Timiș este cel de-al doilea cinematograf reabilitat de Primăria Timișoara, după Cinema Victoria, care s-a redeschis anul trecut. Va fi administrat de aceeași echipă din cadrul Centrului de Proiecte.
Amplasat în Piața Victoriei nr. 7, Cinema Timiș a fost construit în anii ’80 și a funcționat până în 2017 sub administrarea RADEF România Film, fiind ultima dintre sălile de tradiție ale orașului care și-a sistat activitatea. La subsolul cinematografului se găsea Club 30, local binecunoscut de iubitorii de muzică din Timișoara.
Cinematograful a fost renovat de firma Audiotech Multimedia Group SRL, după un proiect întocmit de Archistudio SRL. Primăria a plătit pentru reabilitare și dotare la standarde tehnice moderne aproape 23 de milioane de lei fără TVA.
Pe lângă sala de cinema cu 527 de locuri, a fost amenajată o sală multifuncțională la subsol, în spațiul fostului Club 30, care poate găzdui până la 120 de persoane, dotată cu ecran retractabil și videoproiector, sistem de sunet profesional și mobilier modular.
De asemenea, alte trei săli mai mici au fost dotate cu ecrane interactive și mobilier modular. Acestea pot găzdui cursuri, workshop-uri și alte evenimente cu un număr restrâns de participanți.
Cinema Timiș mai dispune de un hol de acces și un foaier generos, precum și de o zonă de cafenea, la frontonul stradal, și alta de bar, la subsol.
Accesul persoanelor care folosesc scaunul cu rotile este posibil, spațiul fiind dotat cu trei platforme elevatoare pentru acces în diferitele spații ale cinematografului, locuri special rezervate în sala de cinema și toalete adaptate.
„Este o bucurie imensă să deschidem astăzi, și chiar faptul că e atât de plin…oameni foarte entuziaști au ajuns, unii chiar cu o oră înainte să înceapă concertul de deschidere. Asta înseamnă că deja există o comunitate în jurul acestui cinematograf, la fel cum am reușit cu Cinema Victoria. Deschidem un spațiu, de fapt, pentru comunitate, pentru evenimente diferite, pentru cultură și film – asta va fi una dintre moștenirile cele mai importante pentru Capitala Culturală, că avem aceste spații, nu doar ziduri, ci de fapt viața între aceste ziduri.
Scopul nostru nu este să facem bani, dar vrem să punem la dispoziție aceste spații comunității. Centrul de Proiecte va avea mai multe forme prin care se pot folosi aceste spații, prin cooperări – unde este gratuit, dar și prin varianta de închiriere, pentru că, într-adevar, vrem să fie folosit cât mai mult posibil, și dacă putem să obținem sși venituri cu care să susținem acest cinematograf, atunci cu atât mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz, prezent la redeschidere.
În weekendul 13-15 octombrie, spectatorii curioși să redescopere Cinema Timiș sunt așteptați cu un program special care cuprinde filme în exclusivitate, întâlniri cu regizori și actori, un concert, dar și un party retro, în locația fostului Club 30.
Vineri, 13 octombrie, sala de peste 500 de locuri va fi inaugurată cu proiecția filmului „Asteroid City”, în exclusivitate pe ecran mare – unul dintre cele mai mari din oraș. Comedia în stilul inconfundabil al regizorului Wes Anderson are în distribuție nume mari precum Scarlett Johansson, Tom Hanks și Tilda Swinton. Și, fiindcă Cinema Timiș este și un loc dedicat muzicii, înaintea proiecției publicul va avea parte de un concert al trupei Soul Serenade care va interpreta, împreună cu îndrăgitul muzician de origine timișoreană Hanno Höfer, un repertoriu de blues și swing inspirat chiar din coloana sonoră a filmului.
Sâmbătă, 14 octombrie, este ziua dedicată întâlnirii cu două dintre cele mai așteptate producții românești ale toamnei și echipele lor. De la 17:30 are loc proiecția comediei „Nuntă pe Bani”, în premieră, urmată de o întâlnire cu apreciatul vlogger Mircea Bravo, însoțit de regizorul Cristian Ilișuan și actorii Alexandra Spătărelu, Bob Rădulescu, Adrian Cucu. De la 20:30 urmează proiecția dramei „Libertate”, cel mai recent film semnat de Tudor Giurgiu, care abordează Revoluția din 1989. Regizorul și o parte din echipa filmului, printre care actorii Iulian Postelnicu și Ștefan Iancu, vor răspunde întrebărilor publicului după proiecție.
Ultima zi a weekendului de inaugurare începe cu o altă producție proiectată în exclusivitate, „Empire of Light”, care celebrează chiar magia cinematografului și influența pe care aceasta o poate avea în viețile oamenilor. Este vorba de cel mai recent și cel mai personal film al regizorului Sam Mendes, cunoscut pentru superproducțiile „Skyfall” sau „1917”, care îi are în distribuție pe Olivia Colman, Toby Jones și Colin Firth, și se vede pentru prima dată pe un ecran mare în România.
Programul se încheie cum începe, pe ritmuri muzicale, cu proiecția în avanpremieră a documentarului „Playback”, de la ora 20:00. Filmul realizat de Iulia Rugină este un road movie emoțional prin muzica României ultimilor 50 de ani. După discuția cu regizoarea, spectatorii sunt invitați la un party retro, unde muzica va fi aleasă chiar de DJ Sorin Lupașcu, protagonistul filmului. Acesta se va desfășura la subsolul cinematografului, în fostul Club 30, acum renovat și multifuncțional, dar care se păstrează cu siguranță în amintirea multor timișoreni.
Biletele pentru următoarele filme se pot cumpăra de la casierie și online de pe www.cinematimis-tm.ro. Spectatorii pot afla noutăți despre Cinema Timiș și pe Facebook și Instagram.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!