Reprezentanții Asociației Locus au dezvoltat un proiect tehnic pentru salvarea acestor băi, au cercetat în cel mai mic detaliu toate cele 62 de încăperi de tratament, au scanat fațada principală și accesul principal, au mapat degradările. Tinerii arhitecți de la Asociația Locus, ce are sub tutelă inițiativa Herculane Project, vor realiza o intervenție de urgență asupra clădirii pentru îndepărtarea pericolului public. O parte din casă s-a prăbușit în februarie…
„Intervenția de urgență asupra clădirii înseamnă îndepărtarea pericolului public pe care îl prezintă în acest moment clădirea și prevenirea unui colaps definitiv al sectoarelor de clădire afectate. Intervenția de urgență se va face în etape, pe măsură ce vom reuși să strângem banii necesari. Intervenția va fi făcută în baza unui proiect tehnic elaborat de echipa noastră împreună cu o serie de specialiști, iar toate lucrările propuse sunt reversibile. Clădirea a fost declarată pericol public în baza unei expertize tehnice în 2017, iar procedurile de protejare a comunității și a monumentului trebuiau începute de îndată. Proprietarul clădirii este Primăria Băile Herculane, iar terenul este deținut de doi privați. Proprietarii terenului nu și-au dat acordul pentru ca intervenția să poată fi posibilă, dar având în vedere ultimele prăbușiri și degradări structurale, clădirea este un pericol foarte mare pentru trecători. Astfel, administrația locală a decis să emită autorizația de construire în regim de urgență în baza proiectului tehnic avizat de Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin și predat de către echipa noastră în 26 aprilie 2018 către administrație. În baza eliberării acestei AC, suntem obligați să luăm toate măsurile de protejare și conservare a monumentului de cea mai înaltă clasă – A, interes național. Această intervenție este singurul pas care poate fi implementat până la rezolvarea tuturor problemelor juridice și de proprietate, și reprezintă stoparea prăbușirilor preconizate în următoarea perioadă și pierderea unor elemente originale și de foarte mare valoare pentru patrimoniul cultural din România, prin lucrări reversibile! Nu se va face nici o lucrare permanentă asupra Băilor, ci se va proteja și conserva până la momentul oportun unei restaurări corecte și fezabile”, transmit cei de la Asociația Locus, care derulează Herculane Project.
Asociația a fost înființată de un grup de tineri arhitecți în anul 2017, având ca scop salvarea și promovarea patrimoniului României.
Puteți dona aici:
Cont Asociația LOCUS: RO17BTRLRONCRT0421032701
CUI 38615380
https://www.paypal.me/asociatialocus
Citiți principiile noastre de moderare aici!