Născută la Lugoj, Mirela Zafiri a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti cu diplomă de Master şi a fost solistă a Operei din Braşov, pe a cărei scenă, în urmă cu 5 luni doar, încă interpreta opera Lucia di Lammermoor. În palmaresul ei se află Trofeul Crizantema de Aur (2004), Premiul de excelenţă pentru promovarea liedului românesc (2003), Premiul 1 la Concursul European de Muzică “Euterpe” , Taranto / Italia (2002) şi la Concursul “Citta’ di Castelfidardo”, Ancona (2003) şi Trofeul de Aur la “Festivalul Artelor” Pyongyang, Coreea (2003). A fost laureată a Festivalului-Concurs “Mihail Jora” 1998 , “Ionel Perlea” 1999, iar pentru notabilele interpretări ale liedului românesc i-a fost decernat Premiul “Actualităţii Muzicale” pe anul 2000. Artista a realizat peste 230 de minute de înregistrări radio, 2 CD-uri, sute de recitaluri de lied, turnee în Italia, Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Austria. Frumoasă, veselă, generoasă, plină de graţie pe scenă şi în afara ei, Mirela Zafiri s-a făcut, cu naturaleţe, admirată şi iubită de oameni; născută să fie stea, s-a stins mult prea devreme.
Mirela Zafiri va fi înmormântată miercuri, în cimitirul baptist din Lugoj, serviciul divin urmând a fi oficiat de pastorul Ionel Tuţac, preşedintele Uniunii Baptiste de Banat. “Mirela Zafiri a fost un om deosebit de bun, de o aparte frumuseţe sufletească şi un talent muzical excepţional. A cântat şi pe scena Festivalului Speranţei şi sunt sigur că miile oameni care s-au aflat pe stadionul Dan Păltinişanu atunci, în iulie 2008, îi păstrează vie amintirea şi se roagă pentru sufletul ei”, a declarat, pentru www.tion.ro, liderul comunităţii baptiste din Banat.
Aura Twarowska, mezzosoprană, solistă a Operei de Stat din Viena: “Eu şi Mirela am învăţat muzică împreună, la Şcoala Generala de Muzică din Lugoj, apoi la Şcoala Populară de Arte. În orchestra Bisericii Baptiste din Lugoj, eu cântam la mandolină, iar Mirela la mandolă. Vocal cântam duete, terţete, de toate. Pentru noi singura distracţie din perioada copilăriei şi adolescenţei era aceea de a ne aduna cu familiile şi prietenii noştri şi de a cânta împreună. Nu a existat seară de Ajun în primii mei 18 ani de viaţă fără colindat. Sau fără Mirela… Apoi cele două verişoare au ajuns soliste de operă, ambele doctor în muzică, ambele absolvente de ştiinţe economice, ambele angajate ale Filarmonicii Banatul din Timişoara, în directoratul maestrului Remus Georgescu şi sub bagheta dirijorală a maestrului Diodor Nicoară… Pot părea prea multe asemănări de destin şi totuşi, în cazul nostru chiar aşa a fost. Mirela a intrat prima la facultatea de ştiinţe economice şi la Filarmonică şi m-a atras şi pe mine, eu am reuşit prima la Conservator, ea a venit după un an, Mirela a plecat la Bucureşti la clasa doamnei profesoare Georgeta Stoleriu, eu am urmat-o după vreo doi ani… şi tot aşa. A fost cea mai puternică, cea mai inteligentă, cea mai sănătoasă persoana pe care am cunoscut-o. Era greu pentru noi, cei din jurul ei, să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor ei, să ţinem pasul cu ea. Chiar şi in ultimele luni ale vieţii ei, a răbdat cu tărie presiunea psihică şi fizică a bolii, apărând pe scena operei din Braşov chiar la sfârşitul lunii martie în rolul Luciei di Lamermoor. Sunt îndurerată, înlacrimată, speriată de viaţa care urmează fără Mirela, dar mă plec în faţa demnităţii şi puterii cu care ea a înfruntat boala şi suferinţa. O pierdere grea pentru Dimitra, fiica ei, pentru soţul ei Iorgos, pentru întreaga familie, cât şi pentru scena muzicală românească”.
UPDATE. Johnny Bota, muzician, liderul formaţiei Bega Blues Band: Dumnezeu să o odihnească! N-am sa uit vreodata concertul nostru, Bega Blues Band, cu Kamo în frunte şi Mirela, cântând “Summertime” şi “It ain t necessarily So”, înregistrate pe CD-ul pe care Mirela l-a multiplicat, acum un an, ce cuprinde muzica proiectului “De la Gershwin la Sting”. Tocmai mi-am propus ca, în martie viitor, să facem, la Opera din Timişoara, un concert aniversar Bega Blues Band- 30 de ani de existentă, la care să o invit pe Mirela. Dar se pare că invitaţia lui Kamo a fost mai puternică…
Opera din Timisoara in doliu: a murit Grigore Gorduz
Citiți principiile noastre de moderare aici!