Autorităţile locale vor să promoveze ideea de parc de picnic, unde timişorenii să poate merge cu coşuleţul cu mâncare, să stea pe pătură, pe iarbă, să ia micul dejun, să citească o carte, să se relaxeze. Asta înseamnă că în Parcul Bihor oamenii nu vor fi ameninţaţi cu amenzi de poliţiştii comunitari dacă sunt prinşi călcând iarba, pe motiv că distrug astfel spaţiul verde. Asta, în condiţiile în care în alte parcuri din oraş, de exemplu în Parcul Clăbucet, din spatele cimitirului din Calea Şagului, au fost montate plăcuţe de avertizare cu… „Nu călcaţi iarba!”.
Pe lângă spaţiul verde care a fost reamenajat, în Parcul Bihor a fost amenajat un mic loc de joacă şi o tablă de şah de mari dimensiuni, cu gazon şi marmură albă mărunţită. Au fost defrişaţi mai mulţi plopi, dar în locul lor s-au plantat alţi arbori: păducei cu flori roşii, salcâmi cu flori galbene, cireşi japonezi plângători, arbori cu lalele, salcâmi cu flori roşii, brazi şi molizi argintii etc. Au fost amplasate 44 de bănci şi tot atâtea coşuri de gunoi, iar aleile au fost reamenajate cu pavele.
Fără grătare şi mititei în parc
Timişorenii s-au aşezat marţi deja la picnic pe iarbă, mulţi cu copiii, pentru a lua micul dejun sau, alţii, ca să joace cărţi. Gazonul este unul special, rezistent la călcare, iarba fiind una „de import”,din Austria, spune şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Vasile Ciupa. A fost montat însă şi un sistem de irigare. Primarul Gheorghe Ciuhandu a atras atenţia că în parc nu vor fi permise grătarele, că oamenii nu vor avea voie să vină cu „fleica şi mititeii”. „Se vor putea organiza picnicuri în sensul englezesc al cuvântului, vor veni oamenii cu sandvişuri, cu răcoritoare, cu fructe, şi nu cu fleici sau mititei, ca să otrăvească atmosfera. Sunt chiar curios să văd în viitoarele săptămâni cum va evolua acest parc. Timişorenii vor veni la picnic cât le permite starea vremii, nu vii la picnic numai la 30-40 de grade, poţi veni şi la 10-15 grade…”, a declarat edilul-şef, cu referire la faptul că parcul a fost inaugurat tardiv, în octombrie.
Modernizarea parcului a costat 750.000 de lei, iar de execuţia lucrărilor s-a ocupat firma Drufec Cons CF SRL.
Când vor avea voie timişorenii să calce iarba nestingheriţi şi în celelalte parcuri ale urbei? Când vor face autorităţile investiţiile necesare. „În perioadă de vară, neavând peste tot instalaţii de udare a spaţiului verde, iarba devine aspră, se arde, şi am căutat să o păzim cât de cât. Aici, dincolo de această instalaţie, avem şi o iarbă mai specială, mai rezistentă. (…) Şi în celelalte parcuri o să căutăm, când le vom reface, să aducem vegetaţie mai de calitate, dar asta costă, sunt costuri care trebuie înţelese”, spune Ciuhandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!