Chiar dacă unora dintre localnici li s-a părut bizar la început să aibă o salină artificială în comună, mai ales că mulţi nici nu mai văzuseră poate, până în urmă cu două săptămâni, o astfel de construcţie, unii dintre ei au început deja să o viziteze, cunoscute fiind beneficiile terapeutice ale sării.
„La început am făcut un teren de fotbal şi am vrut să facem un bazin de recuperare, dar nu am putut pentru că nu este canalizare. Apoi ne-am gândit, tot pentru sănătatea omului, la o salină, pe care am deschis-o în urmă cu două săptămâni. Am adus 14 tone de sare de la Târgu Ocna şi am amenajat această salină. Vin oameni din comună, dar şi din oraş, unii cu copiii, trimişi de medic”, povesteşte Ionel Roşu, unul dintre cei care au pus bazele micuţei afaceri de la Şag, din dorinţa de a promova sportul, iar acum, iată, salinoterapia.
Salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhalează aerosoli salini, prin care se tratează şi previn diferite afecţiuni, în special cele respiratorii. Aici vin cei care suferă de diferite infecţii respiratorii, astm, bronşite, sinuzite, emfizem pulmonar, diferite alergii şi chiar oboseală cronică. Mini-salina este de fapt o încăpere plină cu sare, amenajată astfel încât să se apropie de caracteristicile unei saline naturale, unde se fac cure prin inhalarea aerosolilor salini, circa 45 de minute pe zi, timp de 12-14 zile sau mai mult, în funcţie de boală şi de recomandarea medicului. Unii timişoreni au început terapia la salina de la Şag la recomandarea medicului, iar alţii fac preventiv astfel de cure. Oamenii nu trebuie decât să ocupe un loc confortabil şi să inhaleze aerosolii, timp în care pot răsfoi reviste şi se pot uita la televizor, iar cei mici au la dispoziţie un spaţiu unde se pot juca.
Capacitatea salinei este de opt adulţi şi patru copii. O şedinţă de salinoterapie costă, la Şag, 10 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!