Periodic, Agenția Național de Administrare Fiscală publica liste lungi cu persoanele care aveau datorii peste un anumit nivel către buget. Dacă teoretic aceste liste erau corecte, în practică s-a dovedit că multe nu erau actualizate, că persoanele fizice de pe aceste liste își plătiseră sumele datorate. Unul dintre „beneficiarii” acestor documente a fost chiar actualul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, el fiind inclus în documentele făcute publice de Fisc, cu sume importante datorate către stat. Chiar Teodorovici a anunțat că din ianuarie, această celebră listă devine istorie.
„Aveți o ordonanță, 25, dacă nu mă înșel, Legea de promulgare a fost semnată de președinte zilele trecute și aveți acolo temeiul legal pentru ceea ce am spus anul trecut, că lista rușinii pentru persoanele fizice dispare, din această lună, ianuarie 2019, cum am promis”, a declarat Eugen Teodorovici, conform Antena3.
Tot la aceeași televiziune, ministrul a mai anunțat rezolvarea unei alte mari probleme din sistemul fiscal românesc, cea a popririlor pe conturi și venituri. Dacă un contribuabil avea o anumită datorie, Finanțele popreau cam tot ce acesta avea ca și venit, salarii sau conturi bancare. Din cauză că sistemul informatic al ANAF este unul prost, fără a exista o evidență clară a sumelor datorate și a celor plătite, se ajungea în situația în care erau poprite toate aceste conturi sau venituri, iar fiecare unitate unde aceste popriri erau trimise trimitea către Finanțe suma datorată. Astfel, se ajungea în situația în care datoria, dacă nu era una mare, de exemplu, era plătită de mai multe ori. În plus, odată suma plătită, contribuabilul nu avea conturile deblocate, el era nevoit să meargă la fiecare bancă în parte și să ducă la fiecare câte o hârtie care să dovedească plata datoriei, după ce hârtia respectivă fusese obținută cu un alt drum la Finanțe. Nu de multe ori mulți s-au trezit cu conturile blocate fără să fie anunțați, fiind puși în situații neplăcute.
Pentru această problemă s-a găsit o soluție care va putea fi pusă în practică în prima parte a acestui an, și care presupune ca activitatea de poprire să fie preluată de cei de la Transfond, administratorul și operatorul Casei de Compensare Automată a plăților comerciale interbancare, organismul care se ocupă de toate decontările din sistemul bancar românesc.
„Am avut o discuție cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcție de la ANAF, la finele anului trecut, pentru a prelua acele popriri nejustificate, întârzieri și neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situații”, a mai anunțat Teodorovici, conform aceleiași surse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!