Unii sunt tineri, alţii au nepoţi pe undeva. Niciunul nu are o casă şi fiecare se bucură dacă primeşte şansa de a putea dormi – pe un pat sau un scaun – măcar o noapte fără bocanci, căciulă sau mănuşi. Şansa de a trece peste încă o noapte geroasă de iarnă… Oamenii străzii din Timişoara au umplut în ultimele zile cele 80 de paturi de la Azilul de noapte, mai multe scaune din holul clădirii de pe bulevardul Constantin Brâncoveanu şi un salon cu câteva paturi din Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean Timişoara.
„La noi ajung două categorii: persoane fără adăpost care sunt aduse de ambulanţă şi au nevoie de servicii de urgenţă şi persoane care vin aici în fiecare seară de iarnă pentru că nu au unde să se adăpostească pe timpul nopţii. De când a venit frigul, avem între 15-20 de astfel de cazuri în fiecare noapte. Îi culcăm într-o cameră cu calorifer, iar dimineaţa, înainte să plece, ei dau cu mopul împreună cu oamenii de serviciu. Dacă-i cointeresezi e mai bine şi pentru ei”, spune dr. Mihai Grecu, şeful UPU de la Spitalul Judeţean Timişoara.
Se doarme şi pe scaune, dar la căldură
Într-o altă zonă a oraşului, oamenii fără adăpost stau de peste zece ani la rând, seară de seară, să prindă un loc în Azilul de noapte „Pater Jordan” al Federaţiei Caritas. În nopţile friguroase de iarnă precum acestea din urmă, numărul persoanelor care doresc un loc cald a depăşit cu mult numărul de paturi al instituţiei. „Capacitatea maximă a azilului este de 80-90 de locuri, dar în ultimele seri au venit şi peste 110 oameni. Suntem serviciu de urgenţă şi i-am primit pe toţi, iar cei care nu au mai avut locuri în paturi au putut dormi pe scaune, dar s-au bucurat că au stat la căldură. Cei mai mulţi sunt bărbaţi, dar avem şi femei cu câte doi copii. La ora 18 se dă drumul înăuntru la prima tură, care intră la baie, şi apoi, până la 19.30, intră ceilalţi, deoarece se strigă masa şi fiecare primeşte o porţie de mâncare. La 7 dimineaţa e trezirea, se ia un mic dejun, după care se face curăţenie şi toţi pleacă. Rămân doar femeile care au copii mici sau cei bolnavi”, spune Zoran Laţchici, lucrător social în cadrul azilului de noapte de pe Brâncoveanu.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!