăşeşti şi sper ca timişorenii să aprecieze – în opinia mea arată minunat –, am amplasat cam tot ce înseamnă ofertă culinară în parcarea de la Modex, unde să ne putem bucura civilizat de ceea ce ne-au pregătit comercianţii, iar în Piaţa Victoriei am amplasat căsuţe doar de la ceas spre Catedrală, pe părţile laterale, destul de aerisit, să nu mai fie înghesuiala care altădată era chiar deranjantă. Am fost mulţumit de ceea ce am văzut, îmi plac aceste căsuţe mai mici de pe strada Mărăşeşti, dar şi cele din Piaţa Victoriei şi din parcarea de la Modex sunt în regulă”, a afirmat edilul.
Copiii se pot plimba cu trenuleţul pe strada Mărăşeşti pe perioada târgului. Trenuleţul din Parcul Copiilor a fost adus în centru pentru a le face o surpriză celor mici. Traseul s-a dovedit a fi destul de anevoios sâmbătă seara, din cauza înghesuielii, dar copiii s-au bucurat de plimbare, în timp ce părinţii au alergat după trenuleţul care făcea ture prin faţa căsuţelor de pe Mărăşeşti până la Clinica de Dermato-Venerologie, în faţa căreia aştepta o ambulanţă.
Cu ocazia deschiderii Târgului de Crăciun a fost iluminată şi statuia Lupoaicei din centrul Timişoarei. Operaţiunea de punere în valoare a monumentului s-a făcut într-un timp scurt, au recunoscut reprezentanţii companiei care se ocupă de iluminatul public stradal în zona de nord a Timişoarei faţă de canalul Bega, cei care s-au ocupat de statuie, capul Lupoaicei rămânând… neiluminat.
„Este un iluminat arhitectonic specific statuilor de acest gen. Este o singură lumină, albă, ca să scoată în evidenţă statuia şi importanţa ei. Am montat reflectoare cu halogen, cu putere mică, este oarecum provizoriu, pentru că timpul a fost foarte scurt şi am vrut să punem în valoare statuia de Ziua Naţională. Studiem posibilitatea de a pune leduri, să vedem ce observaţii au şi arhitecţii. Costurile sunt cuprinse în contractul pe care îl avem cu Primăria Timişoara”, ne-a declarat directorul companiei, Gheorghe Cocian.
Timişorenii s-au adunat, într-un număr mare, şi în Piaţa Libertăţii, pentru a urmări retragerea cu torţe a militarilor de Ziua Naţională a României. Manifestările de 1 Decembrie s-au încheiat cu focuri de artificii în centrul Timișoarei.
Targul de Craciun de la Timisoara va avea loc la inceputul lunii decembrie
Plimbari cu trenuletul la Targul de Craciun
Citiți principiile noastre de moderare aici!