Koczka György s-a născut în 28 iulie 1938 la Caransebeș, iar în 1955 a absolvit liceul la Timişoara. Apoi, pașii l-au purtat la Cluj Napoca, unde a fost timp de un an student la Facultatea de Limba Maghiară şi Literatură a Universităţii Babeș – Bolyai. În primul an de facultate, în 1956, a luat parte la mişcările studenţești de revoltă, fapt pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare, după care a fost silit să îndure alți doi ani în Bărăgan, ca îngrijitor de animale.
După întoarcerea la Timişoara a lucrat o perioadă ca mecanic de ofset la Uzina Tipografică. A obținut diploma de specialitate română-maghiară după terminarea Facultăţii Pedagogice din Târgu-Mureş. Din 1969 a început să lucreze în Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara ca recuziter, regizor tehnic, iar în 1970 a devenit secretarul literar a teatrului. A tradus nenumărate piese de teatru din română în maghiară, iar din postura de director al teatrului a şi adus o parte din aceste texte pe scenă.
Dintre textele traduse de el, ”Draga mea nefericire” de Ionel Hristea, ”Interes comun” de Aurel Baranga, ”Matca” de Marin Sorescu, ”Ştafeta nevăzută” de Paul Everac, ”Allegro,ma non troppo” de Ion Minulescu, ”Zile vesele după război” de Mihail Sadoveanu, ”Un suflet romantic” de Tudor Popescu au fost prezentate spectatorilor timişoreni pentru prima dată în varianta lui.
În 1989 a fost unul dintre fondatorii redacției de limba maghiară la Radio Timişoara şi a rămas fidel membru şi coleg al radioului până la sfârşitul vieţii lui. În 1990, alături de alți doi colegi, a fost co-directorul Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, din toamna anului 1990 a devenit editorul emisiunii în limba maghiară a Televiziunii Române și coordonatorul emisiunii de literatură. În 1991 a fost referent literar și la Teatrului German de Stat din Timişoara.
În ultimii ani ai vieţii sale, pe lângă munca lui pentru Radio Timişoara, a lucrat ca scriitor de pamflet politic pentru ziarul Heti Új Szó.
Pentru rolul lui în evenimentele din 1956 la Cluj Napoca, în 2006 i-a fost conferită Crucea de Aur a Republicii Ungare, iar pentru munca lui de ziarist şi publicist de radio şi de televiziune în anul 2008 i-a fost decernat premiul Pana de Aur din partea Asociaţiei Scriitorilor Maghiari.
În 2013, la a 60-a aniversare a înfiinţării instituţiei, a primit titlul de membru pe viață al trupei Teatrului Maghiar.
Înmormântarea va avea loc în data de 17 iunie, de la ora 12, în Timișoara, la Cimitirul de pe strada Rusu Șirianu.
Odihnească-se în pace!
Alte articole pe aceeași temă:
Adio, Dukasz Peter! Ceremonie funerara in Aula Operei din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!