Reprezentanţii Primăriei Timişoara au avut mari bătăi de cap cu salcia energetică plantată la marginea oraşului, spre Moşniţa Nouă. Şi asta, pentru că în vara anului trecut salcia nu se vedea de buruieni.
Oficialii municipalităţii anunţau, pe final de 2013, că au găsit soluţia pentru a valorifica un teren de peste 8 hectare din Ciarda Roşie care se află sub liniile de înaltă tensiune şi are un grad mare de umiditate: o plantaţie de salcie energetică. Zis şi făcut, pe terenul dinspre Moșniţa Nouă au fost plantaţi, în acea iarnă, în 2013, 110.000 de butaşi de salcie energetică.
„Salcia energetică este o plantă care creşte foarte rapid, atinge înălţimi impresionante şi la suprafaţa de 8 hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasă pe an (…) Este extrem de productivă şi, pe lângă avantajul că produce mult oxigen, ne oferă şi posibilitatea de a câştiga bani, utilizând-o în scopul producerii de energie prin ardere”, explica la vremea respectivă primarul Nicolae Robu.
Ulterior, buruienile au crescut mai mari decât sălciile energetice, care nu s-au dezvoltat aşa cum se preconiza, ba chiar unele nici n-au răzbit în urma iernii. Autorităţile locale s-au ales cu un teren plin de buruieni după ce au investit aproximativ 70.000 de lei în plantaţia de salcie energetică, apelând la o firmă specializată, Rebina Agrar.
„Am constatat că parte din sălcii au îngheţat. Unde se constată că nu au răsărit toate acele sălcii vor fi replantate pe cheltuiala celui care a asigurat materialul. Având garanţie pentru aceste lucrări, am solicitat o deplasare la faţa locului a societăţii care a realizat acea plantaţie, urmând a se reface toată suprafaţa respectivă. S-au făcut mai multe tratamente, s-au făcut erbicidări, dar se constată că în final trebuie făcute aceste replantări”, afirma şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere.
Ei bine, s-au refăcut replantări, pe cheltuiala firmei, susţin oficialii primăriei, iar salcia energetică a început în sfârşit să se vadă. Acum trebuie să mai crească trei ani pentru a se putea ajunge la exploatare.
„Au fost replantări, dar fără niciun cost suplimentar de partea noastră. Este la a două prăşire, aşa arată salcia energetică acum. Cu siguranţă va creşte aşa cum trebuie acum. Se va putea exploata după trei ani de creştere, în 2018, ca recoltă, pentru biomasă. Perdeaua de protecţie din zona de sud-est a oraşului, Ciarda Roşie, are multiplu rol, de protecţie împotriva prafului, de extindere a spaţiului verde, dar şi de producţie de biomasă. 110.000 de arbuşti de salcie energetică sunt dispuşi pe 8,1 ha. După al treilea an de creştere perdeaua poate produce în jur de 250 t de biomasă, exploatată într-o manieră sustenabilă, care să fie utilizată ca biocombustibil pentru producerea de energie, cu emisii scăzute de CO2”, afirmă viceprimarul Dan Diaconu.
Oficialii Primăriei Timişoara iau în calcul realizarea unor astfel de plantaţii şi în alte zone.
„Daca modelul va avea succes, el va fi extins şi în alte zone ale oraşului, pe terenuri având caracteristici asemănătoare”, a conchis Diaconu.
Articole pe aceeași temă:
Salcia energetica a Primariei Timisoara nu se vede de buruieni. Se vor face replantari!
Primaria Timisoara anunta ca a plantat 110.000 de salcii energetice
Citiți principiile noastre de moderare aici!