În cursul zilei de marți, primarul Nicolae Robu a anunțat că vrea să „restabilească salariile de bază pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului în funcție de performanțele profesionale ale acestuia”, dar proiectul de hotărâre inițiat de el nu a mai ajuns în atenția consilierilor locali, care s-au întâlnit marți după-amiază în ședință. Motivul? Juriștii din primărie nu au fost de acord cu propunerea lui Robu, explicând că legea nu permite ceea ce își dorește primarul Timișoarei.
„Din simpla examinare a raportului de specialitate (7 rânduri) se poate observa că aceasta nu respectă procedura operațională. (…) Este evident că raportul nu întrunește cerințele procedurale, nu precizează temeiurile de fapt și de drept, toate aspectele tehnice, de specialitate care ar trebui să conducă la concluzia că proiectul de hotărâre îndeplinește condițiile de specialitate/legalitate pentru a fi supus dezbaterii plenului consiliului local”, se arată în avizul nefavorabil dat de Serviciul Juridic. Și aceasta nu ar fi singura neregulă găsită de juriștii care au refuzat să dea avizul de legalitate.
Primarul orașului i-a acuzat pe juriști că s-au transformat în avocații funcționarilor leneși din primărie. Proiectul de hotărâre pregătit la cererea lui Robu prevedea restabilizarea salariilor de bază pentru 13 angajați, care ar fi fost evaluați cu calificativul „bine”, spre deosebire de celelalte sute de angajați din primărie care au primit „foarte bine”. Printre cei cărora Robu vrea să le taie salariile se numără și fostul arhitect-șef al orașului – Andreea Stănilă, fostul șef al Serviciului Certificări și Autorizații din cadrul Direcției de Urbanism – Alin Moga și Mirela Toc, o funcționară care vara trecută a protestat de una singură în fața primăriei. Mai sunt și alți angajați de la Urbanism sau Patrimoniu vizați, printre care și Gizela Friedmann, care a pregătit o adevărată pledoarie în fața consilierilor locali, dar n-a mai ajuns să și-o susțină, după ce Robu a retras proiectul.
Ministerul Muncii, chemat să intervină
După ce a răbufnit la adresa tuturor angajaților, anunțând că va „uniformiza în jos” lefurile din primărie, primarul s-a răzgândit și cere ajutorul specialiștilor de la Ministerul Muncii. Recunoaște că a vorbit la supărare și e dispus să aștepte, chiar dacă este de părere că funcționarii primăriei s-au solidarizat și îi apără pe cei care nu muncesc.
„Am retras proiectul, având în vedere faptul că juriștii au semnalat, după părerea lor, că nu ar fi legală diminuarea salariilor, că eu nu am procedat la asta, ci la restabilirea salariilor, ținând seamă și de calitatea prestației angajaților, nu numai de poziția pe care sunt angajați. Juriștii au susținut că nu ar fi legală această abordare și eu nu doresc să fac ilegalități. Sunt convins că ceea ce am vrut să fac ar fi fost extrem de binevenit și de sănătos pentru instituția noastră. Am cerut aparatului de specialitate să se adreseze Ministerului Muncii, să ne spună cum interpretează ei, ca inițiatori ai legii, prevederile din lege, pentru că textul atât de invocat, că salariați, angajați pe aceeași poziție, în structuri diferite, trebuie să fie remunerați la fel, nu ne vizează pe noi. Eu nu am vrut să diferențiez salariile în funcție de locul în care lucrează diverșii angajați, ci în funcție de calitatea prestației, pentru că mi se pare absurd ca angajați care fac o anumită muncă într-o structură și au calificatul «foarte bine» să aibă fix același salariu cu colegi de-ai lor din aceeași structură, care fac aceeași muncă, dar care au fost evaluați cu calificativul «bine»”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Juriștii spun că nu se pot diferenția salariile
Edilul-șef spune că este absurdă interpretarea juriștilor, dar recunoaște că legea este neclară. Serviciul Juridic din primărie consideră că nu există nicio variantă de diferențiere a salariilor.
„Juriștii sunt convinși că interpretează corect legea, eu consider că ar fi absurd să fie așa cum pretind ei. Deci, legea, în orice caz, este neclară. Ei spun că nu există nicio variantă de diferențiere a salariilor. Noi nu vorbim despre sancțiuni, pentru că acești angajați nu au luat calificativul «nesatisfăcător», să se impună o sancționare a lor, ei au luat «bine», între «bine» și «foarte bine», după bunul simț și după logică trebuie să existe o diferență în salarizare. Pentru că mi s-au adus texte de lege, le-am citit și eu și am văzut că legea este ambiguă, este interpretabilă”, a mai spus primarul.
Nicolae Robu consideră că angajații primăriei s-au obișnuit să fie apreciați la superlativ și cu salarii foarte mari.
„Din păcate, sistemul este nesănătos, pentru că ar trebui să permită această diferențiere a salariilor. Evident, ea se face pe baza unor evaluări. Există criterii foarte clare de evaluare conform legii, legea stabilește care sunt criteriile și cine o face. Șeful ierarhic, direct, face evaluarea pentru subordonații săi. Evident, se poate ajunge la reevaluare, se va ajunge la asta în caz de contestații. Am spus că dacă trebuie să fie uniforme salariile, atunci putem să le uniformizăm și în jos, nu neapărat în sus. Asta am spus. Mă doare sufletul, pentru că sunt câțiva angajați, e adevărat că nu foarte mulți, care chiar își fac treaba, care muncesc în această instituție, care sunt apreciați de cei cu care interacționează și care lasă urme în acest oraș. În timpul acesta, alții își bat joc pur și simplu și sfidează cetățenii, ca persoane fizice, sfidează investitorii și mă sfidează și pe mine”, a completat edilul-șef.
Primarul Nicolae Robu recunoaște că s-a creat un adevărat scandal în primărie din cauza celor 13 angajați care au luat calificativul „bine” și consideră că s-ar putea face și o evaluare pe note, pentru ca funcționarii leneși să primească note mici.
„S-a creat un adevărat scandal că nu toți au luat «foarte bine», ci sunt 13 care au luat calificativul «bine». Se solidarizează între ei, s-au obișnuit ca toată lumea să aibă «foarte bine», ceea ce înseamnă că evaluarea nu se face cu rigoare. Eu sunt obișnuit și cu evaluarea academică. Există și o curbă a lui Gauss până la urmă, care nu este o prostie, nu toată lumea este la superlativ. La noi se dorește ca toată lumea să fie așa. Instituția merge foarte prost, dar toți angajații sunt «foarte bine». (…) Eu am contact direct și pot aprecia, eu cer raportare săptămânală a activității. Sunt unii care nu ar avea ce să caute în această instituție, ce să mai discutăm”, a conchis primarul Timișoarei.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2006841″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!