Consilierii locali au aprobat miercuri un nou tarif local al energiei termice livrată de compania de termoficare, modificat ultima dată prin HCL 392/2017. Din 1 ianuarie 2019, gigacaloria costă 402,10/MWh cu tot cu TVA. Acestea este prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate de către compania de termoficare. Prețul local al energiei termice facturată populației a crescut la 208,12 lei/MWh inclusiv TVA, iar primăria plătește către Colterm diferența dintre prețul de producție și cel de facturare.
Toate prețurile care compun prețul final al energiei termice livrate consumatorilor au fost exprimate acum în lei/MWh (n.r. Megawatt), pentru că, explică oficialii Colterm, tarifele avizate de ANRE sunt exprimate în aceeași unitate de măsură, la fel ca și indicațiile contoarelor de energie termică.
„Considerăm necesară modificarea/ajustarea prețului local al energiei termice livrată de Colterm de la valoarea de 342/64 lei/MWh cu TVA la valoarea de 402,10 lei/MWh cu TVA. În aceste condiții, pentru păstrare constantă a prețului de facturare la populație, ca măsură de încurajare a abonării la compania locală de termoficare, se impune creșterea subvenției de la 134,56 lei/MWh la 194,02 lei/MWh, adică cu 59,46 lei/MWh cu TVA inclus”, se arată în hotărârea adoptată de aleșii locali.
Prin urmare, Primăria Timișoara mai scoate încă aproape 60 de lei pe fiecare MWh consumat de timișorenii care au rămas racordați la sistemul centralizat de încălzire. Oficialii Colterm au explicat că e nevoie de această modificare a tarifului pentru că au crescut prețurile la „ingredientele” necesare pentru încălzirea apartamentelor timișorenilor. Ei spun că prețul gazelor naturale a crescut cu 22,4%, iar prețul energiei electrice s-a majorat cu 40%, în timp ce prețul certificatelor de CO2 (EUA) a crescut de peste patru ori, depășind în momentul de față valoarea de 20 euro/EUA.
Primarul Timișoarei spune că decizia de majorare a subvenției este una bună și că ar fi o catastrofă dacă UE ar desființa subvențiile acordate de administrațiile publice locale. El nu știe însă sumele plătite de municipalitate din bugetul local către societatea de termoficare.
„Nu mai știu cifre să pot spune. O să vedem când tragem linie, cu execuția bugetară, atunci voi putea spune. Eu consider că merită să mărim subvenția, pentru că este extrem de important pentru orașul nostru, gândind în perspectivă, nu numai pentru moment, să ținem în viață societatea Colterm, care este a primăriei sută la sută. Ca să se întâmple asta, trebuie ca ea să aibă abonați. Ca să îi încurajăm pe cetățeni să rămână abonați, venim cu această subvenție suplimentară. Astfel, iată, din 2012 de când sunt primar nu s-a majorat prețul la gigacalorie”, ne-a explicat Nicolae Robu.
Așa cum tion.ro vă explica deja, edilul-șef spune că nu știe câtă vreme vor mai putea fi acordate subvenții, pentru că Uniunea Europeană ar vrea să se renunțe la aceste ajutoare. El susține însă că acest lucru ar fi o catastrofă și crede că guvernanții ar trebui să negocieze la sânge cu Uniunea Europeană.
„Mereu sunt discuții cu Uniunea Europeană, discuții care vizează România în ansamblu. De la UE este o sesiune să se retragă de peste tot subvențiile, noi trebuie să fim realiști, ne cunoaștem foarte bine țara și știm în ce stadiu suntem din toate punctele de vedere, cu bunele și cu relele noastre. Eu cred că ar fi catastrofală retragerea subvențiilor. De aceea, Guvernul României, oricare ar fi el, va trebui să negocieze realist cu UE în baza realităților României, nu în baza unor doleanțe pe care și noi le avem și le au și cei de la Bruxelles. Ne-am dori să poată fiecare familie să-și susțină aceste cheltuieli, dar în momentul de față eu cred că, dacă s-ar retrage subvențiile, Colterm s-ar opri și, pe cale de consecință, am umple orașul de centrale termice de apartament, ceea ce ar contribui la creșterea poluării și la creșterea insecurității”, a completat Robu.
Colterm ia 10 milioane de euro/an de la primărie
Colterm primește în fiecare an în jur de 10 milioane de euro de la Primăria Timișoara drept subvenție pentru căldura timișorenilor. Anul trecut, potrivit reprezentanților societății de termoficare, Colterm a încasat cam 45 de milioane de lei din bugetul local. Subvenția crește însă din ianuarie 2019, cu 60 de lei/MWh.
Emil Șerpe, directorul Colterm, crede că subvenția ar putea scădea din nou, pentru că parlamentarii au în discuție un proiect de lege prin care se propune scăderea TVA pentru energia termică de la 19 la 5%.
„În jur de 45 de milioane de lei e subvenția pe anul trecut, creșterea aceasta e de 60 de lei/subvenție, dar trebuie să ținem cont și de următorul aspect: în momentul de față, în parlament, e în discuție Legea 325, a energiei termice, care prevede micșorarea TVA de la 19% la 5%. Ultima variantă a legii spune că TVA va scădea la șase luni de la promulgare, ea încă nu a fost promulgată, urmează să fie votată în plen. Înseamnă că o să scadă prețul gigacaloriei proporțional cu scăderea TVA de la 19 la 5%, adică TVA va scădea cu 14%. Teoretic, din calculele noastre, scăderea TVA acoperă aproximativ creșterea de tarif din momentul acesta”, a explicat Emil Șerpe pentru tion.ro.
Directorul Colterm spune că nu sunt reacții clare de la Bruxelles cu privire la eliminarea subvențiilor, însă, dacă se va întâmpla acest lucru, se va face etapizat.
Colterm mai are în jur de 60.000 de abonați la Timișoara, susține șeful societății.
„Avem în jur de 60.000 de abonați, sunt cereri de racordare și de la clienți care s-au debranșat și vor să revină în sistem. Destul de mulți sunt din blocuri, pentru că atunci când s-au debranșat au făcut-o ilegal. Ei nu mai trebuie să facă solicitare, noi avem contract cu asociația, iar decontarea se face în baza contorului de la Colterm. Li s-au stricat centralele, decât să investească în centrale noi și-au racordat iar caloriferele în conductele existente ale condominiilor respective. Sunt și blocuri noi care au făcut solicitare de branșare la Colterm. Din prisma modulelor termice, toate țările vestice funcționează pe acest principiu, știu că am achiziționat anul acesta în jur de 12 module, se pune unul pe bloc”, a mai spus Emil Șerpe.
Potrivit directorului Colterm, și unele instituții publice și biserici sau firme au cerut racordarea la societatea de termoficare.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2160411″]
[related-post post_id=”2156988″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!