Valoarea indicatorului statistic ”salariul mediu brut” a crescut în luna noiembrie a anului trecut extrem de mult față de luna precedentă. Conform datelor cuantificate de Direcția Regională de Statistică Timiș, prezentate în urmă cu câteva zile, ultima valoare a acestuia a ajuns la 5280 de lei pe angajat, față de 4765 de lei în luna octombrie. Despre o comparație cu luna noiembrie a anului 2017 nici nu se poate vorbi… Atunci, acest indicator arăta 3791 de lei pe angajat. Cel mai mare salariu mediu brut s-a înregistrat în domeniul Agriculturii, cu 5280 de lei, urmat de Industrie și Construcții, cu 5416 și 5157 în Servicii.
În ceea ce privește cel de-al doilea indicator statistic atașat veniturilor angajaților, ”salariul mediu net”, acesta a ajuns la finalul lui noiembrie la 3181 lei pe angajat, față de 2873 de lei în octombrie 2018, respectiv 2740 de lei în noiembrie 2017. Agricultura a avut și cel mai mare salariu mediu net, cu 3317 lei, urmat de Industrie și Construcții, cu 3254 de lei, respectiv Servicii, cu 3115 lei.
„Datele lunare privind câștigul salarial mediu brut sunt obținute printr-o cercetare statistică selectivă. Începând cu luna ianuarie 2018, eșantionul cuprinde, pe total țară, circa 23.500 unități economico-sociale. Unitățile din «sectorul bugetar» sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepție făcând unitățile administrației publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eșantion reprezentativ la nivel de județ (cca. 820 de unități). Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unitățile cu 4 salariați și peste, care reprezintă 90,66% din numărul total al salariaților din acest sector. Sectoarele de activitate sunt definite conform clasificării activităților din economia națională CAEN Rev.2. Informațiile privind câștigurile salariale pentru anumite activități economice conform CAEN Rev.2 din cadrul industriei și serviciilor (ex. extracția petrolului brut și a gazelor naturale, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, poștă și de curier, intermedieri financiare), în cea mai mare parte, sunt repartizate pe județe după sediul central al întreprinderii furnizoare de date”, se arată în notele explicative ale Direcției de Statistică, referitor la modul de calcul al acestor indicatori statistici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!