Potrivit legislației, autoritățile au obligația să deconteze banii elevilor care fac naveta la școală și care, în localitățile de domiciliu, nu beneficiază de servicii de transport în comun. Tot legea prevede ca Ministerul Educației să plătească aceste sume, în baza documentelor trimise de consiliile județene.
Însă acest lucru se va întâmpla abia acum, deși anul școlar a început în urmă cu patru luni și jumătate.
Vă reamintim că, în ședința Consiliului Județean Timiș din 23 ianuarie, Aura Danielescu, consilier județean din partea PSD și inspector școlar general al județului Timiș, a atras atenția că a crescut numărul școlarilor care abandonează sistemul educațional. Este vorba despre elevii de la sat, care fac naveta la oraș, și cărora, din septembrie 2023, de când a început școala, nu li s-a decontat deloc transportul.
Situația este pe cale să fie remediată de autoritățile centrale.
„În urma intrării în vigoare a HG 1337/2023 de modificare și completare a HG 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi, Ministerul Educației a transmis astăzi, 31 ianuarie, inspectoratelor școlare deschiderile de credite (în sumă de 51.993.212 de lei de la Titlul 57 «Asistență socială») pentru plata sumelor către operatorii de transport care au eliberat abonamente gratuite de la data începerii cursurilor anului școlar curent până în prezent și plata sumelor forfetare către elevi pentru aceeași perioadă, în limitele de cost stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.
Suma cuprinde atât restanțele aferente anului 2023, cât și solicitările primite până miercuri, 31 ianuarie, de la inspectoratele școlare pentru luna ianuarie 2024.
„Începând cu data de 1 februarie 2024, se aplică soluțiile identificate pentru asigurarea transportului elevilor atât prin eliberarea abonamentelor gratuite, cât și prin sume forfetare, iar Ministerul Educației va asigura fluxurile financiare necesare pentru ca fiecărui elev să-i fie asigurat dreptul la educație”, au mai precizat reprezentanți instituției.
Aura Danielescu, inspector școlar general al județului Timiș, mai declara în urmă cu o săptămână că nu au mai existat situații în care mai mult de o lună copiii să nu beneficieze de sumele de bani pentru transport.
„Vin din familii dezmembrate, că ei se încadrează, acești aproximativ 4.000 de copii, la acele criterii de a primi sume de transport sau primeau înainte, pe legislația aferentă, fapt care nu a mai putut fi susținut începând cu luna septembrie. Deci ajungem în urmă cu zece ani, când familiile nu își permiteau să își trimită copiii din mediul rural în mediul urban pentru continuarea studiilor și rata insuccesului școlar avea în spate această lipsă a finanțării. Noi ne-am întors unde eram în urmă cu ani de zile”, a spus la acea ședință consilierul județean PSD Aura Danielescu, inspector școlar general al Timișului.
Pe aceeași temă:
Probleme, în Timiș, cu transportul elevilor. Nedecontarea navetei duce la abandon școlar
Trimite articolul
XScolile inalte de Politica Administratie si Management au creeat o clasa a incompetentilor care paraziteaza la nivel inalt societatea Priviti la Iulian Fota si Mircea Geoana si aveti 2 filfizoni .Ambii sunt ingineri dar au abandonat profesia cu 0 realizari.
-
Uică, din ”Scolile inalte de Politica Administratie si Management” nu ieși inginer. No și apăi nu-i mai binie cu ”zero studii, zero realizări”, ca în cazul Fritzului? Pentru că studiile de prefezabilitate, de fezabilitate și de… postfezabilitate (sic!), oricât de numeroase și de bine plătite ar fi, nu se înscriu la capitolul ”Realizări”.