Învățământul special din Timiș aniversează 160 de ani de la înființare, fiind cel mai longeviv din România.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar al Județului Timiș, 1863 a fost un an emblematic pentru educația copiilor cu dizabilități din zona de vest a României, fiind anul în care s-au pus bazele primei școli speciale pentru elevi cu deficiență de auz la Timișoara.
„După 160 de ani, învățământul special din județul nostru s-a dezvoltat, oferind servicii educaționale și terapeutice centrate pe elev, având ca scopuri crearea unor deprinderi de viață independentă și o bună integrare socială și profesională, prin cele 11 unități de învățământ, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș și al Consiliului Județean Timiș”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar.
Cu ocazia aniversării, luni a avut loc o întâlnire festivă în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.
„Una dintre problemele care ne provoacă în fiecare moment este de a da șansa fiecărui copil la educație, de a se simți special”, a afirmat Sorin Ionescu, subprefectul județului Timiș.
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, instituție care finanțează învățământul special, a dat asigurări că din bugetul județului va continua susținerea școlilor speciale.
„În anii 90, oamenii imperfecți erau puși într-un colț asemenea nazismului. Fiecare om trebuie să aibă parte de șanse egale, iar societatea nu poate avea un viitor dacă retează aripile unei părți din ea”, a fost de părere Nica.
Printre discursurile oficialităților și ale profesorilor implicați în educația copiilor și tinerilor cu nevoi speciale, a avut loc și un moment artistic. Astfel, corul Liceului Special „Iris” a susținut un mic concert. Remarcabil este faptul că acești tineri vor participa în curând la un festival din Madrid.
„Ținând cont că au trecut 160 de ani de când s-a înființat prima școală în Timișoara, în prezent ne aflăm cu un învățământ special foarte dezvoltat, cu școli speciale care sunt foarte bine dotate, sunt în reabilitări. De exemplul, Liceul Special Iris, care este acum în reabilitarea totală, Gheorghe Atanasiu, deci s-au investit foarte mulți bani în aceste școli speciale față de trecut, deci se vede clar o evoluție”, ne-a declarat Diana Munteanu, inspector învățământul special și special integrat.
Aceasta ne-a mai spus că în ultima perioadă se observă o deschidere tot mai mare pentru tinerii speciali, astfel că aproape 2.000 de elevi cu cerințe educaționale speciale au fost integrați în școlile de masă.
„În 1885 s-a înființat unitatea noastră, Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” de către Karl Schäffer, care după ce a absolvit cursurile de la Viena s-a specializat în educația copiilor surdo-muți. Învățământul special îi ajută forte mult pe acești elevi ai noștri deoarece ei se pregătesc într-un domeniu de calificare, dar fac și terapii. Fără aceste terapii ei nu ar putea să se plaseze pe piața forței de muncă și nici nu ar pute avea o reușită în viață”, ne-a declarat prof. Valeria Angelica Bagherea, directorul Liceului Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu”.
Pe aceeași temă:
FOTO. Elevii cu deficiențe de la Liceul Atanasiu învață meserii căutate de firmele din Timișoara
FOTO. Elevii de la Centrul Pufan beneficiază de educație specială și terapii
FOTO. Terapie prin horticultură cu elevii Centrului Educațional „P. P. Neveanu” din Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!