La nivelul județului Timiș, numărul de cereri depuse în cadrul primei etape de înscriere la învățământul primar a fost de 6.416, toate fiind valide. Școlile din județ au, în total, 6.725 de locuri de clasă pregătitoare pentru anul școlar 2023 – 2024. În general, unitățile de învățământ au avut fiecare aprobate câte una, două sau trei clase. În Timișoara și în zona metropolitană, însă, există școli care vor avea chiar și zece clase. Această situație se întâlnește la Școala Gimnazială Dumbrăvița și Liceul Teoretic „David Voniga” din Giroc, fiecare cu câte 250 de locuri în total.
În rest, în Timișoara, va mai avea opt clase Școala Generală nr. 24 (176 de locuri), câte șapte vor fi și la Școala Generală Nr. 30 (175 de locuri) și Școala Generală Nr. 7 „Sfânta Maria” (154 de locuri), iar șase va avea Școala Generală Nr. 19 „Avram Iancu” (132 de locuri).
Potrivit metodologiei stabilite de Ministerul Educației, procedura de înscriere în învățământul primar este disponibilă pentru copiii care au împlinit șase ani până la data de 31 august 2023 sau, pentru cei pentru care părinții consideră că sunt la un nivel de dezvoltare corespunzător, 31 decembrie 2023. Prima etapă s-a desfășurat între 3 și 18 mai. În cadrul acesteia, cei mici au putut fi înscriși fie la școala de circumscripție, fie la o alta. Pentru unitățile de învățământ, prioritare sunt cererile elevilor din circumscripție, cei din afară putând fi înscriși doar în limita locurilor rămase disponibile. Pentru școlile care au primit mai multe cereri decât locuri disponibile se aplică și criterii de departajare, cele prevăzute de ordinul de ministru (încadrare în grad de handicap, orfan de ambii părinți sau doar de unul, un frate/o soră înscrisă la aceeași unitate) sau cele stabilite de fiecare unitate în parte. Pe 31 iunie vor fi afișate rezultatele, iar între 6 și 12 iunie va fi organizată și o a doua etapă, adresată copiilor care nu au participat sau nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară. Aceștia, însă, pot fi înscriși doar la unități care mai au locuri libere.
Cele mai căutate școli din Timișoara
În ceea ce privește școlile din Timișoara, există destul situații în care numărul de cereri din circumscripție depășește numărul de locuri disponibile. Vorbim, în general, de școlile care raportează același lucru în fiecare an:
-
Colegiul Național Bănățean: 88 de locuri, 127 de cereri;
-
Liceul Teoretic „Grigore Moisil”: 88 de locuri, 136 de cereri;
-
Liceul Teoretic „William Shakespeare”: 75 de locuri, 77 de cereri;
-
Școala Generală Nr. 7: 154 de locuri, 160 de cereri;
-
Școala Generală Nr. 16: 88 de locuri, 106 cereri;
-
Școala Generală Nr. 24: 176 de locuri, 202 cereri;
-
Școala Generală Nr. 27: 100 de locuri, 109 cereri;
-
Școala Generală Nr. 30: 175 de locuri, 279 de cereri.
Ar fi de menționat că, în multe dintre aceste cazuri, procedura de înscriere este afectată și de vizele de flotant obținute special în vederea înscrierii la clasa pregătitoare, existând destule cazuri în care părinții, în loc să își înscrie copiii la școlile din apropiere, optează fie pentru școli care sunt mai aproape de locul de muncă, fie pentru cele care sunt considerate mai bune. Autoritățile au spus, în mai multe rânduri, că sunt conștiente de aceste fenomen, dar legal nu au cum să îl împiedice. În aceste cazuri, cererile venite din afara circumscripției vor fi luate în calcul doar dacă vreunul dintre copiii din circumscripție înscris aici s-a înscris și la altă școală și o are pe aceasta din urmă ca primă opțiune.
Bineînțeles, mai există câteva școli în care numărul de locuri disponibile este depășit doar dacă se iau în calcul și cererile din afara circumscripției. Această situație se întâmplă, de exemplu, la patru școli din Timișoara: Școala Generală Nr. 2 (66 locuri, 63 de cereri din circumscripție și cinci din afară), Școala Generală Nr. 12 (50 de locuri, 63+16 cereri), Școala Generală Nr. 13 (75 de locuri, 63+16 cereri), Școala Gimnazială Nr. 19 „Avram Iancu” (132 de locuri, 132+8 cereri).
Există și situații speciale în care toate cererile vin din afara circumscripției. La Colegiul Național Pedagogic „Camen Sylva” sunt 104 cereri pentru 88 de locuri disponibile, iar la Liceul de Artă „Ion Vidu” ar fi 56 de cereri la 44 de locuri. La fel, și la școlile cu profil teologic: La Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” sunt 67 de cereri la 44 de locuri, iar la Liceul Teologic Penticostal Logos sunt 32 de cereri la 22 de locuri. Ar mai și altele, dar acestea sunt cele la care a fost depășit numărul de locuri.
Pentru unele școli, procesul de înscriere este puțin mai diferit, în sensul în care nu contează neapărat circumscripția copiilor. Totuși, și aici există situații în care a fost depășit numărul de locuri. La Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, pentru cele 110 locuri în clase cu predare în limba germană au fost depuse 125 de cereri, toate din afara circumscripției. La fel, și la Școala Primară „Casa Speranței”, unitate de învățământ cu taxă, sunt 52 de cereri pentru 50 de locuri disponibile. Și la Liceul Waldorf Timișoara, unitate cu specific unic, sunt de asemenea 68 de cereri la 44 de locuri disponibile.
Alte situații asemănătoare în județ
Mai multe cereri din circumscripție decât locuri disponibile în total au primit și alte școli din județ, inclusiv Școala Gimnazială din Dumbrăvița, unitate cu 250 de locuri, care a primit 304 cereri. Aceeași situație, dar nu la fel de dramatică, se mai regăsește și la:
-
Școala Gimnazială „Dimitrie Țichindeal” Becicherecu Mic: 31 de locuri, 33 de cereri);
-
Școala Gimnazială Biled: 22 de locuri, 25 de cereri;
-
Școala Gimnazială Denta: 9 locuri, 18 cereri;
-
Școala Gimnazială Dumbrava: 18 locuri, 19 cereri;
-
Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget: 50 de locuri, 304 cereri;
-
Școala Gimnazială Fibiș: 15 locuri, 16 cereri;
-
Liceul Teoretic Gătaia: 50 de locuri, 51 de cereri;
-
Școala Gimnazială Ghilad: 20 de locuri, 22 de cereri;
-
Școala Gimnazială Giarmata: 44 de locuri, 61 de cereri;
-
Școala Gimnazială Livezile: 14 locuri, 15 cereri;
-
Școala Gimnazială „Eftimie Murgu” Lugoj: 50 de locuri, 72 de cereri;
-
Școala Gimnazială Nr. 2 Lugoj: 50 de locuri, 65 de cereri;
-
Școala Gimnazială Moșnița Nouă: 44 de locuri, 63 de cereri;
-
Școala Primară Urseni: 13 de locuri, 19 cereri;
-
Școala Primară Moșnița Veche: 22 de locuri, 35 de cereri;
-
Școala Gimnazială Sânandrei: 25 de locuri, 27 de cereri;
-
Școala Gimnazială Utvin: 16 locuri, 29 de cereri;
-
Școala Gimnazială Variaș: 23 de locuri, 24 de cereri;
-
Școala Gimnazială Gelu: 16 locuri, 20 de cereri.
La școlile cu învățământ simultan, adică în școlile din mediul rural unde învață împreună copii din mai multe clase, numărul de locuri la clasa pregătitoare este mai mic, fiind depășit în 10 unități.
Situația fiecărei unități în parte poate este disponibilă în raportul IȘJ Timiș disponibil AICI.
Trimite articolul
XMoamaaa ce de mosnitari înscriși la 30…pfiuuu
-
Cum a iesit el, locatarul de la bloc, pe balcon cu laptopul si a aruncat cu sopharlitza in saracii aia de la satul Mosnita…
Orașul de un sfert de oră….
Școala din satul metropolitan nu este pentru localnicii care oricum merg cu mașina în oraș la muncă.
-
Oare aia din Moshnitza o fi atunci pentru astia de la Continental Automotive, parcul Optika – si care de fapt locuiesc in Dumbravita?
Oare 31 iunie!!!!!