Primăria Timișoara a prezentat, la începutul lunii mai, noul regulament pentru aplicarea programului de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție, precum și noul model de supraimpozitare, așa-zisa taxă pe paragină.
Primăria propunea sprijin financiar pentru renovarea imobilelor din Piața Victoriei, Cetate, Iosefin, Fabric și Elisabetin. La nivelul municipalității urmează să fie înființate două echipe: una pentru consultanță tehnico-economică și alta pentru implementare.
Sunt două variante de finanțare pentru clădirile istorice sau cele înscrise într-un ansamblu istoric.
„În acest caz este vorba de un grant de 20% din valoarea lucrărilor eligibile, iar 80% dăm sub formă de finanțare rambursabilă. Au 10 ani să dea înapoi acești bani în baza unui contract de ipotecă imobiliară. (…) Pentru clădirile din situri este vorba de o finanțare rambursabilă de 50%, cu returnare în 10 ani”, explica primarul Dominic Fritz.
Detalii, AICI!
Timișorenii care au participat la dezbaterea publică de marți după-amiază au primit explicații de la consilierul USRPLUS Paula Romocean, care s-a și ocupat de noul program. Oamenii au avut și câteva nemulțumiri. Au cerut primăriei să lase asociațiile de proprietari să aleagă firma care să se ocupe de lucrări, lucru imposibil, pentru că finanțarea s-ar face în astfel de situații cu bani din bugetul local.
S-a cerut să fie inclusă și zona Badea Cârțan, dar și partea sudică a zonei Iosefin, iar de la nivelul primăriei s-a răspuns că apar în listă, numai că anexele proiectului nu au fost încă actualizate pe site. Un timișorean a cerut plăcuțe pe clădirile care vor fi incluse în program, după reabilitare, iar pe ele să fie trecut și numele arhitectului, plus detalii despre imobilul monument istoric.
S-a cerut, printre altele, ca cei care au efectuat o parte din lucrări la clădirile degradate pe banii lor să fie scutiți de impozit, dar consilierul local Paula Romocean a explicat că acest lucru nu s-a luat în calcul în procedura actuală.
„Nu am luat în calcul în procedura actuală realizarea unor lucrări parțiale de genul repararea învelitorii… O să vă răspundem ulterior. Nu știu dacă e neapărat o idee bună, pentru că ar încuraja realizarea doar a unor lucrări și altele vor fi amânate. O să analizăm”, a răspuns aceasta.
Temeri cu ipoteca
O altă problemă a fost ridicată de unul dintre proprietarii clădirii de pe Mercy 1, care a spus că a început procedurile pentru actualul program de sprijin financiar al PMT, de care nu a beneficiat însă nicio asociație de proprietari. Pentru că noul program este diferit de cel vechi, proprietarii vor trebui să reia procedura.
„Sunt președintele unei asociații de proprietari de pe strada Caraiman. Proprietarii de apartamente de acolo sunt persoane foarte în vârstă și au reținere față de acei 80% din suma primită ca și cu garanție ipotecară. Asta ar însemna că ei ar trebui să garanteze cu locuința lor creditul luat. Trebuie să le explic foarte clar și răspicat ca să putem iniția accesarea acestui program”, a explicat un alt timișorean prezent la dezbatere.
Răspunsul a venit tot de la consilierul Paula Romocean, care a spus că sumele ce vor trebui înapoiate de proprietari nu vor fi „atât de mari”.
„Trebuie să le explicați că vor încheia un contract de ipotecă. Dar trebuie să le explicați și că sumele nu vor fi atât de mari încât să aibă emoții că-și vor pierde apartamentul sau că vor fi afectați financiar foarte tare. Bineînțeles că în caz de neplată vor fi executați, dar nu vorbim de niște sume care să fie ca într-un contract de ipotecă cu banca”, a explicat alesul USRPLUS.
„Minuni nu se pot întâmpla, trebuie să fim realiști”
În noul program de sprijin financiar al primăriei nu se vor putea în scrie cei care au început deja lucrări de renovare pe banii lor.
„Autoritatea publică locală nu poate să intervină pe imobile private decât în limita legislației actuale. Am venit cu acest nou regulament și vom încerca să menținem contactul cu cei interesați, ca să-l facem funcțional. Luăm în calcul inclusiv modificarea lui de absolut câte ori este nevoie, până când va funcționa”, a mai precizat Paula Romocean.
Consilierul local le-a mai transmis timișorenilor să nu se aștepte la minuni, deși pe lista primăriei sunt incluse peste 400 de clădiri.
„Să nu ne așteptăm la minuni. Cei care s-au decis și au documentațiile tehnice întocmite să spunem că vor reuși într-un termen destul de scurt să acceseze aceste fonduri. (…) Totul va depinde de modul în care va funcționa programul și de încrederea pe care o vor avea oamenii. Minuni nu se pot întâmpla. Trebuie să fim realiști”, a completat aceasta.
Despre supraimpozitare
La dezbaterea publică de marți ar fi trebuit să se discute și despre supraimpozitare, dar timișorenii n-au avut prea multe nemulțumiri. Procedura de lucru a PMT va fi schimbată, după ce primăria a pierdut până acum, conform primarului Dominic Fritz, toate procesele intentate de timișoreni.
„Majorarea impozitului va fi între 300 și 500%, în funcție de punctajul în urma evaluării. Ce este important este că ne-am impus o dată fixă, până în 31 iulie, în fiecare an, să constatăm starea de degradare a imobilelor și vom emite somații până cel târziu în 31 iulie. Somația este pe an calendaristic, asta înseamnă că până în 15 decembrie proprietarul trebuie să remedieze problema. Dacă asta nu se întâmplă, între 15 și 31 decembrie o să emitem hotărâri ale consiliului local prin care decidem supraimpozitarea pentru fiecare clădire în parte. În trecut, o problemă mare a fost că proprietarii au fost somați inclusiv în octombrie și noiembrie și tribunalul a considerat că acest termen este prea scurt”, explica recent edilul-șef.
La dezbaterea de marți s-a explicat că procedura pentru terenuri rămâne aceeași, iar un timișorean a vrut să știe dacă există vreo soluție pentru cei care refuză să își renoveze clădirile, în cazul supraimpozitării.
„Sunt proprietar în Piața Sinaia, pe 60% dintr-o clădire istorică. Am fost supraimpozitat până acum, sunt cu banii pregătiți, niciun vecin nu vrea să facă fațada în afară de mine. Ce fac, sunt amendat în continuare sau legea mă pune să plătesc pentru toată fațada și apoi în instanță să-mi recuperez banii? Aveți o soluție?”, a întrebat bărbatul.
Soluție nu există, i-a explicat Paula Romocean, care a precizat că problema trebuie studiată, pentru că sunt și clădiri în care un singur proprietar refuză să contribuie cu bani pentru reabilitare.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XAualeeeeu …pain n-am adus noi primar de la mama lui din Germania, ca ne geandeam ca face din timisoara un fel de Sibiu si il va convinge pe Tariceanu pardon Katz-u sa ii dea un miliard de la Bugetu Romaniei sa reparam daramaturile?! Nea Klaun GuWerner Sparangel Prostanus incearca si matale ca esti mare Fanariot acu …pune paru la Frizti si Katzi….sa facem din Timisoara un Sibiu de vo 3 ori mai mare…hai sa vedem
Pai nu ne asteptam la minuni! Ne asteptam la lucruri normale ca la oradea, craiova si bucuresti. Sa nu uitam ca la bucuresti se consolideaza structura de rezistenta prin programul primariei, lucruri muuuult mai scumpe decat o spoiala de fatada!
Nu vrem minuni, vrem un oras ca…. afara, am vrut sa zic, dar dupa mi-am dat seama ca nu trebuie sa fie ca afara, e suficient in primul pas sa ajungem un oras ca alte orase mari din romania, asa in urma ne-a adus lae bocsiganul nu trupa pnlista!
-
Iti ajung degetele de la maini sa numeri cate cladiri s-au consolidat in Bucuresti… (care este intr-o zona seismica). Poate iti aducu aminte de ’77!
-
Cand ai vizitat ultima data Bucurestiul? Iti recomand sa te duci ca sa iti dai singur seama ca vorbesti in afara subiectului. Ne place sa ne amagim ca aici in Timisoara suntem mai buni ca altii si ca suntem superiori Bucurestiului. Sa nu ne mai imbatam cu apa rece…Bucurestiul este mult peste noi din toate punctele de vedere.
-
cum adica, a zis FRITZZZ ca vine si face, de aia a luat 55% nu?
-
Ti-a zis Fritz tie personal ca iti repara cladirea? Scoate banii bah sau pune mana si fa ceva, nu mai comenta aiurea pe tion.
In alta ordine de idei, trebuie o lege pentru a fi “motivati” mai mult actualii proprietari/speculatori, care nu vor sa dea un ban pentru a repara cladirile. Multe apartamente ce stau goale in centru, pana le plateste cineva cei 2500e/mp ceruti pentru un apartament cu infiltratii si tencuiala ce pica pe pietoni.
DoNimic, sa stii ca eu unul chiar nu mai astept la nimic(bun) din partea vostra
Lasați propaganda robulisto ruseasca …. frit face treaba buna la pmt, si o sa faca treaba si mai buna in viitor…care nu va convine sa va mutati in rusia
Felicitari oricum ptr că ați demarat acest demers în mod CONCRET👏👏👏👍👍👍. CHIAR dacă veți întimpinat multe complicații, chiar piedici, sunteți de aplaudat ptr Seriozitatea și dialogul cu cei în cauză. Țineți-o tot asa!!
cu toate a zis ca face si drege, acum pentru renovarea cladirilor ofera o optiune mai proasta decat cea oferita de robinio.. cine nu ar fi speriat de o ipoteca, constituita ca sa isi renoveze o amarata de fatada. un proiect iar inaugurat cu mare fast, saluta proiectul dar il saluta degeaba… timp de 10 ani nimeni nu e sigur ca are de unde sa plateasca… proiectul trebuie regandit… iar a schimbat proiectul asteptand doar laude si ofrade… dragul nostru primar nu a inteles ca e nevoie de continuitate, el alearga dupa lauri si felicitari… el nu voia sa fie ca robu blamat ca a luat proiectele lui ciuhandu, el voia sa refaca orasul de la 0. banii pentru studii, banii pentru proiect, pentru toate proiectele ( bune sau rele) ii va pune el… si asa la cate reusite are ii ia degeaba… am scapat de robu, am dat de un ingamfat si mai mare. numa’ de astia mai catolici ca papa primim… ne meritam soarta