Întâmplarea nu a fost semnalată la 112, iar pompierii și polițiștii nu au fost anunțați nici măcar prin apel direct. Mai mult, reprezentanții primăriei s-au apucat deja de renovare.
Incendiul a izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă în Sala de Consiliu a primăriei din Dudeștii Noi. Flăcările au afectat complet interiorul și au avariat serverul instituției, dar și calculatorul pe care erau stocate documentele Consiliului Local Dudeștii Noi, spun surse din cadrul primăriei.
Ceea ce este ieșit din tipar este faptul că nici unul dintre cei care lucrează la primărie nu a sunat la 112 să ceară ajutor și nimeni nu le-a dat de știre pompierilor și polițiștilor nici măcar prin apel direct.
Pentru a lupta cu flăcările au fost trimiși cei de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dudeștii Noi. Și asta chiar dacă, în mod normal, voluntarii intervin în sprijinul și până la sosirea pompierilor militari, după anunțarea unui astfel de incident în dispeceratul ISU Banat.
În noaptea de vineri spre sâmbătă însă telefoanele din dispeceratul unic de pe strada Înfrățirii din Timișoara nu au sunat, iar singurul incendiu raportat atunci a fost unul la o casă din Dudeștii Vechi, incident ce nu avea nicio legătură cu cea petrecută la Dudeștii Noi.
Atât reprezentanții ISU Banat, cât și cei ai IPJ Timiș spun oficial că nu au fost anunțați despre eveniment. Într-o astfel de situație legea 307 din 2006, modificată în 2015, îi oferă primarului puterea de a coordona și a lua decizii.
Edilul este cel care coordonează intervenția și decide dacă cere sau nu ajutorul pompierilor militari în funcție de gravitatea evenimentului. Primarul are însă obligația să anunțe de îndată și prin orice mijloc evenimentul.
„Primarul informează de îndată, prin orice mijloc, inspectoratul despre izbucnirea şi stingerea, cu forţe şi mijloace proprii, a oricărui incendiu pe raza unităţii administrativ-teritoriale, iar în termen de 3 zile lucrătoare completează şi trimite acestuia raportul de intervenţie”, se arată în legea 307/2006, modificată în 5 noiembrie 2015.
Reprezentanții ISU Banat, dar și cei ai IPJ Timiș au aflat despre incident de la reporterii Tion.ro, joi, la aproape o săptămână de la incident.
Contactați de pompieri, reprezentanții primăriei le-au spus acestora că, din cauza comunicațiilor afectate de incendiu, au trimis raportul prin poștă. Acesta nu a sosit însă pe adresa ISU Banat nici până la ora scrierii acestui articol.
Pompierii timișeni spun că vineri vor trimite o echipă în control la primăria din Dudeștii Noi. Cel mai probabil, spun ei, primarul Alin Nica va fi sancționat pentru că nu a anunțat incidentul în momentul în care s-a petrecut, deși avea obligația să anunțe pompierii militari prin orice mijloace. Amenda prevăzută de lege în acest caz este de la 500 la 1.000 de lei.
La rândul său, Alin Nica susține că situația nu este atât de gravă, iar serverul primăriei și calculatorul cu documentele consiliului local nu au fost afectate de incendiu.
„Ideea este că de la un prelungitor a lut foc. Dacă noi gestionăm situația, nu are rost să-i chemăm pe cei de la ISU Banat. În cazul nostru de la instalația anti-incendiu le vine direct prin sms și ei intervin (n.r. cei de la SVSU). Totul a fost stins rapid. Noi am și făcut articol în ziarul local. De intervenție s-a ocupat viceprimarul. Nu cunosc toate datele. Nu este adevărat, nu a ars calculatorul cu baza de date a Consiliului Local și nici serverul Primăriei. A ars routerul, de aceea nu mergea rețeaua. Serverele sunt OK. A venit firma care se ocupă de rețea. Intervenția s-a făcut rapid. Raportul este încă în lucru, cel mai probabil va finalizat astăzi (n.r. – joi). Nu a fost un incendiu care să genereze atâta atenție. Nu a luat foc primăria”, spune Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!