Primarul Nicolae Robu şi-a prezentat marţi planurile cu privire la crearea acestei mari aglomerări urbane.
„Cred că a sosit vremea unificării între Timişoara şi toate comunele adiacente, pentru crearea unei aglomerări urbane, a unei metropole care să se poată dezvolta într-un concept unitar. Situaţia actuală nu cred că e bine să continue pentru că, peste timp, se va ajunge să se tragă ponoasele în urma faptului că fiecare dintre aceste unităţi administrativ-teritoriale se dezvoltă fără să ţină cont de proiectele vecinilor. Cred că este nevoie de un masterplan care să cuprindă şi Timişoara şi toate comunele adiacente”, a declarat Robu.
Care sunt localităţile care ar urma să se regăsească în această nouă structură alături de Timişoara? Ar fi Dumbrăviţa, Sânandrei, Săcălaz, Dudeştii Noi, Şag, Giroc, Moşniţa Nouă, Sânmihaiu Român, Ghiroda etc.
„Într-o primă instanţă tot ce este vecin cu Timişoara acum. Sigur că nu exclud o abordare şi mai largă. Primul gând este ca această structură să se creeze cu Timişoara şi toate comunele care au graniţă cu Timişoara”, a adăugat Robu.
Primarul a recunoscut că nu a discutat despre această idee a sa cu edilii localităţilor periurbane, precizând că urmează să îi invite la o discuţie, şi pe ei şi pe parlamentarii de Timiş. Şi asta, pentru că Robu ar dori şi promovarea unei legi speciale sau a unei ordonanţe de Guvern care să reglementeze funcţionarea acestei noi structuri create ca un proiect pilot.
Comunele, în viziunea sa, ar trebui să devină un fel de arondismente ale Timişoarei, un fel de sectoare. Important ar fi să existe o strategie comună de dezvoltare, în opinia sa.
„De exemplu, noi, pe raza municipiului Timişoara, nu dorim investiţii care să creeze poluare, iar eu mi-am luat un asemenea angajament (…) Dacă un asemenea investitor se duce într-o comună adiacentă Timişoarei poate primi autorizaţie să se instaleze acolo… Trebuie să vedem lucrurile şi altfel, trebuie să stabilim exact unde vor fi obiectivele industriale în Timişoara, pentru că, dacă nu facem asta, ne vom trezi ca peste 20-30 de ani vom avea tot felul de obiective industriale în mijlocul Timişoarei. Atunci când calea ferată a fost poziţionată unde este ea acum acel loc era în afara Timişoarei… Este timpul unor abordări vizionare. Şi locurile de agrement trebuie amplasate într-un concept unitar. Va trebui să fie o fuziune”, a mai declarat Robu.
O iniţiativă similară a existat recent în judeţul Bihor, fiind pusă în discuţie unificarea municipiului Oradea cu localitatea Sînmartin.
A fost organizat şi un referendum pe această temă, pentru alipirea comunei la Oradea, dar nu a putut fi validat pentru că nu s-a prezentat destulă lume la urne. Referendumul va fi reluat în 14 iunie.
Rămâne de văzut dacă primarii comunelor din jurul Timişoarei ar fi de acord cu o asemenea iniţiativă, având în vedere că unele localităţi, cum ar fi Girocul sau Dumbrăviţa, au cunoscut o dezvoltare fulminantă şi nu ar vrea poate să depindă de Timişoara, unde mai sunt încă o mulţime de probleme de rezolvat… Plus că sunt şi funcțiile de primari la mijloc. Discuții pe această temă au mai existat în trecut, iar unii edili s-au arătat reticenți.
Când estimează Robu că s-ar putea produce „marea unire”?
„Depinde de voinţa politică… Eu sunt un tip căruia nu-i place să lălăie lucrurile, se poate şi într-un an dacă există voinţă, dar nu se poate face nimic, şi nici n-ar fi bine, fără o agreere a cetăţenilor din acest areal (…) Eu sunt un om căruia i-au ieşit până acum toate proiectele”, a concluzionat edilul-şef al Timişoarei.
Primarul crede că oricum Timişoara va deveni o aglomerare urbană mult mai largă, iar lucrurile pot fi lăsate „in free running” sau poate exista o dezvoltare strategică. La fel cum crede Robu că într-o bună zi vor dispărea liniile de cale ferată care traversează oraşul, pe care el visează să le ducă în subteran…
Citiți principiile noastre de moderare aici!