An de an, oficialii Aquatim se lăudau cu menținerea tarifului la apă. Iată, însă, că în 2018 nu le mai pot promite nimic timișorenilor. Societatea are un proiect în valoare de 180 de milioane de euro, care se va desfășura pe POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare, cu fonduri europene, proiect care trebuie susținut.
„În funcție de noul proiect investițional de anul acesta, de 180 de milioane de euro, va fi o discuție legată de tarif, în funcție de băncile cu care vom intra în discuții, pentru a securiza și noul proiect financiar. Este neesențială o posibilă creștere, față de beneficiile cu care noi venim pentru județul Timiș, vorbim despre sute de kilometri, despre zeci de instalații. Datorită faptului că noi lucrăm pe fonduri nerambursabile, avem anumite cadențe din acest punct de vedere, dar reușim să ținem tarifele absolut în zona suportabilă. O creștere a tarifelor este posibilă, în funcție de noul proiect, însă nici într-un caz pe măsura investițiilor pe care le facem. Tariful nu a crescut din 2014”, ne-a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
Șeful societății de apă și canal susține că au început deja discuțiile cu mai multe bănci cu privire la un credit pentru susținerea proiectului desfășurat pe fonduri europene.
„Am avut primele discuții cu băncile, avem capacitatea de a lua un împrumut negarantat de autoritățile publice, ceea ce este foarte important, pentru că în condițiile de astăzi cam una din patru firme nu reușește să ia un credit”, ne-a mai spus Vlaicu.
La Timișoara, apa s-a scumpit ultima dată în 1 iulie 2014, tarifele fiind de 0,00311 lei/l la apă și de 0,00341 lei/l la canalizare, cu tot cu TVA.
Planurile Aquatim
Proiectul de 180 de milioane de euro înseamnă 13 stații de tratare apă noi și nouă reabilitate, 53 de stații de pompare apă, 50 de rezervoare de înmagazinare noi și patru reabilitate, 14 kilometri aducțiune nouă front captare și 11,7 km reabilitați, 98 de kilometri de rețele de apă extinse și 124 km reabilitați, 232 km de conducte noi de transport și 4 km reabilitați, precum și șase stații noi de epurare, 79 stații noi de pompare apă uzată, 87 km de conducte de refulare, 289 km de canalizare extinsă și 22 km reabilitare, precum și un incinerator pentru uscarea nămolurilor.
La Timișoara vorbim despre investiții de aproape 40 de milioane de euro. Reprezentanții Aquatim spun că majoritatea banilor se duc în principal pe reabilitarea rețelelor. Totodată, societatea ar urma să aibă un sistem online pentru coordonarea tuturor uzinelor de apă și a stațiilor de epurare din județ.
„Orașul se extinde în permanență și încercăm să venim în sprijinul acestui lucru. În Timișoara sunt multe lucrări, pentru că avem și rețeaua veche, din anii ’70-’75, avem și probleme. Pentru Timișoara, programul nostru investițional este de aproximativ 40 de milioane de euro, care se vor duce în principal pe lucrări de reabilitare, dar facem și un sistem de Scada, prin care încercăm să legăm toate uzinele de apă din județ, toate stațiile de epurare a apei, pe care să le coordonăm online de la Timișoara. În 2018 vom începe acest proiect, cu partea de licitații și documentație”, a conchis Ilie Vlaicu.
Aria de operare a societății include 123 localități din județul Timiș, repartizate pe cele cinci sucursale: Buziaș, Deta, Făget, Jimbolia și Sânnicolau Mare. Aquatim se laudă cu 1.900 de kilometri de rețea de apă și cu 890 de kilometri de canalizare în Timiș.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1959782″]
[related-post post_id=”1796932″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!