Din punct de vedere peisagistic și fitosanitar, spun specialiștii din primărie, salcâmii ornamentali, în funcție de specie, au o durată de viață de 15-20 de ani, iar cei de pe C.D. Loga au fost plantați în urmă cu 45 de ani. Mulți dintre ei prezintă un adevărat pericol, mai ales la o rafală mai puternică de vânt. Potrivit oficialilor instituției de pe C.D. Loga, timișorenii care locuiesc acolo s-au plâns de pericole încă de la furtuna din septembrie 2017. Potrivit site-urilor de specialitate, durata de viață a unui salcâm este de aproximativ 100 de ani. Există sute de subspecii de salcâmi.
„Facem tăieri la arborii care prezintă pericol, este vorba despre salcâmi. Din punct de vedere fitosanitar, peisagistic, durata de viață a salcâmilor ornamentali, în funcție de specie, este de 15-20 de ani. Acești salcâmi de pe Loga au fost plantați în anul 1973, conform proceselor verbale de recepție. Avem toate avizele, inclusiv de la Agenția de Mediu, care a fost cu noi pe teren”, ne-au declarat reprezentanții Direcției de Mediu din Primăria Timișoara.
Potrivit reprezentanților din primărie, în locul arborilor tăiați vor fi plantați alții în loc, dar încă nu s-a stabilit ce specie vor fi. Sunt mai multe variante, iar oficialii municipalității au cerut și ajutorul specialiștilor de la Universitatea de Științe Agricole.
„Toți vor fi înlocuiți, va veni un aliniament nou de arbori. Deocamdată se fac tăieri parțiale, se taie pe câte un tronson, iar acolo unde se taie se înlocuiesc cât de rapid. Vrem să scoatem inclusiv rădăcinile. Plantările trebuie făcute ca din punct de vedere peisagistic să se poată dezvolta coronamentul”, ne-au mai spus oficialii Direcției de Mediu.
Printre variantele propuse se numără specii de platan, celtis/ sâmbovină, lichidambar, paulovnia, acer rubrum, salcâm și altele. Reprezentanții primăriei dau asigurări că nu vor fi plantați puieți, ci direct arbori mai înalți.
(sursă video: cititor tion.ro)
Citiți principiile noastre de moderare aici!